30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

LED’er til akvarium

AquariumGuide.Ru

Tekniske fremskridt står ikke stille, og den hastighed, som akvarieudstyr forbedres, er simpelthen fantastisk. Hvor længe har kunstige reservoirer været belyst primært af glødelamper, næsten med Ilyichs pærer? Og nu betragtes nogle luminescerende og lige metalhalogenlamper i går, og lysdioder bliver mere og mere populære.

Fordele ved brug af lamper af denne type er indlysende og talrige:

 • LED-lamper (LED, fra engelsk lysemitterende diode) producerer lidt varme, så der kræves ingen yderligere afkøling af akvariet;
 • meget økonomisk med hensyn til energikostnader
 • holdbar - levetid værdi LED'er op til 50.000 timer, på hvilket tidspunkt de ikke er med områdeskift (i modsætning til lysstofrør, intervallet hvorigennem ca. halvdelen af ​​anvendelsen begynder at skifte til et ubrugelig for planter af gul-grønne side);
 • LED lys flux ledes i den ønskede retning, i modsætning cylindriske lysstofrør, den del af lyset, som går til spilde i at gøre opad (for at samle og bruge dette lys, er det nødvendigt at indstille reflektorerne);
 • Lysstyrkens intensitet og spektrum kan let justeres, herunder forskellige kombinationer af lysdioder.

Hvad er kravene til lysdioder i akvariet?

Hvis kun fisk og undervandslandskab er planlagt til at blive belyst, er der ingen særlige krav til belysning, hvis kun ejeren kunne lide det. Det er sværere, hvis der findes levende planter i akvariet eller planlægges.

Så i modsætning til lysstofrør, til beregning af det nødvendige antal lysdioder i akvariet fungerer ikke watt - ydeevne magt og lumen - en måleenhed for lysstrøm.

Ikke-påtrængende akvarieplanter kræver 20-40 lumen pr. Liter for bedre sundhed, 40-60 lumen mere krævende.

Farvetemperaturen af ​​lamper beregnet til belysning af akvarieplanter er fra 5.500 kelviner (sædvanligvis 6.000-8.000 K). Over 6000 K er lyset mere mættet med blå nuancer, under 4000 K - rødt.

Grønt lys bruges ikke, fordi det ikke er nødvendigt for planter.

Parametrene for lysflow og farvetemperatur er angivet i LED-lampernes egenskaber, idet de forlader dem og valget af armaturet til akvariet udføres.

Selvfølgelig er kvaliteten af ​​lysdioder også vigtig. Billige kineser er meget kortvarige og har en lille indtrængende evne, det vil sige, de kan ikke oplyse vandkolonnen. Det bedste er LED'erne i Osram og Cree mærkerne.

Hvilke typer akvarium LED lys er til salg?

Valget af LED akvarielamper på markedet er ikke så stort som for eksempel fluorescerende lamper. Oftest i butikker er der lav-power farve, normalt blå, lamper, efterligner måneskinnet. De er gode i de akvarier, hvor nat fisk lever - ved hjælp af natlys kan du se dem.

Tilstrækkeligt lysdioder præsenteres for belysning nanoakvariumov, de mest populære er små hængende lamper Aquael Leddy med en effekt på 3 og 6 watt. Der findes lignende armaturer fra Dennerle og Aqualighter, men de sælges meget sjældnere, og Dennerle er endda flere gange dyrere.

Og kun i de mest avancerede akvariebutikker kan du finde LED-lys til store akvarier. Disse er lange Aquael Leddy (39 og 54 cm), Aqualighter 1, 2 og 3 linjer og Fluval LED armaturer med justerbar længde. De er designet til fastgørelse i låget eller på akvariet vægge, beskyttet mod vandindgang, meget bekvemt at installere og betjene.

Med hensyn til effekten af ​​lyset, så i udtalelsen fra akvarister, dets mere end nok for en god belysning fisk og kulisser, men amanovskih eller hollandske akvarier med masser af finurlige planter af de ovennævnte modeller er kun egnede professionelle, meget dyrere modeller Aqualighter 3 og Fluval LED.

Af hensyn til retfærdighed vil vi nævne en yderligere gruppe af LED belysningsarmaturer, der næsten ikke er tilgængelige til salg i Rusland. Dette er et højteknologisk, kraftfuldt og utroligt dyrt kompleks til belysning af marinerev akvarier firmaer Hagen, Eheim, Giesemann.

