30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Orchis plante billeder

Orchis eller den nordlige orkidé på dit websted

Yatryshnik - en interessant plante, der ligner en orkidé Yatryshnik er en unik planteproduktion i enge og marker i Rusland. En lige stængel, plettet blomster og blade er alle karakteristiske træk ved planten. Orchis - samme orkidé, kun den nordlige. På forholdet til de majestætiske blomster antyder, at en af ​​de seks kronblade har en blå farve, og i bunden er det en spore.

Orchisia spottet har blade som ligner tuliplade. Da de blomstrende blomster samles i spikelets, er de meget attraktive for insekter. Spots er intet andet end et signal til pollinatorer, at der er noget at spise. Hele nektar er i sporet. Frø samles i en kasse. Orkisens knolde, som roden, opdateres hvert år.

Særlige krav til pleje gør ikke en orkidé

Roten består af to knolde. De mest værdifulde af dem er saftige og unge. Et særligt pulver fremstilles fra apotekets apotek.

Slime sallop bruges til behandling:

 • hyperacid gastritis;
 • madforgiftning;
 • mavesår
 • cystitis;
 • gastroenteritis;
 • dysenteri;
 • colitis;
 • diarré;
 • respiratoriske sygdomme i nasopharynx.

Ved forgiftning eller forgiftning med giftstoffer anbefales det at anvende plettet orkis, mand eller helminth.

Det er bedst at dyrke en frugthave i den halve vilde del af haven

Orkhørens knolde anvendes eksternt til abscesser. Først drev de til pulvertilstanden. Bland derefter med svinekødsfedt eller damp det på mælk. Også knolde og salep bruges til at stimulere hårvækst og som en kur mod tandpine.

Orkier anses blandt andet som et glimrende middel til nervøs udmattelse, seksuel impotens, svaghed, der er opstået på grund af svækkende lange sygdomme. Brugen af ​​slele anbefales til dem, der har oplevet alvorlig blødning, lider af tarmkatarr og lider af tuberkulose. Desuden er planten i stand til at helbrede kvindelige livmoderhalsygdomme og blærekatarre.

Planten er ikke udsat for sygdomme og skadedyr, den ser attraktiv ud og bruges meget i medicin

Orchis shlemonosnyj det er meget let at plante og transplantere. Planten vil perfekt tage rod i din haveplot, selvom du overfører den fra det vilde til din blomsterbed. Transplantationen er lavet om efteråret eller foråret. At plante en plante anbefales på det oplyste sted.

Pas på vilde orkideer

Orchisia spotted kan ikke lide vandlodede jordarter. Under fodring er det vigtigt at sikre, at planten ikke får frisk gødning. Det anbefales at bøje jorden, den bedste mulighed for dette er nåle.

Hvis orkiserne vokser på en solcreme, er det umagen værd at vand. Resten af ​​planten er uhøjtidelig, kræver ikke særlig pleje, skadedyr og sygdomme påvirkes ikke. Han elsker halv-savage dele af haven.

Planteringsstedet skal være lys eller halvtransparent

Det reproducerer ved at dividere roten, ved frø, nogle gange ved selvsåning. Han kan ikke lide ukrudt. Vinter passerer uden ly.

I øjeblikket er der mange typer orkier.

 • Orchis Shlemonosny er et prydplante, der blomstrer fra maj til juni. I blomsterstanden er der blomster af lyse lilla-brune, lilla eller lyserøde nuancer. Den fembladede perianth ligner en hjelm.
 • Caspian orchis - en lav plante med blade af lineær lancetform. Blomsterne er mørke lilla, sparsomt fordelt. Den vokser i Dagestan, Transkaukasien og Iran.
 • Klapbærende orkis har en bestemt lugt, der ligner skovfejl. Blomsterfarvet er lilla-brun. Anlægget er opført i den Røde Bog.
 • Mandlige orkier - en herbaceous flerårig plante med parrede knolde. På bagsiden af ​​bladene er der mørke lilla eller lilla pletter. Blomstret er opsamlet fra blomster af en lilla eller lyseblå farve. Blomstrer fra juni til juli. Anlægget er opført i den Røde Bog.
 • Ape orchus er en urteagtig flerårig, der når en højde på 45 cm. Den blomstrer fra april til maj. Under blomstringen dannes der talrige hvide eller lyserøde blomster med små pletter af lilla farve. Planten er en sjælden art, der er opført i den Røde Bog.

