30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Jordbundens farve

Wire farve kodning

De, der nogensinde har arbejdet med ledninger og elektrikere, har bemærket, at ledere altid har en anden farve af isolering. Dette gøres af en grund. Farverne på ledningerne i elektrikeren er designet til at gøre det nemmere at genkende fasen, jordledningen og jorden. Alle har en bestemt farve og på arbejdspladsen adskiller de sig let. Om hvilken farve af ledningerne fase, nul, jord og vil gå videre.

Ved arbejde med ledninger er den største fare repræsenteret af fasetråden. At berøre fasen under visse omstændigheder kan blive dødelig, fordi der sandsynligvis vælges lyse farver for dem. Generelt kan trådens farver i det elektriske gøre det muligt at bestemme hvilke fra trådbundtet, der er den farligste og at arbejde med dem meget omhyggeligt.

Farve af fasetrådene

Fedslederne er oftest rød eller sort, men der er en anden farve: brun, lilla, orange, lyserød, lilla, hvid, grå. Disse faser kan farves i alle disse farver. Med dem bliver det lettere at forstå, hvis du udelukker nulkablet og jorden.

Diagrammerne faseledninger markeret med latin (engelsk) L. bogstaver, når der er flere faser til brev tilsat til den numeriske notation: L1, L2, L3 for trefaset 380 V. I en anden version af den første fase er markeret A, den anden - B, den tredje - C .

Ved moderne standarder har jordlederen en gul-grøn farve. Det ser normalt ud som en gul isolation med en eller to langsgående lyse grønne striber. Men der er også farver fra tværgående gulgrønne striber.

Denne farve kan jordes

I nogle tilfælde kan kablet kun have gule eller lyse grønne ledere. I dette tilfælde har "jorden" netop denne farve. De samme farver vises på ordningerne - ofte lyse grønne, men kan være gule. Det er underskrevet på ordninger eller på udstyret "ground" i latinske (engelske) bogstaver PE. Også markeringer er markeret og kontakter, som jordledningen skal tilsluttes.

Nogle gange refererer fagfolk til en jordledning som "nul beskyttende", men ikke forveksle det. Dette er jordarter, og det er beskyttende, fordi det reducerer risikoen for elektrisk stød.

Nul eller neutral har en blå eller blå farve, undertiden er den blå med en hvid stribe. Andre farver i elektrikeren til angivelse af nul anvendes ikke. Så det vil være i ethvert kabel: tre-core, fem-core eller med et stort antal ledere.

Hvilken farve er den neutrale ledning? Blå eller blå

Blå trækker normalt en "nul" på ordningerne og underskriver brevet N. Eksperter kalder det et fungerende nul, da det i modsætning til jorden er involveret i dannelsen af ​​strømforsyningskredsløbet. Når du læser diagrammet, er det ofte defineret som en "minus", mens fasen betragtes som et "plus".

Sådan kontrolleres korrekt markering og skift

Farverne på ledningerne i elektrikeren er designet til at fremskynde ledernes identifikation, men det er farligt at stole på farver alene - de kunne være forbundet forkert. Derfor skal du sørge for, at du har fastslået deres tilhørsforhold korrekt, inden du starter arbejde.

Tag multimeter og / eller indikatorskruetrækker. Med en skruetrækker er det nemt at arbejde: Når du berører fasen, tændes LED'en, monteret i huset. Så det vil være let at bestemme faselederne. Hvis kablet er to ledninger, er der ingen problemer - den anden leder er nul. Men hvis tråden er tre tråd, har du brug for en multimeter eller en tester - med deres hjælp bestemmer vi hvilken af ​​de resterende to er fase, hvilket er nul.

Bestemmelse af faselederen ved hjælp af en indikator skruetrækker

Instrumentet blotlægge kontakten, således at en udvalgt sjakaler var 220 W. Så kan to prober, holde dem for plasthåndtag, forsigtigt metalstang Vi rører én probe til den detekterede faseleder, den anden - til den tilsigtede nul. Skærmen skal vise 220 V eller strømspændingen. Faktisk kan det være meget lavere - dette er vores virkelighed.

Hvis 220 V lyser eller lidt mere er nul, og den anden ledning angiveligt er "jordet". Hvis værdien er mindre, skal du fortsætte med at kontrollere. One touch sonde berører igen fase, den anden - til den påtænkte jord. Hvis læsningen er lavere end den første måling, er "jorden" foran dig, og den skal være grøn. Hvis vidnesbyrdet var højere, forveksles et eller andet sted ved og før dig "nul". I denne situation er der to muligheder: at finde, hvor præcis ledningerne er forbundet forkert (helst) eller simpelthen gå videre, huske eller markere den eksisterende position.

Husk derfor, at når fase-nulparet er standset, er måleraflæsningen altid højere end med fasejordparret.

Og til sidst, lad os rådgive: Når du lægger ledningerne og forbinder ledningerne, skal du altid forbinde ledere i samme farve, ikke forveksle dem. Dette kan føre til katastrofale resultater - i bedste fald til udstyrsfejl, men der kan være skader og brande.

