30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Krysantemum til haven

Chrysanthemum flerårige haveplantning og pleje foto blomst

Ingen kan sammenligne en blomst

Med et hvidt krysantemum.

Du giver hende sit sted,

Hold dig væk fra hende, morgenfrost!

Saigyo (Sato Narikie)

Chrysanthemum er en langsigtet haveplantning og pleje, som de fleste gartnere leverer mere glæde end arbejdskraft, dekorerer haver og blomsterbed indtil det kolde. Blomstrer fra anden halvdel af sommeren til frostige dage i det sene efterår, krysantemum kaldes ofte dronningen af ​​efterårsbollen. Tynd, med en let bitterhed duft og en række farver kombinerer sommerens glæde og tristhed i efteråret.

Selvom krysantemumernes historie allerede har været mere end 1.500 år, har videnskabsmænd endnu ikke nået til enighed om, hvor denne smukke efterårsblomst kom fra moderne haver. Magiske legender, kombineret med krysantemumet og den særlige respekt, hun nyder i Japan, fører forskere til at tro på, at fødestedet for efterårets skønhed er øst.

Interessant! Indtil nu har krysantemum i naturen ikke opfyldt.

Ifølge en af ​​legenderne dukkede krysantemumet ud på jorden fra solens dele, som den onde drage blev bortført, hvilket bekræftes af sit meget navn - gyldenfarvet på græsk. I Kina, i haven, blev krysantemumet dyrket så langt tilbage som det 5.-6. Århundrede f.Kr. e. Under alle omstændigheder kommer den første skriftlige omtale af det fra Confucius. Forresten ejer han vidunderlige ord:

"Hvis du vil være glad hele dit liv - vokse krysantemum"

Men i landene i Europa kom det kun i XVII-tallet. Franskmændene og briterne argumenterer stadig, hvor præcis det fremgik tidligere - i England eller i Frankrig - for gartnerne i Rusland, krysantemummet kom i XIX århundrede.

Typer og sorter af flerårige krysantemum Foto

Mere end syv hundrede sorter af krysantemum, som i dag er aktivt dyrket af blomproducenterne i alle lande, klassificeres sædvanligvis efter typen af ​​blomsterstand:

 • pomponous - en lille runde blomsterstand;
 • pinnate, hvor kernen ikke er synlig bag terry kronbladene;
 • bristly - terry blomsterstand med tynde, smukt buede kronblade;
 • simpelt eller halvt dobbelt, meget ligner kamille;
 • anemone, hvor en flad blomstring med en åbent kerne;
 • fantasi, som en slags fjærende, besidder elegante aflange kronblade;
 • skeformet, hvor kronbladene er tynde i kernen og bredere mod enderne;
 • Koreansk - især modstandsdygtig overfor kulde, med små blomster
 • Storblomstret, blomsterdiameteren, som undertiden overstiger 12 centimeter;
 • multiflora, der danner en busk med mange små blomster.

Alle listede arter samt sorter og hybrider af krysantemum er traditionelt opdelt i to store grupper - høj og lav. Høje krysantemum er plantet i grupper, selv ved arrays, mens understørrelser ser godt ud i kantsten, mixbordere og også i særskilte stående havenbeholdere.

Ifølge graden af ​​modstand mod ugunstige betingelser for avl og voksning krysantemum kan opdeles i tre grupper:

 1. Den hårdeste er koreanske sorter af krysantemum, eller som de ofte kaldes i Rusland, eger, kan de dyrkes i meget kolde områder.
 2. Susans Bonnet-sort er også kendetegnet ved dens kolde modstand, der er egnet til dyrkning praktisk taget over hele vores lands territorium.
 3. Fantasy, en japansk sort, mere kendt for det milde klima, vokser godt og blomstrer i de sydlige regioner.

Plantning en have staude krysantemum

Vigtigt! Chrysanthemums tolererer meget dårligt skyggen: Stænglerne strækkes, bliver tynde, skøre, blomsterne er meget lave, det er helt muligt, at de ikke vil være overhovedet, eller de vil blomstre for sent. Også kategorisk ikke lide disse blomster steder hvor vand stagnerer, smeltes, regner eller efter vanding.

Derfor skal du stoppe på åbne solrige steder, når du bestemmer stedet for plantning af krysantemum. I dette tilfælde er præference givet til lidt forhøjede områder, da vand ikke stagnerer på dem.

Det skal også tages i betragtning, at stærke vinde har negativ indflydelse på udviklingen af ​​krysantemum, så stedet for deres plantning skal beskyttes mod vinden.

Chrysanthemum er også krævende og til jorden. De vokser godt i neutrale eller lidt sure jordbund. Desuden kræver jorden ud over god fugtpermeabilitet sin løshed og mætning med organiske næringsstoffer.

Hvis det område, der er egnet til belysning, er kendetegnet ved tæt eller ufrugtbar jord, skal den forbedres, før plantering af blomster.

For at forbedre dræningen anvendes flodsand med grov fraktion, der tidligere er vasket godt. For at øge frugtbarheden tilsættes jorden eller gødning eller kompost eller tørv.

Det er nok at tilføje en spand sådan organisk materiale pr. Kvadratmeter landinger. Forøgelse af dette beløb er ikke det værd, fordi på overdreven befrugtet jord krysantemum vil "fedt": der vil være en masse grønne blade, men henholdsvis knopper, og blomster vil være meget små.

Hvis jorden er sand, lys, er den tungere med humus eller græsplæne. Det anbefales også under plantningen at lave og komplekse mineralgødning, gør det direkte på plads: falder i søvn i et hul eller en grøft.

Den bedste tid til plantning af flerårige krysantemum er forårsmånederne. I så fald vil de tage rod godt indtil efteråret og vil udvikle sig tilstrækkeligt til at bringe blomster til efteråret. Da der normalt købes plantemateriale i foråret, er det som regel rodfrugter eller stykker af buske, så skal de plantes i den nærmeste fremtid. For Middle Band er dette normalt slutningen af ​​maj eller begyndelsen af ​​juni.

Vigtigt! Plantestik og klumper, når truslen om tilbagevendende frost er helt omgået.