Hvis orkiserne vokser på en solcreme, er det umagen værd at vand. Resten af ​​planten er uhøjtidelig, kræver ikke særlig pleje, skadedyr og sygdomme påvirkes ikke

Brug i landskabsdesign

I øjeblikket er flere arter af den præsenterede plante blevet krydset. Vælg for din have du kan som en standard mulighed - orkis plettet, og de oprindelige arter - lilla eller abe orkier.

Plantepladsen skal være lys eller halvmørk. Men nogle arter (for eksempel hjelmede orkier) er bedre placeret i skyggen. Den bedste kultur vil vokse på fugtig, løs jord. Mørkeorchiserne kræver en meget fugtig jord. Alle uden undtagelse, plantearter som jord beriget med mineraler.

Yatryshnik er en enestående planteproduktion i enge og marker i Rusland

Orchis er perfekt til at skabe en semi-wild del af haven. Det kan også være en god dekoration til stenhave, men i dette tilfælde er det bedre at vælge de sorter, der ikke stiller store krav til jorden. I en blandet blomsterbed er det bedre at ikke bruge planten, det vil blive skjult af de dominerende planter. Men i monokrome haver kan du bruge ortis.

Orchis er en interessant plante, der ligner en orkidé. Plantning i haven vil ikke forårsage vanskeligheder selv for en begyndende gartner. Specifikke krav til pleje af anlægget viser ikke. Det er bedst at dyrke en frugthave i den halve vilde del af haven. Planten er ikke udsat for sygdomme og skadedyr, den ser attraktiv ud og bruges meget i medicin.

Orchis: anvendelse i folkemedicin, beskrivelse, egenskaber

Hvad er en urt som en ork? Ansøgningen i folkemedicin og beskrivelsen af ​​denne plante vil blive diskuteret i denne artikel.

Orchis, hvis billede er præsenteret ovenfor, er en plante tilhørende familien Orchid. Navnet på denne urt er af græsk oprindelse og er oversat til russisk som "testicle9raquo; Sådan et mærkeligt navn er forbundet med udseendet af knolde af planten, som er meget ligesom testikler.

Der er også andre versioner af oprindelsen af ​​det russiske navn til denne urt. Ifølge en af ​​dem blev orkisens rod meget ofte brugt som en kærlighedspotion, kaldet Yatrovi-blomsten.

Ligesom mange andre planter, kan ses græs nævnes som følger: Gøg tårer, Cocuy, proshiben mose, vymechko to rygsøjlen pyatipalochnaya græs, kærlighed-rod, hundesprog, kernen eller solomondina håndtere.

Græsorchis er en flerårig tuberøs plante. Den gennemsnitlige højde er ca. 10-50 cm. Orkisens rod er en fortykkelse i form af to knolde, eller såkaldt salep.

Bladene af denne plante er lineært bredt lanceret eller bredt lansetformet, der omslutter stammen med indsnævring i petiole.

Blomsterne af orkideer er små, indsamlet i mange-blomstrede blomsterstand spicate lang længde af 7-9 eller 15 cm. De kan have en lilla-pink eller mørk kirsebær farve.

De øvre kronblade af sådanne blomster udgør en slags hjelm, og de nederste er den såkaldte læbe med en spor. Røde pletter, der ligger på læben, tjener som vejledning og tiltrækker pollinerende insekter.

I afventning af bestøvning vil blomsterne af denne urt måske ikke virke i 7-10 dage. Men når pollen falder på pistils stigma, dør de straks. Blomstrende plantens orkier fra april til august.

De fleste arter af denne urt reproduceres af frø. Men nogle (for eksempel orchis shlemosnosny) kan dele vegetativt og danner i stedet for en to nye knolde.

Orchisia plettet og andre arter af denne plante vokser i det kolde, subtropiske og tempererede klima på den nordlige halvkugle. Sådan græs kan findes i de centrale og sydlige dele af Europa, og også langt væk i Asien. Nogle plantearter vokser i Nordamerika. Hvad angår Rusland findes orkier i stort antal på Krim og i bjergene i Kaukasus.

Orchisia plettet og andre græsarter vokser normalt i fugtig jord, selvom det ikke tolereres meget af dets overdrevne overmodernisering.