Da akvarium LED-industrielle lamper endnu ikke er tilgængelige, og valget af konventionelle lysdioder i enhver el-butik er enorm, forsøger mange akvarister at lave belysning til deres akvarium selv.

Afhængigt af den nødvendige lysstyrke anvendes LED-lamper, spotlights eller bånd. Der er ingen etablerede regler her, alle eksperimenterer for deres egen fornøjelse, såvel som i omfanget af deres evner og økonomiske muligheder.

Vi gik for eksempel på den nemmeste og billigste måde og supplerede din akvaries lysstofrør med LED-strimler. Da vi kun behøvede at øge belysningen lidt (planter i dette akvarium er uhøjtidelige), besluttede vi at en sådan opgradering ville være nok.

Følgende materialer og udstyr blev anvendt:

 1. SMD LED Strip mærket 5050: super-power dioder, hvid farve, farvetemperatur på 6.000 K, øget støv og fugt beskyttelse (silikone-kappe). Båndets kraft er 14,4 W pr. Meter.
 2. Start-up-enhed (dens kapacitet bør overstige den samlede effekt af det bånd, der er installeret i akvariet). I vores tilfælde bruges en enhed med en kapacitet på 60 watt til 3,5 meter tape med en samlet effekt på 50,4 watt.
 3. Akvarium silikoneforsegling.

Låg med bånd fastgjort til strømforsyningen.

Båndets længde blev målt i overensstemmelse med lågets størrelse for at skære langs linierne angivet på båndet. Klippet til andre steder kan ikke! Skær båndet i det ønskede antal dele.

Enderne af nabobåndene blev loddet med korte stykker wire med polaritet (plus til plus) og loddet til strømforsyningen. Vi lavede ledningen til blokken tilstrækkeligt langsomt til sidstnævnte at være placeret på sokkelen uden for akvariet.

Derefter limes båndet til låget med silikone, presset ned til fuld tørring (det kan vare op til en dag afhængigt af limen). Endene af båndet er forseglet med silikoneforseglingsmiddel.

Og alt efter tørring er låget klar til installation.

Forseglet forbindelse af ledning og tape.

Resultatet af tilføjelse til LED lysstofrør blev umiddelbart indlysende visuelt - Aquarium lettet desuden forbedret plante betingelse: de begyndte at aktivt at fotosyntese (det ses af ilt bobler på bladene), vokser hurtigere og producere nye skud.

Der ses ikke nogen uønskede bivirkninger, f.eks. Overophedning. Startenheden opvarmer op til ca. 40 ° C, men da den er flyttet ud af akvariet, påvirker det ikke vandtemperaturen.

Kort sagt var vi tilfredse og vil fortsætte eksperimenter i andre akvarier.

LED-belysning er naturligvis fremtiden for akvarieteknologi. Men allerede nu er der nok muligheder for at vurdere sine fordele. Udnyt dem og se selv.

LYS til akvarieplanter, lysdioder og LED-arrays.

Del "LYS til akvariefabre, lysdioder og LED-arrays."

At forsøge at skabe behagelige forhold for indbyggerne i de indenlandske akvarier, vi vil, vil vi stræbe efter den mest nøjagtige gengivelse af de forhold, der er karakteristiske for det naturlige habitat. En af de sværeste opgaver i denne henseende er at sikre et normalt lys regime.

Det lader til, at det er lettere: han tog en pære, hang den nær akvariet og - Lad der være lys! Men nej. Du ser i en uge, enten vandet er blomstret, eller væggene er blevet dækket af alger, eller de planter, der så godt ud med deres tidligere ejer, fik pludselig et meget beklageligt udseende. Så noget er forkert. Du skal købe specialiserede lamper til akvariet, hvilket giver øget stråling i den blå og røde del af spektret. Som et eksempel giver vi Osram-Fluora og Sylvania Gro-Lux. Nogle gange, for at få veludviklede planter og smukt udseende fisk, skal man kombinere forskellige typer lamper. Det ville ikke lade sig gøre med at optage belysning i akvariet med hånden. Du kan oplade det til automatiseringen. Fotosensoren i rummet vil overvåge det samlede lysniveau og om sommeren, når lysene allerede er tilstrækkelige, slukke for baggrundslyset. En daglig timer slukker helt lampen til akvariet om natten.