Plant krysantemum normalt i overskyet, endda regnvejr. Hvis dagene er solrige, foretages landing enten om morgenen eller før solnedgang.

Huller til krysantemum graver ikke meget dybt - sådan at rødderne passer ind i dem uden at græde. Hvis en lang række er plantet, er det nødvendigt straks at grave i støtterne til planterne for ikke at skade rødderne bagefter.

Plant krysantemum i en afstand på 25-50 centimeter fra hinanden, i de fleste tilfælde er en mere præcis figur bestemt af sortegenskaber. Det er ikke nødvendigt at ryste jorden fra rødderne, så stiklinger og fileter rykker meget hurtigere.

Efter plantning skal jorden omkring stiklingerne hældes med en roterende stimulator, så et stærkt rodsystem vil blive dannet hurtigt, og i efteråret vil planten passe stærkt og sundt.

Første gangsplanter skal være dækket med nonwovens. Beholderen beskytter dem mod den varme sol eller fra foråret uventede kolde snaps.

Chrysanthemum betragtes som et meget uhøjtideligt haveanlæg. Men alligevel er pleje nødvendig for hende. De vigtigste uhodovye begivenheder - vanding, befrugtning, løsning, mulching, strømpe til støtterne.

Et usædvanligt tørkebestandigt krysantemum adskiller dog blot fugt. Normalt, før blomstringsperioden, har den rigelig vanding, uden hvilken dens stilk grove, bladene bløder og falder, blomsterne vokser svage og falme.

Det vigtigste for krysantemum er de første måneder efter plantningen, når rodsystemet dannes og vokser. På dette tidspunkt behøver det rigeligt vanding og regelmæssig (mindst en gang om ugen) løsning af jorden. En måned senere stoppes løsningen, da væksten af ​​unge skud fra rødderne begynder, og det er nemt at beskadige dem under løsningen.

Ikke mindre end fugtighed, han kan lide krysantemum mulching. Det bedste til dette formål er fyrnåle eller knust bark samt havregryn. Mulch vil beskytte planten mod patogener af svampesygdomme, der kan komme på stilk og blade under vanding eller regn med dråber vand.

Fordi krysantemumerne vokser hurtigt, har de brug for hyppig fodring.

Vigtigt! Enhver gødning anbringes kun i flydende form under roden og kun i fugtig jord.

I de første og en halv til to måneder, når krysantemumet aktivt øger den grønne masse, har den brug for gødning i forholdet N: P: K (nitrogen-fosfor-kalium) = 2: 1: 1.

Kvælstofkomponenten har en positiv effekt på blomsternes højde, antallet af unge skud, graden af ​​farve og størrelsen på blade og blomster. Det skal bemærkes, at manglen på kvælstofgødning fører til fading af farven på blade og kronblade, blomsterne er små, grimme.

Vigtigt! Under vækst af grøn masse krysantemumer befrugtes med ammoniak nitrogen, under udblodning - med nitrater.

Den første befrugtning udføres straks efter plantningen, når planterne begynder at vokse. Den anden øverste dressing, fortrinsvis en mullein eller en opløsning af fuglefiltre, laves to uger efter den første.

Når de første knopper vises, vil krysantemum have brug for fosfor-kaliumtop dressing. Fosfor øger antallet og kvaliteten af ​​blomster, øger blomstringsperioden og påvirker også plantens resistens mod sygdomme positivt. Fosfatgødning eller benmel tilsættes med en hastighed på 50 gram pr. Kvadratmeter.

Kalium øger også krysantemums immunitet og forbedrer blomsternes kvalitet og udseende. Kaliumsulfat anvendes normalt som gødning, det anses for at være det mest egnede til krysantemum.

Pleje af udseende og strømpe af krysantemum

Da skadedyr ofte findes i gamle, bløde blade, og de også er mest sårbare ud fra sygdomssynspunktet, skal de afskæres i løbet af vækstsæsonen.

At krysantemumstængerne ikke påvirkes af vind eller kraftig regn, når de vokser, er de bundet til støtterne - stakes, der er gravet ind, når de plantes.

Plantning flerårige krysantemum til vinteren

Selv om det er bedre at plante krysantemum i foråret, er efteråret plantning også mulig. Desuden kan de i efteråret ses i al sin herlighed og købe ikke en kat i en sække, men noget der virkelig fascineres.

Vigtigt! Efterårets plantning af krysantemum skal være afsluttet inden udgangen af ​​september.

For sydlige regioner forlænges denne periode i 2-3 uger. Den anslåede tid for fuld rooting bør være et referencepunkt - 5-6 uger.

Når høstplantering anbefales, skal bushens bund sænkes 2-3 cm.

Vigtigt! Hvis bushen, der er erhvervet i efteråret, er stor, kan den ikke opdeles, så den ikke forlænger plantens belastning fra jorden i blomstringsperioden.

Efter at have plantet blomster og alle knopper skal fjernes: blomsten må ikke forbruge kræfter til blomstring, de skal styres til rooting og overlevelse. I denne tilstand er krysantemumerne tilbage til den første frost, og så stængerne skæres så tæt som muligt på jorden. Derefter dækkes busken med tørre blade eller tørv. Hvis der ikke er noget sådant materiale til rådighed, bliver buskene skruet ned af tør jord.

Hvis vinteren bliver kold og sneløs, vil krysantemumet, der er plantet om efteråret, få brug for yderligere husly. Det er bygget ved hjælp af lapnik, tørre plantesteder, papkasser eller træ (krydsfiner) kasser. Samtidig er der behov for at styre lufttemperaturen: Ved tegn på stabil opvarmning skal beskyttelsen afmonteres, således at rødderne og krysantemummen ikke begraver.

Reproduktion af krysantemum af flerårige

Krysantemum reproduceres på tre hoved måder:

De fleste gartnere foretrækker opdrætsplanteformering som den mest effektive måde at opnå fremragende plantemateriale på, hvor alle sortegenskaber og egenskaber bevares.

Reproduktion af flerårige krysantemum af frø er en utaknemlig proces: alle slags og sorter er komplekse hybrider, og det vil vokse fra frø, der samles selvstændigt, selv om Gud ikke ved det.