I den tørreste og varmeste periode af sommeren går sådanne planter ind i en hvilestilling. De fortsætter i jorden i form af knolde og rhizomer indtil den næste gunstige sæson.

I efteråret begynder orkier at vokse aktivt og skynder sig at gå gennem deres livscyklus til juli.

De fleste arter af planter som orkier (foto præsenteret i denne artikel) er klassificeret som calciphils. Med andre ord, de kan lide at vokse i jord rig på lime. Der er også arter, der foretrækker en alkalisk eller mineralrig jord.

Næsten alle orkier til deres vækst vælger steder med høj belysning (for eksempel eng, sparsomme skovområder, skovkanter). Selvom nogle planter stadig kan findes i skyggen.

Orchis er en patient. Med andre ord forsøger en sådan plante at undgå kvarter med konkurrencedygtige typer urter. Hvis dette ikke kan undgås, så tager det mindre frugtbart jord. I denne henseende forekommer orkis kun i enkeltprøver eller i små mængder og udgør sjældent store klynger.

Den pågældende anlæg er velegnet til overførsel af negative miljøforhold. Takket være de akkumulerede stoffer i de underjordiske organer kan han vente på deres ændringer i flere år.

Befolkningen af ​​orkier påvirkes ikke af høfremstilling og skovbesøg om sommeren. Men kvæg græsning er katastrofalt for dem.

Økonomisk betydning og brug af græs

Orchis i apoteket kan kun købes i tørret form. Og i salget kommer ikke kun dets blomster og blade, men også knolde. Sidstnævnte indeholder stivelse, slimstoffer og sukkerarter. Tørrede rhizomer eller får, anvendes aktivt som en omsluttende og blødgørende forgiftning, gastritis og colitis. Nogle gange anbefales det for svage patienter at styrke kroppen.

Det skal også bemærkes, at denne urte anvendes til dyrlæge til tarmkatarre hos husdyr.

Orchis: ansøgning i folkemedicin

Slime, som opnås som følge af omrystning af knuste frugthaveknolde, bruges ofte i folkemedicin til behandling af en række sygdomme. På trods af at kvaliteten af ​​dette lægemiddelplante ikke er blevet fuldt ud forstået, har eksperter bevist, at slim har en markant virkning på den menneskelige krop. Det omslutter slimhinderne i fordøjelseskanalerne, og har også ekspektorant, hæmatopoietisk, antikonvulsiv, genoprettende og tonisk egenskaber.

Hvordan ellers at bruge en orkis? Anvendelsen i folkemedicin af denne plante er indikeret ved forgiftning med visse giftstoffer. Til dette formål skal du bruge en vandig infusion af urter i form af et oralt middel eller enemas. En sådan medicin tillader ikke, at farlige stoffer optages i tarmene, hvilket forhindrer forgiftningsprocessen. Også medicinske enemas med en orophylte hjælper meget med hæmorider.

Det skal også bemærkes, at knolde af denne urt har en antiinflammatorisk virkning i kroniske og akutte sygdomme i det bronchopulmonale system. Herudover forbedrer planten blodsammensætningen og fremmer fornyelsen.

På hvilke sygdomme gælder?

Hvornår skal jeg bruge en orkide? Anvendelsen i folkemedicin er indiceret til behandling af følgende sygdomme:

 • diarré, blærebetændelse, senilitet, tuberkulose;
 • depression, gastrointestinale sygdomme, blærekatarre;
 • bronkitis og andre sygdomme i åndedrætssystemet, der ledsages af hoste, impotens og seksuel impotens;
 • udtømning af kroppen, hypovitaminose, anæmi;
 • bronchial astma, lungebetændelse, kronisk bronkitis;
 • betændelse i appendages, prostatitis, styrketab, herunder under genopretningsperioden efter alvorlige sygdomme.

Hvordan man laver helbredsslim fra et orkispulver? Svaret på dette spørgsmål er ikke kendt for alle tilhængere af traditionel medicin. Derfor besluttede vi os for at præsentere receptet for lægemidlet i denne artikel.