LYSNING TIL AKVARIUMPLANTER

LED Type Lighting mere og mere er inkluderet i akvariet, som fremmes af forandringen på markedet for lysdioder.

LED'er (LED)) bliver lysere, de forbruges mindre og de har et stadig bredere spektrum af stråling ...

LED belysning til akvarium dukkede op for omkring 10 år siden, i udlandet. På os, i Rusland, indtil nu foretrækker traditionel lampe belysning.

For nogle år siden besluttede flere virksomheder, der producerede akvarieudstyr, at producere og udstyr baseret på lysdioder. Tanken var at erstatte eksisterende traditionelle akvariummetallhalogenlamper på markedet med mere økonomiske og holdbare LED-arrays.

Rød (rød) stråling i kombination med orange (Orange) er den primære form for energi til fotosyntese af akvarieplanter. Dette lys forstærker dannelsen af ​​kulhydrater i fotosyntese, da den absorberes ekstremt af klorofyl. Zonen af ​​disse emissioner har en af ​​de vigtigste konsekvenser for alle fysiologiske handlinger i planter.

stråling violet (lilla) og blå (blå) LED'er er nødvendige for at stoppe væksten af ​​stængler, bladblomstrer, planteplader. Det vil sige, dette lys gør planterne mere kompakte, hvilket igen gør det muligt at forbedre absorptionen. Sådanne stråler stimulerer dannelsen af ​​proteiner og organisk syntese i akvarieplanter. Den blå og violette del af spektret absorberes næsten fuldstændigt af chlorophyll, som igen danner fremragende betingelser for den maksimale intensitet af fotosyntese.

Grøn LED Du kan få brug for dette, hvis du skal give dine akvarieplanter en udtalt grøn farve. Da strålingen rent faktisk passerer bladbladene, bliver de ikke absorberet af dem. Sidstnævnte under deres handling bliver meget tynde, og planternes aksiale organer strækkes. Niveauet af fotosyntese er i denne sag meget lavt.

Gul LED skaber en glød så tæt som muligt på naturligt lys. Gul stråling, i modsætning til varm hvid, afspejler ikke fra overflade af vandet, og dets lys trænger ind i akvariet, så du kan skabe en effektiv belysning så tæt som muligt på naturligt lys. Intensiteten og typen af ​​lamper påvirker sundhed, farve, fotosyntese og reproduktion af akvarieindbyggere. Vælg lyset under hensyntagen til alle præferencer for fisk og deres naturlige levesteder. Mange tropiske arter er ikke bekendt med stærkt lys selv på varme solrige dage, så overdreven belysning kan forårsage stress og forringelse af trivsel. Nogle organismer har brug for kraftige lysstråler, som regel de er indbyggere i lavvandede tropiske floder, hvor vandet er gennemsigtigt, og solen sender stråler i 12 timer. Koralrev i levende natur slog sig i lavvandede kroppe, så de skal også sikre en god og lys belysning. UV-stråling er meget vigtig for koraller, strålerne passerer ind i selve vanddybden, hvor koraller og hvirvelløse dyr allerede venter på deres ankomst, da ultraviolet aktiverer fotosynteseprocessen.

LYSNING TIL AKVARIUMPLANTER

Udvælgelse af lamper til akvariebelysning

Hvis du kun har fisk i akvariet, for eksempel afrikanske ciklider, og der er ingen levende planter, så er alt simpelt. Du har kun brug for lyset for at gøre dig komfortabel. Selvfølgelig må du ikke bøje stokken og sætte en 1000W lysbue lygte fra en nærliggende parkeringsplads, fordi lampen gik billig. Fiskene er for lyse belysning til noget - det vil kun medføre stress for dem og, som en konsekvens, sygdom og andre problemer - tænk på detektiver, hvor hovedpersonen er indeholdt i det indre med en lys lampe på loftet døgnet rundt. Normalt vil du have nok af lampen, der følger med akvariet. Du kan sætte en lampe med ethvert spektrum. For at få en mere naturlig farve farvegengivelse fisk sætte en lampe med et bredt spektrum (fuld spektrum) eller trifosfat (trikromatiske, trifosfat) (Og hvem ved, hvad den naturlige farve?) - valgfri Triton. Meget god lampe GE Chroma-50, som er meget billig. Lamper, spektret af, som en masse blåt lys, afslører fisken farve på grund af "glød" fiskeskæl (selvom hvorvidt denne naturlige farve?) - for eksempel i et akvarium med afrikanske cichlider - Pseudotropheus, aulonokarmi etc. du kan sætte en lampe med aktinisk lys - blå farve fisk vil se meget smuk. Generelt er valg af lampe bestemt af din smag og økonomiske muligheder.