Imidlertid foretager elskere af overraskelser ofte forsøg med frø af småblomstrede sorter. Frø af krysantemum er sået både på frøplanterne og direkte ind i det åbne jord. I anden halvdel af februar eller begyndelsen af ​​marts bliver frø til frøplanter med fugtig jord sået til tidlig blomstring.

Vigtigt! Frøene trænger ikke ind, fordi de har brug for lys til at spire.

Chrysanthemum frø vises hurtigt nok i en uge. Voksenplanter dykker ind i separate potter, hvor de vokser til det tidspunkt, hvor de kan plantes i det åbne område - indtil omkring midten af ​​maj. I slutningen af ​​juni kan du allerede beundre de første blomster.

I det åbne jord er frøene sået i maj, forberedt til stiklinger eller frøplanter, jorden. Normalt sættes flere stykker frø i hver brønd. Brøndene er placeret i en afstand på 25-30 centimeter. Sådanne krysantemumer vil blomstre allerede i efteråret.

Det er ikke overflødigt at vide, at der er tilfælde, hvor de vokser fra frø krysantemumerne begynder deres blomstring kun i andet år.

Stiklinger af krysantemum skæres i hele vækstsæsonen, men der bør stadig gives præference til at skære i forår eller efterår.

For stiklinger vælger du normalt en stærk lav skud, som afskærer den øverste del med tre eller fire blade. Bunden er fjernet, de øverste er bedst tilbage, fordi de fremskynder rooting processen. Foråret stiklinger plantes straks i jorden og bliver taget hånd om af dem, som bag en klar krydsantemumbus: de jævnligt vand, løsner jorden og fodrer.

Stiklinger udskåret i efteråret er plantet i gryder med frugtbar, løs jord. Inden for et par uger, normalt 4-6, bliver de moderat vandet, for at holde fugt, kan du dække dem med et gennemsigtigt låg. Derefter overføres potten med stiklinger til et lyst køligt rum med en temperatur på 4-6 grader. Ved moderat vanding opretholdes de under disse forhold indtil 1. februar.

I begyndelsen af ​​februar bør potter med stiklinger placeres i et lyst varmt rum, temperaturen i luften 12-16 0 C vandet rigeligt. En uge efter flytningen udføres den første befrugtning med en nitrogenholdig gødning, for eksempel 20 gram ammoniumnitrat fortyndet i 10 liter vand.

Interessant! Praksis viser, at det ikke er nødvendigt at skære stængerne til forberedelse af stiklinger af krysantemum. Fremragende stiklinger træder rod og rod, som bryder af fra stilkene.

Høstplanter kan anvendes til de krysantemum, der sælges i skæring, og det er ligegyldigt hvor længe blomsterne blev skåret. Før plantning er stiklinger tidligere blevet forældet i 6-8 timer i en opløsning af rotstimulerende midler. Den videre proces af deres rooting passerer samt friske stiklinger.

Fordel krysantemum buske i enhver varm sæson, herunder under blomstringen, hvis dette er nødvendigt. Men i begyndelsen af ​​sommeren vokser unge skud ved den maksimale hastighed, og fordeling af busken i denne periode vil være mest effektiv.

Til opdeling graves en busk med et stort antal unge skud, frigør rødderne fra jorden og skær dem, så hver aftagelig skyde har sin ryg. Men hvis nogle skud optræder uden rotter, vil der ikke være nogen særlige problemer - de kan nemt slå rod som almindelige stiklinger.

Derefter plantes de små i huller, graves ud, så rødderne kan placeres i dem. Dybning af stængler i dette tilfælde er ikke påkrævet.

Vigtigt! I løbet af hele roden skal jorden under busken være fugtig.

Planterede grunde klemmes, hver spire over det femte blad, så klemme ud overgroede stifebørn, også over det fjerde eller femte blad. Hvis du deler en busk med storblomstret krysantemum, bliver knipning kun foretaget en gang.

For bedre vækst og fuldgod udvikling af krysantemum anbefales det, at de opdeles og sættes en gang hvert tredje år, men mindst hvert femte år.

Sammenlignet for nylig syntes krysantemum multiflora vandt hjerte af mange gartnere. De vigtigste årsager - en sfærisk busk, der passer let ind i enhver have sammensætning, rigelige tidlige blomstring og et stort udvalg af farver.

Multiflora er et lilleblomstret krysantemum, som normalt dyrkes i haven eller potter. Hun har det godt i drivhuse, på balkoner, verandaer, i det åbne land. Blandt multiflora er der sorter, der begynder at blomstre siden august.

H. multiflora sfærisk

H. multiflora Branopal Pink

Multiflora er interessant, fordi dets sfæriske form ikke kræver nogen anstrengelse for at opretholde den, det behøver ikke at blive fastgjort eller punkteret. Dette er genetik. En lille skæring til sæsonen er dannet i en lille fluffy bold strødt med små lyse blomster. For at gøre dette behøver han kun en klemme på scenen af ​​det andet par ægte blade.

Vigtigt! Skønt udseende af krysantemum multiflora ligner rumssorterne, er det ikke egnet til lokaler.

Pleje af multiflora er ikke anderledes end omsorg for flerårige krysantemum. Den eneste forskel er i organisationen af ​​overvintring.

I slutningen af ​​blomstringen eller ved begyndelsen af ​​koldt vejr trimmes antennedelen af ​​multiflora for at give en ekstra stimulans til forårets dannelse af unge stærke skud.

At vokse i den åbne jorden multiflora til vinteren skal udgraves og anbringes i en beholder. Ved begyndelsen af ​​koldt vejr føres alle beholdere ind i et køligt mørkt rum, hvor temperaturen ligger inden for 3-5 ° C, ikke for våd. Al pleje i vinterperioden er at bevare jorden i en fugtig tilstand.

Multifloraen i åben grund kan flytte vinteren uden udgravning kun i de sydlige områder, men det er nødvendigt at konstruere et let husly, som fjernes under optøning og med opstart af et stabilt varmt vejr.

I april er containere med multiflora placeret i et lyst køligt rum. Når nyrerne flyttes til vækst, er livmoderbusken opdelt og plantet enten i egnede beholdere eller i åbent terræn, hvilket tilsættes til jordkomplekset mineralsk gødning og organisk.