Halvdelen af ​​en dessertsked pulver fremstillet af roden af ​​planten skal hældes et glas kogt vand, afkølet til stuetemperatur. Efter lukning af beholderen med låg, kan komponenterne brygges i 60 minutter og omrøres regelmæssigt. For at få en tykkere suspension til infusion, tilføj nogle gange frisk honning. En sådan ingrediens forbedrer smagsegenskaberne af midlet betydeligt. Tag det til terapeutiske formål to gange dagligt (100 ml) før måltider. Helbredelsesforløb fra sygdomme i fordøjelseskanalen skal vare mindst 30 dage.

Hvis du skal lave et lægemiddelafkog af orkisens rødder, skal du tage 3 g af det færdige pulver og hæld det med 380 ml varmt vand. Den resulterende blanding skal hældes med kogende vand og simre i 9-10 minutter ved konstant omrøring af ingredienserne. Derefter kræves buljongen at insistere i en halv time og afløb.

Tag dette lægemiddel fortrinsvis 100 ml tre gange om dagen før måltiderne. Det er også nødvendigt at observere en genoprettende kost med brug af ris eller dens afkogning. En sådan eliksir bruges ofte som et nødhjælp til diarré og dysenteri.

Orchis eller orkis: arter med fotos, vanskeligheder med dyrkning og avl

Orkideer eller Orhis (latin Orchis.) - er født, en del af orkidé familien (latin Orchidaceae.). Det latinske navn på slægten Orchis betyder "testikel". Flere versioner er blevet fremsat om oprindelsen af ​​det russiske navn. Den etymologiske ordbog over M. Vasmer begrundet i to af dem: det første siger, at roden af ​​planten anvendes til fremstilling af en kærlighed potion-fra yatrovi blomster; sekund - forbinder forekomst med forældet navn dialektale kaukasisk-Stavropol ordet "yatro" ( "æg"). I ordbogen af ​​V. Dal er det påpeget, at orkiserne er yadrishnik (fra ordet "kerne").

Knoldene ligne orkideer på parrede mandlige testikler: grundet ægformede, og placere dem i par fra bunden af ​​stammen - det sidste år, og de unge. I middelalderen udarbejdede Europas piger en kærlighedspotion fra dem og bragte dem med dem som en kærlighedsmalisman. Planten bruges stadig til at øge mandens styrke, men virkningen af ​​dette lægemiddel er ikke videnskabeligt begrundet.

I yartyshnika det har mange andre navne: "gøg slozki" eller blot "tårer", "vymechko", "kærlighed er roden", "to rod", "Cocuy", "kerne", "hundesprog", "proshiben mose" "Solomondina håndtaget".

Arten af ​​slægten er udbredt på den nordlige halvkugle. Disse er fælles planter til Syd- og Centraleuropa. Deres sortiment strækker sig langt ud til Asien og fanger territorier med et tempereret, koldt og subtropisk klima. Nogle arter er inkluderet i den naturlige flora i Nordamerika. Dets stolthed er blandt Ruslands orkideer, mange arter optages på Krim og Kaukasus-bjergene. Orchis er indskrevet i Ruslands Røde Bog.

Orchis - en flerårig urte-tuberous plante. Har en løvfri enkel stilke, 10-50 cm høj. To knoltykkelser er dannet på roden. Linearly-wide-lanceolate eller blot bred-lanceolate blade lås stammen tapering ind i petiole. Små blomster har en farve fra pink-lilla til darkish-cherry. De er en del af en langstrakt-spiked blomsterstand, 6-9, mindre end 15 cm i længden, bestående af mange blomster.

Den nederste del af blomsternes kronblade danner en læbe med en anspore, den øverste del en hjelm. Lyspunkter på læben tjener som referencepunkt for insekter, der pollinerer planten. Venter på bestøvning af blomster af orkideer ikke falmer i 7-10 dage, begynder visnen proces straks, når pollen er på stigmatisering.

Slægten omfatter ca. 100 arter.

I. brændt (Latin O. ustulata). Det udvikler sig godt på svagt sure, sjældnere neutrale eller lidt alkaliske jordarter. Højde 16-31 cm med i praksis sfæriske knolde. Stammen er foret med 2/3. Bladene i bunden smalle og har en aflang lancetform. Blomstring er et multipelblomstret komprimeret øre. Bracts er små, svarer til halvdelen af ​​ovarie eller mindre, spids, lilla. Blomster er tofarvet - dyster-lilla hjelm og hvid eller lyserød med lyse røde pletter i læben. Blade af periantens ydre cirkel er ovale, indvendige - aflange. Ryggen er kortere end æggestokken, hvid, buet i en buet. Blooms April - juni, i 12-15 år af livet.