Til et akvarium med planter - Det er sværere. Som altid, første planlægning. Tænk på forhånd belysningssystemet, så du ikke behøver at tænke på, hvordan du lægger ekstra lamper eller male med ekstra maling. Planlægningen af ​​systemet omfatter ikke kun en tur til de omkringliggende butikker. Anslå, hvilke planter du vil vokse - den javanske bregne og anubias kræver ikke meget lys, og cabomba vil kræve stærkt lys. For at forbedre vækst af planter, kan du bruge kuldioxid og gødning. I dette tilfælde skal du have meget mere lys. Omvendt vil det lyse lys, i mangel af gødning og kuldioxid kun føre til udvikling af alger. Det giver ingen mening at bruge alle pengene på en super-puper-lampe og ikke tænke på gødning, det giver ikke mening at installere en cylinder med kuldioxid og sætte en gammel lampe. Hvis du ikke har mulighed for at købe gode lamper, vil det være meget sværere for dig at dyrke planter, selvom det er helt muligt - de blev trods alt dyrket af akvarister for 50 år siden, da kun glødelamper blev brugt.

Hvis du vil alvorligt engagere sig i planterne, giver det mening at tænke over brugen af ​​moderne lamper - high-power (HO, VHO, SHO), metalhalogen (HID), kompakt fluorescerende (PC - power compact), elektronisk ballast. Kompaktlysstofrør - de har en større lysstyrke og lysvirkning, høj farvegengivelsesindeks (CRI) og, i kombination med en elektronisk ballast, repræsenterer den mest optimale kombination af lille kapacitet - op til 200W. Deres kompakthed muliggør effektiv brug af reflektoren.

Metalhalogenlampe, for eksempel DRI, er praktisk taget ikke lavet af små kapacitet (på grund af problemer med en bueudladning med lav strøm og lavt lys). Det giver mening at sætte dem, hvis du har brug for en kraft på 300-1000W. For dem er det nødvendigt at tænke over kølesystemet af ventilatoren, da al den udstrålede varme er koncentreret på ét sted.

Hvis du installerer dyre lamper - så tænk på elektronisk ballast til dem, hvilket er meget foretrukket for konventionel ballast.

Brug en reflektor - en gennemtænkt reflektor for at øge effektiviteten ved brug af lamper. Reflektoren er effektiv med kompakte lamper - hvis du har 8 rør med T12 diameter i det, vil reflektoren ikke ændre noget.

Tænk på det elektriske ledningsdiagram, især hvis du indsamler alt selv. Med elektricitet, især i et fugtigt miljø, kan du ikke joke. Det er vigtigt at bruge jordforbindelse og sikringer, der afbryder strøm, når strømmen lækker til jordledningen. Planlæg hvordan du skal lave dækslet, ventilationen, som du vil bruge ledningerne - fra ballast til lampen kan gå en betydelig strøm, kan mange forkoblinger ikke placeres langt væk fra lampen. Ballasten, især chokeren, er meget varm, så læg den så, at den ikke opvarmer lamperne, hvis lysudgang falder med stigende temperatur.

LYSNING TIL AKVARIUMPLANTER

Overvej lampens størrelse, især hvis du køber et akvarium med et færdigt låg. Hvis der er installeret en sjælden lampe, vil det være svært at finde en udskiftning. Husk at en 40W lampe er meget mere almindelig og omkostninger (standard, ikke akvarium) flere gange billigere, en lignende 25W lampe.

Husk, at det er nødvendigt at udskifte lamperne regelmæssigt, da deres lysstyrke falder med tiden. Derfor er det fornuftigt at bruge pc-lamper, for eksempel med længere levetid.