Multiflora tolererer ikke skyggefulde områder, vind og stagnation af vand. I varmt vejr behøver containerbuske hyppigere og rigelig vanding, men overvandet er uacceptabelt. Ved plantning af multiflora i det åbne jord er det nødvendigt at opretholde en afstand mellem busken ikke mindre end 60 centimeter.

Chrysanthemum multiflora - en ret dyr plante, fordi de sælger den allerede i blomst. Det er interessant, at multiflora-sælgere sjældent indrømmer købere, at disse blomster reproducerer perfekt ved stiklinger eller ved at dele en busk.

Plantning krysantemum og pleje dem i Urals

Det største problem, som blomstrerne i Ural-regionen står over for, når der dyrkes flerårige krysantemer, er en temmelig kort tid. Blomster har bare ikke tid til at få nok styrke til fuld blomstring.

Der er også vanskeligheder forbundet med frostige vintre: frysning af buske under overvintring i det åbne land, vanskeligheden med at oplagre en stor mængde plantemateriale. For at minimere alle risici for at dyrke krysantemum under sådanne barske forhold, foretrækker gartnere lokale sorter, det vil sige, de forsøger at købe frøplanter i lokale planteskoler eller med deres naboer.

Vigtigt! Når man vælger et plantemateriale til dyrkning af krysantemum i uralerne, er det nødvendigt at vælge tidligbrydende regionaliserede frostbestandige sorter.

Frøplanterne af krysantemumerne plantes bedst i åbent terræn i slutningen af ​​april og dækker straks dem med en film. Præference gives til stærke, stærke skud. Svagere kan dyrkes hjemme på en solrig vindueskarme. På denne måde kan du vokse senkebarkende sorter.

Chrysanthemum fra frø kan også dyrkes med succes, da de først og fremmest vil vokse kun i forhold til det lokale klima. Samtidig udvikler de sig mere succesfuldt end deres slægtninge, der vokser fra stiklinger eller bidder og blomstrer aktivt fra slutningen af ​​sommeren. Frø er plantet i frøplanter i de første dage af april, og i slutningen af ​​maj bliver de transplanteret i det åbne område.

Vigtigt! Kultiveret fra frøene af krysantemum skal den første vinter udføres under sparsomme forhold - i værelser med lav temperatur.

Der lægges særlig vægt på krysantemumernes hus til vinteren. Store kvaliteter skæres til 30 centimeter, fjern alle blade og beskadigede dele. Derefter lægges buske omhyggeligt med tørv eller savsmuld. Buskene, der er dækket af buske, er dækket af lapnik, og på toppen - med en spunbond.

Småblomstrede lavt voksende krysantemum er afskåret ved roden før vintering, de dvælger også og dækker - lapnikom, åndedrætsmateriale. Ofte, som en ekstra ly, brug træ skjold.

Mange Ural gartnere risikerer ikke at forlade krysantemum buske til vinteren i det åbne område. Inden koldt vejr starter, skærer de buskene til bunden, graver dem ud, og sammen med jordklump placeres dem i beholdere eller andre egnede beholdere.

Opbevar beholdere i kælderen eller kælderen, og lejlighedsvis fugtning jorden. I marts flyttes planterne til godt oplyste steder, opdeler dem, kaster for meget dårlige kvalitetsskudd.

Hvis der er mange krysantemum, og denne måde at lagre bliver problematisk, kan du gøre det anderledes. Rødderne af de udgravede buske frigøres fra jorden og placeres i kludposer og hælder dem med tørv. Opbevar sådanne poser i kælderen eller kælderen, det er muligt i en suspenderet tilstand. Periodisk fugtes poserne.

I resten er plantning og pasning af krysantemumer ikke forskellig fra deres dyrkning i andre regioner.

Bladlus er det vigtigste skadedyr af krysantemum. Og på en stamme kan du ofte mærke kolonier af forskellige arter af dette sugende insekt. De er placeret oftere på stilke nær knopper, kelvinger og undersiden af ​​blade.

Med et lille antal insekter kan de vaskes af med vand. Hvis de også afvikles i planten, er det nødvendigt at anvende kemiske insektmidler, som tilsættes i sæbe, eller urtete - løg, hvidløg, tobak eller morgenfrue.

Chrysanthemum nematode - trådlignende arter af blød orm. Skadedyret er praktisk taget usynligt for det blotte øje, men dets tilstedeværelse bestemmes af hvide pletter der mørkner over tid til brun. Blad med skader af denne skadedyr er snoet, tør og falder af. Hvis der ikke er tid til at skride til handling, dannes underudviklede grimme blomster.

Nematoder falder normalt med regn eller dug, såvel som fra forurenet jord eller naboblant. Da nematoden dvale i de resterende stængler over jorden, anbefales det at sprøjte planterne med en opløsning af phosphamid i forår og efterår.

Vigtigt! Inficerede planter fjernes og brændes, og jorden behandles med formalin.

Enggen bug er også et sokososuschee insekt, tegn på angreb er udseendet af hvide pletter på bladene, dannelsen af ​​grimme knopper og blomster. Det dvale også i stængernes rester, således som i det foregående tilfælde er behandling med phosphamid (10 gram opløst i 10 liter vand) nødvendigt. I den varme årstid behandles planter på samme måde som når man kæmper bladlus.

Vigtigt! Det er bedre at behandle krysantemum mod en engbug i de tidlige morgentimer eller i overskyet vejr, når insekter er inaktive.

Thrips er sokososuschie insekter. Blade under angreb af trusse er dækket af hvidlige eller gullige pletter, deformeres. Blomstrer også miste dekorativitet. Aktellik- og Bi-3-præparaterne samt løg- og hvidløgsinfusioner viste sig at være meget effektive i kampen mod thrips.

Kan bille larver lever på rødderne af krysantemum, der forårsager død af en busk. Til bekæmpelse af narkotikamisbrug Bazudin eller ugentlig vanding krysantemum 5 daglig infusion løg hud (op til en tredjedel volumen spande tæt fyldte skaller og fyldt med vand).

Slibende pennies - påvirker normalt drivhuse krysantemum. Imod anvendes insekticider som Phytoferma eller infusioner af løg eller hvidløg.

