30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Elektrostatisk røghus med egne hænder

Sådan laver du et elektrostatisk røghus: 9 tips

At lave et elektrostatisk røghus kan du selv gøre, hvis du er bekendt med arbejdsprocessen. Rygeprodukter er en spændende proces, men det tager meget tid og en stor indsats er udnyttet. Hvis rygningsprocessen finder sted i kammeret, skal du konstant overvåge temperaturregimet, uafbrudt røgforsyning og skorstenens normale drift. Da alt tager tid til dette, nægter mange mennesker at tage hjemrygning. Men der er en accelereret metode - elektrostatisk røghus. Det giver dig mulighed for at ryge produkter hurtigere, men kvaliteten af ​​rygning lider ikke samtidig.

Elektrostatisk rygning - hvad er det

Metoden til at ryge produkter er kendt for længe siden. I industrien anvendes elektrostatiske planter med succes, hvor elektrostatisk rygning udføres. Behandling ved denne metode forudsætter behandling af produkter med røg, hvilket fører til, at forbrændingen trænger ind i produkterne og øger deres volumen.

Under indflydelse af røg i kød forekommer denaturering og hydrolyserede reaktioner, mens den ikke påvirkes af det elektrostatiske felt: det bidrager kun til en forøgelse af diffusionshastigheden.

Hvis vi overvejer processen fra et fysisk synspunkt, kan det ses, at enheden fungerer som følger: røgen passerer gennem nettet. Gitteret er under høj DC-spænding, da en positiv pol er forbundet med den. Imidlertid er strømmen lille. Drift af anordningen fremmer ioniseringen af ​​røg, som trænger ind i kammeret med de anbragte produkter.

Hvad røghuset består af:

 • Kamera til rygning. Forskellen fra et konventionelt røghus er brugen af ​​fastgørelser til stænger fremstillet af dielektriske. Ringe og semirings er lavet af ebonit, og stifterne er lavet af metal. Ved fremstilling af røghuse overvåges isoleringen fra metallegemet af understøtningerne under nettet. Kroppen skal være forsynet med et tæt dæksel, hvor et termometer er indbygget og den forbindelse, som skorstenen er tilsluttet. Slangen er udstyret med en slange, der udluftes i ventilatoren eller ventilen.
 • Røggenerator. Konventionelle enheder arbejder på savsmuld eller træflis. For at det elektrostatiske røghus skal producere rigelig røg, er det nødvendigt at bruge savsmuld og chips fra frugttræer. Der er to måder at justere temperaturreguleringen på: Ændre skorstenens længde og installer en røgkøler.

Røghusets struktur omfatter en højspændingsenhed og en styreenhed. Mange faktorer påvirker røghusets effektive drift: Røgets tæthed og dens temperatur, niveauet af det elektriske felt, fugtigheden i kammeret, det materiale, hvorfra elektroderne er fremstillet, forsyningsspændingen. Når du bruger enheden, er det vigtigt at huske, at det repræsenterer en højrisiko enhed.

Sådan laver du et elektrostatisk røghus med dine egne hænder

Mange industrielle anlæg, der anvendes til fremstilling af røget fisk og kød, arbejder med princippet om elektrostatisk rygning. Denne produktionsmetode er blevet testet i mange års brug, det er ikke kun effektivt, men opfylder også alle hygiejniske krav og normer. Smokehouse - en kompleks enhed i strukturen, hvor den elektriske del kommer ud.

Ordningen i det elektrostatiske røghus er enkel, så du kan selv gøre det.

Hjemmelavet elektrostatisk røghus adskiller sig ikke i effektivitet fra driften af ​​industrielle modeller. Opførelsen af ​​røghuset består af tre dele: en røggenerator, et elektrisk kammer, en højspændingsfeltgenerator. Kroppen er lavet af en metalkasse.

Du kan lave et elektrostatisk røghus uden hjælp fra specialister, da ordningen er enkel og ret simpel

Hvad skal man se efter, når man laver et røghus:

 • En kasse til installation kan laves selvstændigt ved hjælp af metal, der tidligere har beregnet sine dimensioner. Hvis du ikke kan klare det, kan du bruge et gammelt køleskab, metal eller træskabin.
 • Det er vigtigt at overvåge den pålidelige isolering af alle elektriske komponenter og jordingen af ​​kabinettet selv.
 • Det elektriske røghus er opdelt i tre rum: Rygekammeret er placeret øverst. Og den nederste del bruges til at huse en røggenerator og elektrisk udstyr.