Hvad angår valg af spektrum, er der hele tiden en tvist blandt akvaristerne. Især opvarmes det af reklamer om behovet for at bruge det allerbedste spektrum af et bestemt firma.

Som nævnt ovenfor er der ikke et sådant spektrum, som "hjælper" planterne og "hindrer" algerne. Hvis du har et "godt" spektrum, så er intensitet vigtigere for dig end spektret. Hvis du har nok lys, så er spektret ikke meget vigtigt, og hvis du ikke har lys, så spekteret ikke hjælper dig. Dette er indikeret ved den vellykkede dyrkning af planter med lyset af konventionelle lamper - LB (Coolwhite) eller en kombination af LB / LD (coolwhite / daylight) med elektriske lamper.

VIDEOLYSNING TIL AKVARIUMPLANTER

Del "LYS til akvariefabre, lysdioder og LED-arrays."

Alt om akvariebelysning og måder at implementere det ved hjælp af lysdioder

Akvariet er et miniaturereservoir, hvor eksotiske planter og fiskes liv harmonerer sammen. Deres velvære er i høj grad bestemt af kunstig belysning, hvis kvalitet afhænger af den biokemiske balance i undervandsverdenen. Hvad skal være den rigtige belysning i akvariet, og kan moderne LED'er klare denne opgave? Lad os finde ud af det.

Lys i et akvarium er absolut nødvendigt for alle dens indbyggere: fisk, planter og bakterier. Men mere energi af fotoner er nødvendig for planter. Når belysningen til akvariet giver det rette belysningsniveau, giver den grønne en stabil stigning i biomassen og frigiver derfor en stor mængde ilt, uden hvilken fisk ikke kan leve. For dens udvikling bruger akvatisk vegetation kuldioxid og fiskeprodukter (nitrater, fosfater). Det bliver en slags cyklus, fra den stabile operation, som afhænger af akvarietes indbyggere. Ved hjælp af yderligere foranstaltninger: belysningskontrol, rettidig rengøring af containere, ventilation og biofiltrering kan en person skabe forhold for fisk endnu bedre end i et naturligt miljø.

Hvordan ved du, om der er nok lys til akvariet?

Manglen på direkte sollys, som nødvendigvis er til stede i alle vandlevende planters naturlige habitat, skal kompenseres af lys fra elektriske lamper. Ellers vil det lyse og farverige liv i akvariet hurtigt falme og kræve radikale foranstaltninger for at redde. For at undgå en kritisk situation er det nødvendigt at følge væksten af ​​planter fra den allerførste dag og se på fiskens opførsel.

Først og fremmest er manglen på lys bestemt af faldet i intensiteten af ​​vækst af grøn vegetation: nogle arter er strakt, andre - fryser i forventning om bedre forhold. Fraværet af nye skud fører til et fald i produktionen af ​​ilt. Hvis akvariet er fuldt belyst, så glæder planterne deres storslåede udseende og den fiskespillige adfærd. Forsøg aldrig at bremse væksten af ​​nye skud. Nogle fiskearter elsker at gemme sig i tætte tyk. I ekstreme tilfælde kan du altid fjerne overskydende greens.

Hvis akvaristen ikke reagerede i tide for at bremse væksten, vil næste fase være mørkningen af ​​bladene med udseendet af et strejf af mørk brun farve. Derefter begynder de dårligere alger at udvikle sig aktivt. For at slippe af med dem ved at rengøre akvariet og hyppig udskiftning af vand vil kun være muligt i et stykke tid. Den eneste rigtige beslutning er at radikalt genopbygge belysningen i akvariet.

Beregning af belysning til et akvarium

Princippet "jo mere lys, jo bedre" for et akvarium er uacceptabelt. Overskuddet af lumen, der kommer fra lampen, er også uønsket, såvel som deres mangel. Der er mange slags skygge-elskende fisk samt vandplanter, der udvikler sig godt med et gennemsnitligt belysningsniveau. På samme tid kan nogle arter normalt ikke eksistere uden daglig stærkt lys. I denne henseende bør akvaristen vælge indbyggerne for sin mini-dam ikke kun i et attraktivt udseende, men også under hensyntagen til deres naturlige livsstil. Derudover skal du overveje at beregne belysning til akvarieplanter:

 • geometriske dimensioner af akvariet;
 • type og antal lamper
 • Tilstedeværelsen af ​​en reflektor i armaturet;
 • afstand fra lyskilde til vandoverflade.