Ya. Helmetiform (Latin O.Militaris). Knolde er ovale. Blomstret er storslået, flerblomstret, i første pyramide, yderligere cylindrisk. Bracts pink-violet, spidse. Periantens ydre blade er ovale lanseformede. To interne punkter er lineære, pink. Lipen i begyndelsen er hvid med en lilla indeslutning og miniature pimples med overgangen til lilla-pink blade. Spur er hvidlig, kedelig, let bøjet. Planten udvikler sig bedre i områder med øget fugtighed og varmt klima. Foretager kalkholdige jordarter, der er rige på nitrogen, betragtes som en bioindicator af næringsstoffer i jorden.

Ya mænd (Latin O. mascula). En plante med en kugleformet knol. Højden på stammen er 22-48 cm. Ved bunden af ​​bladene er koncentreret lilla-lilla pletter. En flerfarvet, cylindrisk blomsterstand 7-19 cm lang. Farven på blomster er lilla eller forsigtigt lilla. Lip trilobat bredt oval, base hvid med lilla eller lilla specks. Spur stump, vandret. Blooms april-maj. Reproduktion af orkiserne af hanfrøet, mindre ofte vegetativt. Først under jorden, ved 2. års levetid dannes en knold, med 4-5 år vises det første overjordiske blad. Blomster vises efter nogle få år. De fleste af genrenes repræsentanter er monokarpiske.

Du er trekantet (Latin O. tridentata). Planten er 15-35 cm høj med ovoid eller ellipsoid knolde. Bladene er blågrønne, aflange og lancerede. Blomstrende i form af en kugle, helt dækket med store lyserøde blomster. Bracts næsten identiske med æggestok, lilla-lilla. Bladene af perianten, med undtagelse af læberne, er aflange og anbragt i en hjelm, til toppen er clavat. Læben er lyserød, i lilla pletter, bladene er korte og afrundede på siderne, midten er længere end de laterale og ender med en skarp tand. Rygsøjlen er mindre end æggestokken, tynd, cylindrisk i form, lidt bøjet. Blooms april-maj.

Ya brød (Latin O. laxiflora). Udsigt med ellipsformede knolde, højde 55-82 cm. Bladene er smal-lanserede, langsomme. Blomsten er løs. Blomster lilla eller lilla. Et blad fra midten af ​​den ydre cirkel og to indre er stablet i en hjelm. Bladene på siderne af den ydre cirkel er bøjet. Lip hvide, back-ovate, tapering til basen, midterloben lidt udviklet, lateral i form af rhombuses. Sporet er sinuøst, cylindrisk.

Ya abe (Latin O. simia). Det udvikler sig godt i lyse områder eller med let skygger. Højde 21-49 cm med aflange rundede knolde. Under stænglen 4-6 aflange lancerede, afrundede blade, der klipper til bunden. Blomstring - komprimeret kort børste af små blomster med duft af honning. Bracts lanceolate-ovate, hvid. Bladene af perianten, med undtagelse af læben, sættes i en hjelm. Ekstern spids, grå-pink, intern - lineær, lidt kortere end ekstern. Læben er lyserød, i mørke pletter, dens lobes på siderne er lineære, konkave, midterste - med to aflange løber. Lip pads har ligheder med lemmerne af en lille abe.

J. trommeslager (Latin O. Morio). Det foretrækker små sand, luftede jordarter, mættet med humus, lidt surt (pH-værdi i niveauet 4,4-7,4). Højde 12-25 cm, med miniatureknolde i form af en kugle og en tykk oprejst stengel. Den løvrige roset er placeret på bunden af ​​stilken, unge blade vikler stilken. Blomstrende er et sparsomt øre med 6-9 blomster. Blomster tildeles, lilla-violet. Bladene af perianten, rettet op ad bakke, er lagt hjelmformede, den indre kortere end de ydre. Læben med en lille imprægnering, i midten hvid, tre-lobed, er sporet identisk i størrelse og let buet. To år planter planterne under jorden, blomstrer efter 4-5 år.