For at sikre, at røgen er jævnt fordelt, er der tilvejebragt en diffusor over skorstensudløbet, som er en perforeret plade. For at skabe et elektrostatisk felt placeres tre gitter inde i kammeret. Et gitter er sat i midten, og to andre er placeret på begge sider af kameraet. Nåle skal fastgøres til maskerne: deres placering skal være ensartet. Til de kroge, som produkterne er anbragt på, skal du forbinde anoden.

Skema for elektrostatisk røghus

Ved hjælp af en elektrostatisk ryger kan du lave røget produkter på få timer. Takket være røghuset til madlavning kan du bruge metoden til både varm og kold rygning. Den hurtige fremstilling af røget produkter påvirkes af virkningen af ​​fumigation, som sker under virkningen af ​​det elektrostatiske felt.

Røghus består af flere dele, hvoraf den ene er beregnet til placeringen i færdiglavede produkter.

Produkterne er normalt fastgjort på kroge i opretstående stilling. Røg produceres ved brændende træ fra frugttræer. Ved hjælp af en elvarmer oprettes der en positiv ladning inde i røghuset. Takket være opladningen stiger røgen op til produkterne.

 • Temperaturregulering;
 • Luftfugtighed;
 • Sikkerhedsforanstaltninger
 • Omhyggelig isolation.

Arbejdsrøghuset bør ikke blive vådt. Anbring ikke genstande, som er let brændbare, ved siden af ​​røghuset. Dele, der udsættes for højspænding, skal omhyggeligt isoleres.

Højspændingsblok til et røghus

For at fremskynde rygningsprocessen kan du bruge et elektrostatisk røghus. Den rørformede elvarmer virker på træstænger, som er placeret på røggeneratoren. Termisk eksponering fører til dannelsen af ​​røg, som stiger til køleren langs vejen, der mister sin varme. Røg får en positiv ladning, og går så ind i kammeret, hvor rygning finder sted.

For et røghus er det bedst at vælge en højspændingsenhed

Positive ladningsrøg opnås ved hjælp af en højspændingsenhed, og produkterne er igen anbragt på kroge, som modtager en negativ ladning.

Den mest komplekse monteringsenhed er en højspændingsenhed. Jeg har det på røgekammeret. Du kan selv montere enheden. For at gøre dette skal du skære masken, lave stativ, ramme, pakninger og håndtag.

 • Indsamle enheden i streng rækkefølge.
 • Installer enheden på et plant underlag.

Røggeneratoren er lavet af en ejektor eller elvarmer. Af den måde, hvor røgen følger, monteres et aftageligt filter, der kan monteres uafhængigt ved hjælp af stålsegmenter, der passer i størrelse til røgkanalen. Installation af et elektrostatisk røghus skal udføres meget ansvarligt i overensstemmelse med al sikkerhedsrådgivning.

Elektrostatisk røghus med egne hænder (video)

Typer af rygning kan være anderledes. Hjemme er røghuset brugt til kold og varm rygning. Den vandrette transformator i røghuset fungerer som et tv. Huset kan være lavet af galvaniseret stål. Du kan montere installationen selv, efter at du tidligere har læst vejledningen.

Kopiering er kun tilladt med en henvisning til kilden

Elektrostatisk røghus med egne hænder: monteringsdiagram og enhed

Mange moderne industrielle anlæg, der er designet til at lave fisk og kød i store mængder, fungerer efter princippet om elektrostatisk rygning. Det er blevet testet i mange årtier og er underlagt strenge sanitære regler og regler. Hvis du beslutter dig for at lave et elektrostatisk røghus med egne hænder, skal du vide, at det er en kompleks struktur suppleret med en elektrisk del.

Ordningen er ganske enkel, og det er ikke svært at fremstille det selv. Installationen af ​​koldrøgning vil være lige så effektiv og effektiv som en industriel model, fordi fisk kun vil blive forberedt i en halv time, og for kød vil den være klar i en sådan installation om en time.