Jo dybere akvariet, de mindre nyttige lyspartikler vil nå bunden. Og visuelt kan det ikke mærkes. Men den nederste vegetation vil føle en akut mangel på fotoner, især det røde spektrum. Lad os se nærmere på disse nuancer i næste afsnit.

Lys i akvariet skal spredes fra toppen ned og ikke fra siderne.

En vigtig rolle ved beregning af belysningen for et akvarium spilles af typen af ​​lampe og de lygter, der er installeret i den. De fleste hærde akvariefiskelskere foretrækker at anvende fluorescerende lamper, idet de tager udgangspunkt i reglen: for hver liter vand skal tegne sig for 0,5 watt strøm. Men glem ikke at lyset fra lamperne spredes i alle retninger, og selv den bedste reflektor kan ikke sende 100% af fotons energi i vandet.

En mere progressiv retning er LED belysning til akvariet. Lyskilder på lysdioder er kompakte, holdbare, besidder høj lyseffekt og udstedes i sager med forskellige typer af sokler. Når der skiftes fra lysstofrør til LED, bør sidstnævnte strømforbrug være 1,2-1,5 gange mindre. Før der beregnes LED-belysning til et akvarium, skal der tages højde for to vigtige punkter:

 1. Effekten af ​​hver krystal skal være mindst 1 W. Først da vil lysenergien nå bunden. LED-lamper og bånd med mange små krystaller (mindre end 0,1 W) kan kun belyse det øverste lag af vandrummet.
 2. For at øge lyseffekten og reducere spredningsvinklen for en husholdnings LED-lampe væsentligt, er det nødvendigt at demontere plastdiffusoren.

Kunstigt lys og funktioner i akvariebelysning

Det er ikke altid muligt at installere et akvarium nær vinduesåbningen, hvor solenergiens stråler er meget højere end inde i rummet. Men selv under sådanne forhold kræver tropiske planter et højere belysningsniveau på grund af relativt korte lysdage i vores land. Den samlede varighed af akvariet belysning i løbet af dagen skal vare fra 10 til 12 timer. Der er tre hovedtyper af akvariebelysning:

 1. Kontinuerlig. Forudsætter manuel eller halvautomatisk (via en stikkontakt), tænder og slukker for baggrundslyset med konstant lysniveau i op til 12 timer.
 2. Med afbrydelser. Indikerer belysningen i 30-60 minutter 2 gange om dagen, hvorved der arrangeres en lille hvile for indbyggerne i hjemmedammen.
 3. Trinvis. Optimal variant af belysning af et akvarium som skaber forhold, nærmet sig et naturligt levested. At reducere og forøge lysstyrken af ​​lamper flere gange i løbet af dagen efterligner variabel skyighed, øger akvarietets stabilitet, som økosystemer.

Ikke mindre vigtigt er skabelsen af ​​et regimet af glat on / off af lys eller det såkaldte twilight regime, som nødvendigvis er til stede i dyrelivet. Overgangen fra lyst til dæmpet belysning om aftenen vil forhindre den stressende tilstand af akvatisk vegetation. I praksis realiseres dette ved at installere flere lamper med forskellig effekt, der drives af forskellige justerbare kontakter. Som sidste udvej, om 15 minutter. Inden lyset tændes, kan du tænde den generelle belysning i rummet. Det samme gælder for at slukke lyset om aftenen.

Korrekt belysning af akvariet er ikke kun en kraftig lysstrøm. Det er et lys med et sæt bølgelængder, der er nødvendige for fotosyntese. Sollysets spektrum dækker hele området synligt for det menneskelige øje og er også til stede i UV- og IR-området. Forbrugeren af ​​solenergi (i vores tilfælde - en vandplante) bestemmer for sig selv: lyset af, hvilken bølgelængde den har brug for på dette stadium af vækst. Spektret af luminescerende og LED-kilder er selektivt med intensitetsudbrud kun i nogle områder af det synlige spektrum. I dette tilfælde er anlægget nødt til at "nyde" den stråling, der udsendes af baggrundslyset.