Vigtigt! Korrekt pleje af krysantemum og rettidig vanding og topdressing øger krydsantemums resistens mod skadedyrsangreb.

Pulveragtig meldug, som regel, påvirker planter i varmt vejr ledsaget af tab af rigeligt dug. Manglen på calcium og nitrogen reducerer krysantemums resistens mod sygdommen. I nogle tilfælde er den lave modstandsdygtighed over for svampesygdomme i krysantemum forbundet med sortens egenskaber.

For at forhindre sygdom skal man nøje overholde afstanden mellem plantagerne, så de er godt ventilerede. Også som en sikkerhedsforanstaltning udføres sprøjtning med kobberholdige præparater med tilsætning af detergenter. Berørte dele af planter fjernes og brændes.

Grå rod er også en svampesygdom, der manifesteres af pletter af gråbrun farve, der fremkommer på luften af ​​blomster. Hovedårsagerne til udseendet af grå rot er overskydende fugt, dårlig ventilation, overskydende kvælstof, øget surhed af jorden.

Som en forebyggende foranstaltning hver anden uge sprøjtes plantager med opløsninger af kobberholdige præparater. Hvis sygdommen opdages, ødelægges alle de berørte dele og i forsømte tilfælde hele planter.

Vigtigt! Ofte overføres sygdomme via forurenede haveværktøjer.

Rodekræft er manifesteret af udvækst i stængernes nederste del og på rodhalsen. Spredes normalt gennem jorden. Syge planter fjernes fra blomsterhaven og ødelægges. At kæmpe med en rodkræft er det ubrugeligt, som i øjeblikket er der ingen modforanstaltninger. Jordbunden hvor de berørte planter behandles med formalin.

Bladets rust er vist med gulgrønne pletter på bladets overkant. På den nederste del af dem er konvekse pustler. Generelt ligner billede af sygdommen en forbrænding. Bladene omkring pletterne bliver gradvist gule, twist, dør. Som med de fleste svampesygdomme er høj fugtighed og varme gunstige betingelser for rustudvikling. Til behandling af planter behandles medesoderzhaschimi-lægemidler.

Septoria (bladspotting) er vist ved brune sorte pletter, små i begyndelsen og derefter sammenføjning i et næsten fuldstændig omsluttende blad. Sygdomme fra de nedre blade til de øvre strækker sig. De syge blade bliver først gule, så visner og falder af.

Vigtigt! Den forårsagende agent bevarer sin vitalitet på de faldne eller skårne dele.

Ved behandling af krysantemum fra septoriosis fjernes alle beskadigede og faldne blade og brændes. Under fodring øges mængden af ​​kalium og fosfor. Planter sprøjtes fuldstændigt med medesoderzhashchimi præparater med tilsætning af sæbe.

Hvor kan man købe kimplanter

Det er bedst at købe stiklinger, spisepinde eller krysantemumplantager i specialiserede lokale planteskoler. Det vil være sunde planter, der er beregnet til dyrkning i dette bestemte område.

En fremragende mulighed - køb af plantemateriale fra naboer i forstadsområdet. I dette tilfælde er der ikke købt en kat i en sække, og vækstbetingelserne er næsten identiske.

Køb af krysantemum til dyrkning i blomsterbutikker er ikke den bedste løsning. Hvis butikken har et meget stort udvalg af varer, er der stor sandsynlighed for, at planterne ikke har den rette pleje. En sort kan også fanges, som ikke kan overvintre.

De samme risici vil være ved køb af kimplanter eller stiklinger på markederne, fra ukendte sælgere. Ikke det faktum, at det overtagne plantemateriale vil svare til navnet, som sælgeren vil give ham. Det er også muligt at købe en frøplante inficeret med sygdomme eller skadedyr.

Når du bestiller plantemateriale via onlineforretninger, skal du kun vælge de sorter af krysantemum, som vil blive tilpasset til voksende og fuld blomstring i regionen.

Det rigtige valg af sorten garanterer, at krysantemumets have stædigt vil vokse i næsten alle klimatiske forhold i vores land. Produceret på et passende sted i den krævede tid, vil plantning og omhyggelig pleje betale sig med den frodige lange blomstring af høstdrottningen i haven.

Video: Egenskaber ved dyrkning og opbevaring af krysantemum om vinteren

Hvordan man passer omsorg for violet, så det altid blomstrer

Hoya hjemme: reglerne for pleje, avl, transplantation

Hvad mere at læse?

Tilføj en kommentar Annuller svar

© 2018 Om farver, alt og alle · Kopiering af webstedsmaterialer uden tilladelse er forbudt

Flerårige krysantemum: plantning og pleje

Er det muligt at forestille sig efteråret uden krysantemum? De, som solskin, oplever den falende have og synes at give os en farvel hilsen fra den afrejsende sommer. For deres århundredgamle historie har disse lyse repræsentanter for Astroves familie (Complex) overtaget millioner af hjerter. I Japan personificerer efteråret skønheder held og lykke i Kina - de betragtes som et symbol på lang levetid og visdom, og for middelalderblomsterbutikkerne er de søde som de sidste blomster i sæsonen.

Oversat fra den græske navn på planten kan oversættes som "blomst guld" eller "sol-blomst", fordi mange vilde krysantemum blomster virkelig er malet i gule toner. I den gamle verden, "Queen of Autumn" migreret fra Asien i det XVIII århundrede, men subtil charme østlige gæst kræsne europæere værdsat det samme, men et århundrede senere, men i dag er det - en af ​​de mest populære haveplanter.

I krysantemumernes slægt er der etårige, men arter og sorter, som kan vokse på stedet i mere end et år, er særligt populære blandt gartnere. Om dem vil noget blive diskuteret.

Hidtil er et stort antal hybridformer og sorter af krysantemum blevet udklækket, men der er ingen enkelt klassificering af efterårsmessige skønheder. Derfor er det mere hensigtsmæssigt for almindelige blomsterproducenter at skelne dem efter eksterne tegn.