Yatryshniki tolererer perfekt ugunstige forhold på grund af ophobningen af ​​næringsstoffer i knolden. De er patienter (de forlader det område, hvor mere konkurrencedygtige arter er bosat). Dette bør tages i betragtning ved plantning af orkier og omsorg for det. Frugter er svagt dannet (kun 1/3 af blomsterne giver frugt). Endnu mindre vil spire frøene. Planter er følsomme for jordens sammensætning. Ændringen i sammensætningens syrebalance afspejles i mycorrhizerne, der danner plantenswampene, hvilket er afgørende for overlevelsen af ​​orkier.

Planteplantage. Halvskygge er ønskelig. De fleste planter elsker fugtig jord uden overmodernisering. Der vokser arter på tørre jord (provencalsk). I varme og tørre øjeblikke går anlægget i en "dvaletilstand", den øverste del dør, og roden dør i udvikling indtil starten af ​​et gunstigt øjeblik. I efteråret begynder orkierne at udvikle sig aktivt og skynde sig at glide gennem livscyklusen indtil næste juli.

jord. Egnet ikke-sure udtørrede substrat. Sammensætning: Jordbunden, sand, med tilsætning af tørv (2: 2: 1). Ovenfor er substratet nødvendigvis mulket hvert år med nåle. Det er strengt forbudt at tilsætte frisk gødning til jorden.

overvintring. De fleste planter bærer kolde vintre uden problemer. Nogle kræver et let skjulested.

Sygdomme og skadedyr. Modstandsdygtig over for sygdomme. Knolde er "succesfuldt" spist af mus, larver og andre små dyr.

De fleste orkier dyrkes af frø. Selvudsåning er mulig. Metoden er kompliceret af, at frøene udelukkende spiser i symbiose med svampen af ​​den ønskede art. Derfor giver skud kun en.

Vegetativt opdrættet gren af ​​den voksende knol i midten af ​​sæsonen. Nogle gange adskilles det flere gange. Efter adskillelsen af ​​den unge proces begynder den efterfølgende vækst). Første gang adskilles under budding, følgende gange med et interval på 15-20 dage.

Husk! Når man graver en knol, er skud og rødder forbudt at skade sig.

Unge bor i de første to år af livet i jorden (nogle arter er større, nogle mindre), blade vises i 3-5 år og blomstre selv senere. I gode forhold blomstrer i 3-5 år

Sværhedsgraden ved at opdrætte disse orkideer gør planten endnu mere ønskelig, når man udsmykker stedet. Yatryshniki ser særligt ud i designet af semi-vilde haven steder. Arter, der er mindre krævende for jorden, effektivt dekorere stenhave eller rockeries. For blandede senge er orkierne ikke tilpasset. Men det vil se godt ud, hvis du sætter det i en monoblomstuin eller skaber gunstige betingelser for udvikling langs stien.

Knolde af orkier har længe været anvendt i folkemedicin til behandling af sygdomme i mave-tarmkanalen og luftvejene.

Highlander (Latin Polygonum) eller boghvede er en genus af græsklædte, frodige voksende og rigeligt blomstrende planter af boghvedefamilien (Latin Next.

Imperatia cylindrisk (Latin Imperata cylindrica) - den eneste art af slægten Imperata, der anvendes i landskabsdesign. Planter tiltrækker opmærksomhed. Næste gang

Shaking (Latin Briza) eller brise er en genus af urteagtige planter af familien Zlakovy (Latin Poaceae). Det latinske navn på slægten findes. Næste gang

Hakonechloa (. Latin Hakonechloa) Eller Hakonechloa - (. Latin Poaceae) slægt af urteagtige planter, der tilhører familien af ​​græsser. Repræsentanter for dette. Næste gang

Oxalis (Latin Oxalis) er en slægt af et eller flerårigt græs, sjældent halvbuske af familien Acidic (Latin Oxalidaceae). På engelsk Næste gang

Freesia (Latin: Freesia) er en slægt af flerårige blomstrende planter af familien Iris (Kasatikovye) (lat. Iridaceae). Det blev åbnet i Sydafrika. Næste gang

Der er ingen grænse for skønheden. Disse ord gælder også for repræsentanter for familien Euphorbiaceae, isoleret af klassifikatorer i en separat. Næste gang

endnu flere ideer:

i marts Lad os tale om årstidens værker i denne måned for at holde haven i perfekt stand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

98 − 94 =