At lave et røghus med et elektrostatisk kredsløb

Mange husmestere laver elektrostatiske røghuse. Med egne hænder kan du også udføre en sådan installation. Designet kan opdeles i 3 dele, blandt dem:

 • det elektriske kammer;
 • røggenerator;
 • højspændingsfeltgenerator.

For at kunne gøre arbejdet på kort tid kan en metalboks bruges som et tilfælde, normalt er dets mål 1x0,6x0,5 cm. Hvis det ikke er muligt at lave sagen selv, så kan du tilpasse et træ / metalskab eller køleskab. Arbejdet med at tage sagen vil tage flere timer, det gælder også for de herrer, der ikke har tømrerens høje kvalifikationer. Sagen i en sådan enhed er imidlertid ikke en af ​​de vigtige dele, fordi der ikke er nogen høj fugtighed og høje temperaturer indeni.

En forudsætning er, at de elektriske komponenter skal være godt isolerede og huset jordet. For at røghuset skal være bekvemt at bruge, skal det opdeles i 3 rum. Rygekammeret har følgende dimensioner: 45x45x50 cm. Det er nødvendigt at placere det øverst. Dette giver dig mulighed for at suspendere produkter og kontrollere processen med deres forberedelse.

Før du laver et elektrostatisk røghus med dine egne hænder, bør du overveje dets designfunktioner. Den nederste del skal opdeles i 2 rum, som vil være omtrent ens i størrelse. Som en division vil en partition handle. I den ene del vil der være en røggenerator, mens i den anden del vil der være elektrisk udstyr.

Når du laver et røghus, skal du tage sig af tilstedeværelsen af ​​en kilde til røg, som enhver røggenerator lavet af dine egne hænder kan udføre. De mest almindelige installationer af en glød-type er dem, der har et varmeelement eller ejektor.

Det elektriske element til det røghus, der beskrives, vil være mere egnet, fordi det har kompakte dimensioner og giver dig mulighed for at få så meget røg, som du har brug for til madlavning på kort tid. Når strømmen er slukket, stopper forbrændingen. Røgprocessen i det elektrostatiske felt varer kort tid, så generatoren af ​​langsigtet handling er næsten unødvendig.

Arbejde på skorstenen og filteret

Hvis du udfører et elektrostatisk røghus med egne hænder, skal du overveje placeringen af ​​skorstenen. Det vil være øverst, og røg vil komme ind i røgekammeret på en naturlig måde. Dette vil bidrage til konvektionsstrømme, så ventilatoren vil ikke være nødvendig. På røgens vej er det nødvendigt at installere et fjernbart filter, som skal have en labyrintype. Dette vil rydde røgen fra harpiksen og afkøle strømmen.

Filtret virker på et simpelt princip, der består i kondensering af fraktioner på et koldt metal. Filtret kan fremstilles af stålsegmenter, som er forskåret af røgkanalens parametre. Når et elektrostatisk røghus med koldrøgning er lavet af egne hænder, er det vigtigt at tage sig af den ensartede fordeling af røg i kammeret. For at gøre dette skal diffusoren være placeret over skorstenen udgangen, som vil være en perforeret plade. Det skal have en halvkugleformet sektion.

Generatoren starter 15 minutter før starten af ​​det elektrostatiske felt. I løbet af denne tid vil kammerets volumen blive fyldt med kold røg, hvis volumen er tilstrækkelig til madlavning. Under installationen behøver du kun at opretholde sit niveau.

Sådan oprettes et elektrostatisk felt

Den vigtigste betingelse for røghuset beskrevet er oprettelsen af ​​et elektrostatisk felt. Til dette skal der installeres tre net i kameraet, hvoraf den ene er placeret i midten, mens de to andre vil være på siderne. De skal tilsluttes DC-generatorens katode. Det er vigtigt at isolere netene godt fra kabinettet, fordi den spænding, der opstår, vil være 20.000 V.

Nålelektroder skal fastgøres eller svejses på gitter. Du kan bruge enhver anden kontaktmetode. For at installere dem anbefales det at bruge skarpe stykker wire, tin trekanter eller negle. De skal distribueres i hele nettet.