Højden af ​​busken og størrelsen af ​​blomsterstanden:

 • storblomstrede kraftige buske i højden 90-120 cm med luksuriøse blomster af forskellige former og farver. Varianter: Anastasia Green, Zembla Lilak, Tom Pirs;
 • mellemfineer - universelle kompakte planter i højde fra 30 til 70 cm, som kan dyrkes både i krukke og i havekultur. Diameter af kurve - 10-18 cm. Varianter: Pink kamille, Guld fleece;
 • småblomstrede (koreanske) - yndefulde, kolde modstandsdygtige buske i højde fra 30 til 110 cm, kaldet i folket "eg" for formen af ​​bladene. Små blomster med en diameter på 2-10 cm har en bitteragtig malurt smag. Varianter: Slaviske, Multiflora, Velvet Efterår.

I form af blomster:

 • enkel (ikke-primær, halv-dobbelt, anemonisk);
 • terry (flad, pomponøs, bøjet, halvkugleformet, sfærisk, lucid, spidery).

Ifølge blomstringsbetingelserne:

 • tidlig blomstring i august - september;
 • mellemblomstring - blomstrende i oktober;
 • senblomstring begynder i november.

Hvad angår sorter, er næsten alle dem utroligt gode, og det er simpelthen umuligt at liste dem. Her er blot nogle: Champagne, Amazon, Golden Prague, Natasha, Baltika, Amazon, Arktis, Broadway, Beautiful Lady, fe, Vivien, Ben Dickson et al.

Timing af landingsarbejderne

I det åbne land er staude krysantemumer plantet i slutningen af ​​maj - begyndelsen af ​​juni eller efteråret, senest 2 uger før frosten begynder.

Som regel vil krysantemum formeres ved stiklinger eller deling af voksne buske, dronning celler, men ingen ivrig gartner ikke give op for muligheden for at dyrke dine foretrukne blomster fra frø og se hvert trin i deres udvikling. Desuden er processen enkel og meget spændende:

 • I anden halvdel af maj, efter slutningen af ​​tilbagevendende frost, udgraves i en dybde på 20-25 cm og hæld dem med varmt vand.
 • I hvert hul placeres 2-3 frø af krysantemum og drys med et lag jord.
 • For at bevare varme og fugt skal du dække havepladen med afgrøder af havepapir eller nonwovens.
 • Når frøene spirer, skal du fjerne beskyttelsen og forsigtigt løsne jorden omkring skuddene langs vejen, der fjerner ukrudtet.
 • Efter en og en halv time fodres kimplanterne med en svag opløsning af kompleks gødning (Ideal, Rainbow, Rastvorin).
 • Voksende op til en højde på 7-10 cm plante med 3-4 par af disse folder på individuelle huller.

Blomstrer dine afdelinger i sensommeren, men hvis du vil se blomsterne før, så prøv at dyrke krysantemum gennem plantager:

 • Fyld en lav beholder med et fugtigt steriliseret substrat, der består af jordhus, tørv og humus (1: 1: 1).
 • Seal frøene til en dybde på 0,5 cm.
 • Sprød afgrøderne med varmt vand, dække beholderen med glas og sat i varme (+ 23 ° ... + 26 ° C).

Med fremkomsten af ​​skud bliver beholderen overført til en lys vindueskarm, og begynder gradvist at bruge plantene til ekstern beluftning, idet glasset dagligt hæves. Når plantene bliver stærkere, kan beskyttelsen fjernes helt. I fase 2-4 af disse blade dyppes planten i separate gryder, sprøjtes med en opløsning af "Zircon" og opbevares på et let, køligt sted (+16 ... + 18 ° C) inden ombordtagning. Omsorg for voksende krysantemum er traditionelt: regelmæssig vanding, forfriskende i overskyet vejr og påføring af komplekse gødninger med en frekvens på 15-17 dage.

Leder efter et sted til haven krysantemum, huske på, at de er meget glade for lys og varme, men det kan ikke tåle stillestående fugt ved rødderne, så jo mere komfortabel vil alle buske på den solrige, lukket på bakken vinden. Det bedste underlag for kultur er en frugtbar løs løg af neutral eller svagt sur reaktion. Ved at grave i jorden anbefales at gøre humus eller modne kompost, men i intet tilfælde ikke tilføje frisk gødning, som krysantemum ikke kan tåle.

Plantning udføres som følger:

 • På en fugtig, fugtig dag graves en grøft 25-40 cm dyb og hæld den generøst med en opløsning af Kornevin (1g / l).
 • Plant buskene i en grøft med et interval på 35-50 cm (afhængigt af sorten) og prikopayte.
 • Hæld og blæk plasterret ud.

I de første par dage anbefales det, at unge krysantemum holdes under let omslag. Sæt over bugens blomsterbed og slå dem på agrovolokno, som kan fjernes, når planterne er adopteret.

På trods af "royal" -status er indholdet af flerårige krysantemum urolige, men overholdelse af agrotechnics bør følges nøje:

 • Når planterne bliver stærkere efter plantning og erhverver 4 par sunde blade, skal toppen af ​​den centrale stamme og sideskuddene blive klæbet. Denne regel gælder for klynge krysantemum. Med store blomster ankommer forskelligt - de har sideskudd, tværtimod fjerner bortset fra 2-3 stærke, hvilket stimulerer dannelsen af ​​fluffy kvalitetsblomstrer.
 • Vand krysantemumer ofte og rigeligt, på grund af manglende fugt bliver buskestængerne grove og træagtige, og blomsterne falmer og falmer. Den ubeboede jord under buske efter vanding løsnes og rengøres af ukrudt.
 • Krysantemum fodres tre gange pr sæson: i begyndelsen af ​​beplantning vandes med en opløsning af ammoniak nitrogen for at styrke væksten af ​​grønne stof, og under knopskydning og i de første dage af september gøre phosphor-kalium-gødning. Ernæringssammensætninger serveres strengt ved roden af ​​planten dagen efter jordfugtighed.

På et sted vokser krysantemum godt og blomstrer i 3 år, hvorefter de har brug for en transplantation. Den treårige busk er omhyggeligt udgravet, opdelt i flere dele og plantet med buske i henhold til den teknologi, der allerede er kendt for dig.