Den bedste indikator for fasen er en neonpære. Går ikke fejl, det gør ikke buggy, det kræver ikke et batteri. Hele resten er kinesisk crap.

Hvilken farve er jordledningen og hvad er resten af ​​mærket

Hvad er formålet med farvemærkning?

Isolering udføres som regel i farve langs hele lederens længde, i sjældne tilfælde kun ved ledernes ender eller ved forbindelsespunkterne. Dette gøres for at undgå forvirring, når der tilsluttes ledere eller individuelle ledere gennem ti meter af en skjult pakning. Ud over at forenkle ledningerne reducerer kendetegnende ledningsnet ved hjælp af farve tiden for at søge efter funktionsfejl i elnettet og udskifte fejlede eller uegnede ledningssteder.

Generelt vælges ledningsparametrene i overensstemmelse med kraften og formålet med det elektriske netværk, hvilket kan være:

Elektrisk AC er baseret på multi-fiber (3, 4 mindre ledende tråd) ledningsføring farvet isolering, selvom tidligere anvendt til denne leder, som havde kun to kerner. I øjeblikket er mærkning af elektriske installationer netværk og kunstig jord reduceres til en enkelt standard i overensstemmelse med EMP-7, samt GOST 12.2.007.00 og andre regler.

Ledernes farve til forskellige typer netværk kan være den samme. For at bestemme, hvordan det blev besluttet for en særlig mærkning, bør elektroingeniør være opmærksom på, at forskellige netværk fra den ene fase af trefaset netværk primært effekt: de andre ledere vil være en imponerende tykkelse eller særlige terminaler for tilslutning. Det er også nødvendigt at skelne mellem AC og DC-netværk. De første er beregnet til at levere elektrisk eludstyr, sidstnævnte - levere elektricitet til husholdningsbelysningsenheder og andre forbrugere i boligbyggeri, kontorer samt administrative og offentlige bygninger.

Installation af ledninger med farve mærkning uden fejl vil blive hjulpet af konsistens i farve med ledninger på andre dele af elnettet. Øvrigt ikke forhindre en enkelt for at observere og / eller rumlige orientering af forbindende ledere og deres matchende parametre bestemmes visuelt ved brev mærkning eller etikettering. For eksempel skal beskyttelseslederen i en tre-core ledning have en gulgrøn eller stribet isolering, og den skal være forbundet til en speciel terminal på forbrugernes tilslutningspunkt. Når du installerer den sidste til venstre (nederst), anbefales det at placere arbejdstråden med blå isolering og fasebrun, orange osv. nuancer - sæt til højre (øverst).

Video "fase, nul og jordfarver"

Generelle principper for farvemærkning

Ledninger Mærkning farve elektriker amatør primært interesseret i de enfasede elektriske AC spænding netværk op til 1000 V med gluhozazemlonnoy neutral. Men så, hvad farve det er malet i elektriske ledninger isolering og tekniske formål, husker ikke svært i fremtiden ikke vil blive forvirret til hjemmet ledningsføring stikkontakter og afbrydere med strømkabel til at tilslutte den kraftfulde magt udstyr på arbejdspladsen.

I trefaset vekselstrømsnet er farven på dæk og højspændingsledninger således som følger:

I DC-netværk, som anvendes i byggeriet, i elektrisk, transportere elektrisk trækkraft, etc., anvendes to vigtigste bus ( "+" og "-") og nul opererer med betegnelsen 'M'. Det første dæk er malet rødt, det andet - i blåt. Arbejde nul "M" -bussen skal have en blå isolering.

Endelig er ledningen i en række tilfælde mærket med hensyn til de elektriske kredsløbs funktionelle formål:

 • sort - i strømnet;
 • rødt - i vekselstrømsnet til styrings- eller alarmsystemer;
 • blå - i DC-netværk af styrings- eller signalsystemer;
 • gul, grøn eller en kombination af dem-nul ledere med en beskyttende funktion;
 • blåkerner, ikke beregnet til jordforbindelse og forbundet til en neutral arbejdstråd.

Farver til mærkning af husholdningsledninger

Hvad angår de elektriske ledninger, der bruges til at lægge husholdningsnettet, er det eneste, som dets farve siger, det ledende formål med lederen. I modsætning til bogstavbetegnelsen, som indeholder information om trådens materiale og information om isoleringen.

I overensstemmelse med gældende standarder angiver trådens farve kun det formål, som det anbefales at tage elektrikeren på:

 • blå - nul arbejdende eller mellemledende af netværkstype n, nul i 1-fasede vekselnet (betegnelse N);
 • gulgrøn - kunstig jordforbindelse, beskyttelsesleder eller nulbeskyttelse (PE-bogstaver);
 • en kombination af gul eller grøn og blå - en kombineret nul-arbejdende eller nul beskyttende jordleder (den klassiske betegnelse PEN);
 • sort, brun, rød, lilla, grå, lyserød, hvid, orange, turkis - faseleder (L).