For at lampens lys kan nå bladerne, der vokser i bunden, skal det overvinde vandhindringen flere dusin centimeter. Faktum er, at lovgivningen om udbredelse af lys i vand og luft varierer meget. Nemlig, fotoner med forskellige bølgelængder passerer gennem vandkolonnen på forskellige måder. For tydelighed viser grafen nedenfor, hvordan lysintensiteten varierer med bølgelængden. Lys i intervallet fra violet til grønt trænger til 1 meter vandrum med minimale tab. Samtidig reduceres intensiteten af ​​de røde spektralstråler med halvdelen i en afstand på 30 cm fra lyskilden, og efter 1 meter forbliver de ikke mere end 10%. Dette betyder dog slet ikke, at i akvariet er det nødvendigt at øge andelen af ​​rød stråling. I et naturligt miljø er vandplanter også vant til at modtage fra solblå, grønne og røde stråler i forskellige proportioner.

Den spektrale sammensætning af forskellige kilder til kunstigt lys er meget forskellig, hvilket påvirker væksten af ​​forskellige planter på forskellige måder. Af denne grund var der meget kontroverser om, hvilken slags lamper det er bedre at dække et akvarium med eksotisk fisk. Nogle siger om tilstrækkeligheden af ​​almindelige fluorescerende lamper med en farvetemperatur på op til 8500 ° K, andre insisterer på brugen af ​​specialiserede phytolamps, andre anbefaler kombineret brug af kolde og varme pærer.

Og alligevel er varianten af ​​den kombinerede belysning ved brug af lysemitterende diode lyskilder optimal. Fordi ...

LED-belysning i akvariet er en relativt ny retning inden for LED-applikationer. Men hun fandt allerede tilhængere blandt innovatører og elskere af eksperimenter.

LED-belysning vinder på fluorescerende lamper på én gang på flere indikatorer:

 1. Lysdioder udstråler ikke varme i vandets retning. Derfor kan de bringes så tæt på vandoverfladen som muligt, hvilket sikrer beskyttelse af levende dele mod fugt og ikke bekymrer sig om stabiliteten af ​​temperaturregimet.
 2. Lysdioden fra lysdioder er meget mere stabil i tiden. Ved korrekt drift efter 3000 timer falder LED-lysets lysstyrke ikke over 5%, hvilket er meget bedre end modstandernes.
 3. Lysstyrken af ​​LED'erne kan styres med en lysdæmper eller en justerbar strømkilde.

En innovativ metode til akvariebelysning er installationen af ​​bicolor LED phytolamps som en ekstra kilde til lilla og røde bølger. Deres lilla lys fremskynder processen med fotosyntese, hvilket forbedrer effekten af ​​hovedlamperne med et fuldt spektrum.

Den eneste grund til, at mange ikke kan lave LED-belysning af akvariet, forbliver stadig prisen. Omkostningerne til LED-udstyr af høj kvalitet er meget dyrere end de sædvanlige glasrør fra Osram og Philips. Ikke desto mindre kan du altid starte med en simpel og tilføje nogle lyse farver til det almindelige hvide lys. Kort fortalt om dette.

LED akvariet belysning med egne hænder

Dekorationsbelysning af et akvarium med et lysdiodebånd repræsenterer en original tuning, der giver fordel for dens indbyggere. Til dette formål skal du tage et par stykker RGB-bånd (IP67) længde lidt kortere end dækslet. For dem er der altid et sted mellem fluorescerende lamper. Derefter er de forbundet parallelt og forbundet til RGB-controlleren. Strømforsyningen og RGB-controlleren er bedre at købe med en grad af beskyttelse over IP54 for at placere dem under dækslet. Om aftenen ændrer fjernbetjeningen blødt lysets farve og ser skønheden i undervandsverdenen.

Brug af båndet som hovedbelysning, uanset hvilken type lysdioder, der er installeret, er kun egnet til overfladiske akvarier, da effekten af ​​hver enkelt krystal ikke overstiger 0,5 W (50 lm).

Du kan gøre LED-belysningen i akvariet selv uden et dæksel. Hvis akvariet er placeret tæt på væggen, kan du lave en vægversion af lampen og fastgøre den over vandets overflade med parentes. Også opmærksom på den hængende installationsmetode med mulighed for højdejustering. Begge muligheder gemmer fiskelskere fra at lave dækker og lette adgangen til vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 − = 5