Det er meget bekvemt og nemt at dyrke krysantemum fra stiklinger. De skæres fra rodskud i anden halvdel af foråret, ved en temperatur på +21 ... + 26 ° C. Stiklinger af 7-10 cm i længden blev oprenset fra de nederste blade dyppes i en opløsning 'Kornevina 'eller' IAA "og plantet i fugtig pottejord næringsstof vinkel på 40-45 °. Beholder med fremtidige krysantemum at indeholde en let varme vindueskarm ved en temperatur på +15 ... + 18 ° C, opretholdelse moderat jordfugtighed. Efter 15-20 dage vil stiklinger tage rod, hvorefter de kan plantes på sengen. Ved næste sæson vil de danne sig i fuldvoksne buske.

Ligesom resten af ​​planterne i familien Srednotsvetny, i ugunstige forhold for at holde krysantemerne "som" for at være munter. Hyppige temperaturændringer, fortykkelse af plantager, rigelig dug, luftfugtighed - alt dette fører til udvikling af svampeinfektioner:

 • Grå rot - på bladene og stilker de spidte brune pletter spredes, som senere er dækket af grå form fuzz.
 • Hvid rot - et hvidt fokulært depositum med sorte sclerotia punkter vises på krysantemumerne. Planternes væv bliver bløde, fugtige og dør.
 • Powdery Meldug - blade og skudd af krysantemum er dækket af en løs, hvidlig belægning, tør og falder af.
 • Rust - er præget af udseendet på alle overjordiske plantedele af chlorotisk udslæt, som borer over tid.
 • Verticillium vilje - sygdommen påvirker krydsantemernes rodsystem, hvorfor buskene hurtigt bliver gule og dør.

Alle svampesygdomme på tidlige stadier af udvikling er med held behandlet med kobberfungicider ( "Hom", "Kartotsid", "Topaz", "Kuproksat"), men for at forebygge infektion, nogle gange nok til at holde området rent og holde landbrug.

Efterår og skønhed lider virussygdomme (spermatoschesis, dværgvækst, mosaik), hvor symptomerne er plettet farvning og knolde blade, skud og blomster deformation, forsinkelsen i udviklingen og alt for tidlig blomstring defekt. Du kan ikke helbrede inficerede buske, så de bliver nødt til at grave ud og brændes. Som forebyggelse af infektioner under arbejdet, anbefales det at bruge sterile forsyninger og aktivt bekæmpe parasitten - bærere af virussen.

Chrysanthemum skadelige insekt spindemider, bladlus (væksthus chrysanthemat og brune), spittlebugs drible og eng bugs. I bekæmpelsen af ​​parasitter anvendes som folkemusik retsmidler (hvidløg ekstrakter og felt so-tidsel, stærk sæbeopløsning) og industrielle kemikalier ( "Akhtar", "Fufanon", "Intavir").

Nogle gange slides og snegle er plantet i plantager med fortærende blade, skudd og blomster af krysantemum. Bløddyr fra planter fjernes manuelt, og for at forhindre deres slægtninge i at komme ind i blomsterhave, er tør sennep eller superphosphat granulater spredt under buske. Imidlertid er den største fare for krysantemum repræsenteret af nematoder - filiforme orme, der påvirker planternes rødder. At bekæmpe dem er ekstremt svært, næsten umuligt, så en smittet prøve er lettere at grave op og ødelægge. Som en forebyggende foranstaltning anbefales det at sprøjte planternes rødder med "Phosphamid" før plantning, og udslip jorden med stejle kogende vand eller nematicidpræparater.

Koldt modstand fra "efterårskøerne" er relativt, men kompetent forberedelse til vinteren hjælper dem med at overleve de mest alvorlige frost på en sikker måde:

 • For at øge krysantemums resistens til lave temperaturer i det tidlige efterår, fodre dem med fosfor-kaliumgødning.
 • Ved ankomsten af ​​de første froststykker skal du klippe plantestængerne med en sekatør og efterlade "hamp" 10-15 cm høj.
 • Over planterne hældes et tykt (10-15 cm) lag tørvkrumm blandet med tørt gødningsudslæt.
 • Til krysantemum var endnu varmere, dække stedet med lapnik, brushwood eller kartoffelplader. Brug ikke uigennemtrængelige materialer (ruberoid, polyethylen) som isolering, under hvilke buske vil passere.
 • I foråret høstes blade og grene og efterlader gylle-torvkrummen, det vil tjene planter og mulch og gødning.

På den åbne jorden under dækning, koreanske krysantemum og hestebrugshybrider lykkes vinteren, men for at bevare de storblomstrede sydlige prøver skal vi handle anderledes:

 • Før frysning, grave buske sammen med jordens store klodder og læg dem i en trækasse eller flad dem direkte på jordkælderens gulv.
 • Frem til foråret opbevares krysantemumet ved en temperatur på 0 ... + 4 ° C, der af og til vandrer, så jordklumpene konstant er lidt fugtige.
 • Ved starten af ​​varme overvintrer "sydøerne" landes på et fast sted.

Nogle dyrkere foretrækker at holde dronningbusken i skyttegrave på en halv meter under træ- eller skiferskærmen, men denne metode er ikke særlig bekvem, for i vinter vil du ikke være i stand til at kontrollere tilstanden af ​​krysantemumerne.

Chrysanthemums haveplantning og pleje

Ædle krysantemum er en blomst elsket af japanske og kinesiske kejsere, kongelige gartnere og også af en stor hær af blomsterhandlere fra hele verden. Millennia pass, og den "solrige" blomst, selv om den erhverver en række farver, men mister ikke sin popularitet. Almindelig eller terry, høj eller kort, med store eller små blomster, er enhver krysantemum en rigtig udsmykning af stedet. Chrysanthemum stauder vil glæde alle, der opfylder de nødvendige krav til dyrkning. Chrysanthemums haveplantning og pleje udføres under overholdelse af særlige regler.

Voks krysantemum i din have, du kan, ved hjælp af blomsterfrø, kimplanter eller påføring af stiklinger.

Vi begynder at arbejde med frøene af sorten vi kan lide i det tidlige forår. Når du dyrker krysantemum fra frø direkte i jorden, skal du først forberede brøndene godt og så så frø i dem. Efter såning er det nødvendigt at tilvejebringe frøene med et gunstigt temperaturregime. For at jorden forbliver fugtig og ikke forkølet, er den dækket af en polyethylenfilm. I denne form er plantepladsen tilbage, indtil bakterier vises.