Når fordelingen af ​​ledende funktioner lever bør huske på, at nogle af dem er nul, og en fase, og at faselederne skal være forskellige i farve med nul og jordforbindelse (PEN, PE, eller N). Hvis du bruger strandede ledningerne med en enkelt farvekodet for at angive lederne anvendelse farvet tape eller varmekrymperør særlige.

Det er vigtigt at huske nogle få punkter om nulbeskyttelses- og arbejdsledningens nulleder:

 • For at undgå forvirring for nulbearbejdningstråden (N) bør der tages som sådan med en blåfarvet isolering;
 • nul, den beskyttende leder er normalt en ven med gulgrøn eller stribet isolering;
 • For den kombinerede nul-arbejdende og nulbeskyttende leder (PEN) skal en ledning med en solid blå isolering og gule striber i enderne (eller omvendt) tildeles som standard.

For at kende funktionerne i farvebetegnelsen og principperne for den betingede fordeling af funktionerne af markerede ledende ledninger, skal enhver elektriker. Dette vil ikke kun fremskynde processen med at lægge elektriske ledninger, men også betydeligt forbedre kvaliteten af ​​det udførte arbejde og forenkle processen med at servicere elnetet i fremtiden.

Fra dette visuelle hjælpemiddel lærer du, hvad fase er, nul og hvad der bruges til jordforbindelse i AC-systemer.

Hvilken farve er jordledningen

Rulning gennem tematiske fora bemærkede jeg, at nogle mennesker er interesserede i spørgsmålet om hvilken farve der er jordledning, men jeg kunne ikke finde svar, og de der mødtes var ufuldstændige eller forkerte. Derfor vil jeg i denne artikel fortælle dig, i hvilken farve jordforbindelse og andre ledninger i lysnettet er farvede.

Farvebetegnelserne for isolering i kablet er intet andet end et særpræg. Isoleringsmaterialet er malet i forskellige farver, så du kan bestemme formålet med ledningen før dine øjne. Disse betegnelser gør det meget lettere at arbejde med elnettet, især mærkbart i tilfælde af et betydeligt antal ledninger, som i det elektriske panel.

Farvet på jordledningen i et tretrådskabel er af stor betydning, når der udføres elektrisk arbejde. Men det skal siges, at disse betegnelser af ledninger siden introduktionen ikke er strikt reguleret. Det drejer sig især om ledninger, hvor de hidtil ikke altid overholder de etablerede normer.

jordkabelens farve i et treledet kabel

Industrien bruger klare betegnelser, da der transmitteres elektricitet gennem trefasede ledere, hvor ledningerne er malede hver i sin egen farve. I dette tilfælde kan forkerte betegnelser føre til alvorlig skade eller svigt af dyrt udstyr.

Hver ledning i kablet har sit formål. Dette skal huskes ved tilslutning af ledninger og tilslutning af forskellige elektriske apparater. Fejl under forbindelsen fjernes næsten, fordi hver ledning er forskellig i sin egen farve, så det er nemt at forbinde ledninger med samme farvebetegnelse, og forbindelsen vil blive vellykket.

I den moderne verden reguleres jordkabelens farve i stikket af PUE-dokumentet, og mere specifikt GOST P50462, ifølge hvilket alle ledninger i kablet skal have farveforskelle svarende til deres formål.

Hovedopgaven for farvebetegnelse er at accelerere og forenkle ledningsforløbet, samt at let bestemme formålet med ledningerne på ethvert tidspunkt i netværket.

Herefter skal du overveje, hvilken farve kablet går til jorden i et elektrisk netværk, der er klassificeret til spænding mindre end 1000V. Sådanne netværk anvendes i de fleste boliger og ikke-beboelsesbygninger.

Den neutrale ledning skal være blå. Nul beskyttelsesledere er isoleret med gulgrønne strimler. Denne farvebetegnelse bruges udelukkende til jordingelementer.

jordledning og neutral ledning

Isolering af de kombinerede nulbeskyttelses- og nulbearbejdningstråde blå langs hele længden, og i enderne har gulgrønne striber. Kan også bruges og diametralt modsat farve, det vil sige ledningen langs hele længden i strimler med gulgrøn farve og i krydset af det blå.

Nemledningerne har simpelthen følgende farvekoder:

 • nul arbejdstråd - blå isolering;
 • nul beskyttelsesleder - gulgrøn strimler på isolering;
 • kombineret - isolering enten blå eller gulgrøn.

Hvis vi taler om faseledere, er de betegnet med følgende farver:

Der vil ikke være noget problem, hvis du tilslutter enkelttonetråde til hinanden under ledninger. Derfor er grundfarven i stikkontakten anderledes end farven på faselederisoleringen og så videre. Det skal også nævnes, at ledningen med gulgrønne striber kun kan bruges som jordforbindelse, så den må kun sluttes til jorden.

Hvis du bruger kabler uden farvebetegnelser, er det normalt at bruge en mellemledning til jordforbindelse.

Tilføj en kommentar Annuller svar

Delvis eller fuldstændig kopiering af materialer er kun tilladt med et direkte aktivt link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 + 2 =