Krysantemum, der er sået fra frø, er årtusinder. Når forårsåning blomstrer begynder i det første årti af august.

For at fremskynde blomstringens indtræden bruger vi kimplanter. Lad os begynde med forberedelsen af ​​blomsterbeholdere og fugtning jorden i dem. Efter såning af frøene strøber de kun let jorden med jorden og efterlader dem under folien før spiring. Germs vises senest en uge. Denne metode er mest velegnet til dyrkning af kimplanter.

Ved brug af frø skal man huske på, at de ikke har evnen til at bevare sorten.

Saplings er de krydrede krysantemumplanter. Deres forberedelse til landing i jorden tager tid. Indledningsvis skal kopperne med de spikedplanter være i kølige rum. Den optimale temperatur er ikke mindre end 16 ° C og ikke mere end 18 ° C. Jorden i kopperne er vandet, når den tørrer op, forsøger ikke at overmåne. For en normal vækst kræver krysantemumplanter en tilstrækkelig mængde lys. Derfor er der i svagt oplyste rum tilrettelagt yderligere belysning.

Du kan kun få en passende opskæring, kun fra blomsters vigtigste (rod) skud. Stepping væk fra toppen af ​​bladet med en nyre 3-4 mm, til skæring skære mindst 6-7 cm af planten. Fremgangsmåden kan udføres om foråret efter at have opvarmet luften mere end 21 ° C. På varme dage (over 26 ° C) anbefales det dog ikke at udføre stiklinger. Den krysantemum stalk skåret med en skarp kniv er nedsænket i en fugtig jord jord sprinklet med sand, foreløbigt behandlet med en vækst stimulator. Tykkelsen af ​​sandlaget er 2 cm. Snitets snit er fra skarpt til lige (fra 35 ° til 45 °).

Plantning krysantemum haven stauder begynder med valget af placering. Dette bør næres meget nøje. "Solens blomster" elsker åbne, godt oplyste steder, som er beskyttet mod et træk. Erfarne dyrkere ved, at for at forhindre, at blomsterne bliver små, skal du vælge et sted, hvor planten ikke kommer i skyggen.

Jorden er mindre vigtig for anlægget. Men det er nødvendigt at sikre, at jorden har god dræning, og der var ingen stagnation af vand.

Den velforberedte til plantning skal have en dybde på mere end en halv meter, en passende dybde på 60 cm. Fyld piten, idet man følger følgende rækkefølge. Vi starter med dræningslaget. Velegnet til dræningsmaterialer - små småsten, udvidet ler, murbrokker. Det næste lag er kompost eller organisk. Vi falder i søvn et hul med en jordblanding.

Eksperter mener, at den mest optimale plantning krysantemummer i foråret. Landingstidspunktet afhænger af vejret på en bestemt dag. I solrigt vejr er plantning kun mulig tidligt om morgenen eller om aftenen efter solnedgang. Men det er bedst at plante krysantemum, når det er overskyet eller regnfuldt.

I de sydlige regioner er det også muligt at udføre krysantemum, der er plantet i mange år i efteråret. Men her er det ikke anbefalet at plante krysantemum i anden halvdel af september eller senere.

Ved plantning i forår eller efterår skal følgende regler overholdes:

 1. Sørg for, at roten ikke er begravet.
 2. Brug støtte, når du planter krysantemum med høj vækst.

For normal udvikling bliver krysantemumets kimplanter to gange udsat for klemning. Første gang proceduren udføres umiddelbart efter landing i jorden, mens blomstens vækstpunkt fjernes. Efter 21 dage udføres en kvælning for anden gang. Nu skal du afbryde den øverste del af blomsten, så det tager 2-3 knob.

Krusantemum gælder ikke for særligt krævende blomster. Overholdelse af visse normer for pleje vil dog sikre ikke kun normal vækst, men også en lang blomstring af krysantemumet.

Pleje af krysantemum have omfatter følgende processer: vanding, mulching, befrugtning.

Den konstante bevarelse af lysjordfugtighed er en forudsætning for dyrkning af haver krysantemum. Vandmængden under vanding afhænger af plantningsområdet. På mere varme og tørre steder bør vanding være rigeligere. Men overdreven fugt kan skade blomsten. Ved udflodning er vandingen noget reduceret, og blomstringen kræver også en reduktion af vandingen.

For at redde plantningen af ​​krysantemum fra ukrudt, samt for at forhindre forekomsten af ​​svampesygdomme, bør jorden omkring busken blive deformeret. Det bedste materiale til mulch er nåletræ materiale, for eksempel nåle eller fyrbark. Træsavsmuld har også vist sig at være et godt værktøj til mulching af jorden.

Have krysantemum reagerer godt på systematisk top dressings. De skal udføres mindst 2 gange om måneden. Nitrogen gødninger fodrer planterne om foråret, så blomsten kan vokse godt. I blomstringsperioden anvendes gødninger med overvejende fosfor og kalium. Mineralsk gødning indføres som en radikal vanding.

Fra tid til anden vil planten også drage fordel af knoglemel anvendt til befrugtning.

Chrysanthemum buskhave vil godt bære vintertemperaturer med korrekt forberedelse til den kolde årstid. Før frost visne buske er beskåret, så ikke mere end 2-3 cm. Derefter buskene krysantemum falde i søvn nedfaldne blade, fyrrenåle eller filialer. Grader, der blomstrer sent, graves ud af jorden, transplanteres i en gryde. Så de vinter som kageplanter.

Beskyttelse mod sygdomme og skadedyr

Root krysantemum assisteres ved at anvende Fitosporin (som anvist) under fodringsprocessen.

Det anbefales også at behandle krysantembuskene efter regnen med specielle præparater fra svampesygdomme og vira.

Folkemidler (sæbeopløsning, hvidløgstinktur) kan hjælpe med at klare sig godt, hvis en plante eller en mide dukker op på planten. Og at kæmpe med snegle eller snegle hjælper med rynket æggeskall eller afkølet træaske, som drypper jorden rundt om planten.

Overholdelse af enkle regler for dyrkning af krysantemum gør det muligt for blomsteravlere at holde blomstrende blomsterbed indtil det sene efterår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 64 = 70