Når det elektrostatiske røghus udføres for hånd, er kredsløbet nødvendigvis forberedt. Det vil gøre det muligt for dig at forstå, at forbindelsen mellem anoden og krogen udføres på næste trin. Kredsløbet i den nuværende generator er ikke kompliceret, så du kan hente det selv. Omkostningerne til de enkelte noder er ikke høje. Du kan lave et røghus, hvis pris svarer til en fjerdedel af prisen for en ny installation. I dette tilfælde tages kabler, temperatursensorer og switche i betragtning.

Arbejde på en spændingsgenerator, eller Oprettelse af en ryger fra en tændspole

Generatorens udgangstråd skal tilsluttes krogen, mens den anden ledning er forbundet til højspændingskammeret. Hvis du vil lave dit eget elektrostatiske røghus fra tændspolen, så kan det danne grundlaget for generatoren. Spolen kan lånes fra en motorcykel eller bil. Som en alternativ løsning er transformatoren fra den horisontale scanning af tv'et.

For at generere spænding er det nødvendigt at samle et simpelt elektronisk kredsløb. Det sørger for tilstedeværelsen af ​​en elektrisk nøgle fra en transistor eller et relæ. Det er vigtigt at huske at spolen vil skabe en ekstrem høj spænding, som kan være livstruende. Det afhænger af flere parametre i det elektroniske kredsløb. Eksperter anbefaler ikke dig at fremstille det, hvis du ikke har den nødvendige viden og færdigheder.

Gør et røghus fra tv'et

Det beskrevne røghus vil afvige fra det traditionelle kun ved tilstedeværelsen af ​​et elektrisk kredsløb. Elektrostatisk rygning udføres ved en spænding på op til 20 kV af likestrøm. Hvis vi taler om industrielt udstyr, der har en høj effekt, kan den beregnes på volumen af ​​produkter op til 100 kg, i sådanne enheder anvendes specielle transformatorer. Men hvis du selv selv besluttede at lave et elektrostatisk røghus fra en tv-scanning, ville det være nok at bruge en konventionel transformer fra et husholdningsapparat. Derudover er det nødvendigt at forberede:

 • spændingsmultiplikator;
 • transistor;
 • isolerende ringe;
 • modstand;
 • isolerede netværkskabel;
 • metalnet.

Funktioner ved at lave røghus fra det nye tv

Når det er planlagt at bruge en transformator TDX, der er lånet fra en ny tv-model, der har et vakuum-kikkert, er det ikke nødvendigt at bruge lysdæmperen her, da den allerede er indbygget og afgiver en konstant strøm. Der er intet at opfatte her, og transformeren er forbundet på samme måde som på tv-kortet.

Inden du laver et elektrostatisk røghus med dine egne hænder, skal du samle en strømforsyning baseret på en transistor og en begrænsende modstand. Disse to noder er forbundet til transformatorens udgange. Højspænding fjernes fra udgangstrinnet. Det er vigtigt at sikre, at polariteten ikke forveksles. Ved installation af transformeren skal du huske, hvor de negative og positive terminaler var forbundet.

Hvis dit røghus er designet til at tilberede 10 kg fisk, fjerkræ eller kød, så er en højspændingsgenerator også egnet. Hvis vi supplerer dem med udstyr af mere imponerende størrelse, så vil det fungere, selv om røgningsprocessen vil være ret langvarig.

Hvis du beslutter dig selv at lave et elektrostatisk røghus med kold rygning, skal tegningerne til dig i dette hjælpe. Fra dem kan du finde ud af, at blandt komponenterne i enheden er følgende noder:

 • rygekammer;
 • højspændingsenhed;
 • røggenerator;
 • styreenhed.

Produkterne skal være godt isoleret fra kabinettet, hvis det er lavet af metal. Til dette formål er fastgørelseselementerne til stængerne fremstillet af dielektriske. Den mest egnede mulighed er ebonit. Dette gælder for metalstangstifter. De kan også være lavet af massivt træ, diameteren af ​​stokken skal være ca. 1,5 cm.

Når du monterer en elektrostatisk generator til et røghus med egne hænder, skal du bruge færdige kredsløb. Typisk er de beskrevne installationer til husholdningsbrug lavet af beregningen af ​​10 kg produkter pr. Rygsession. Med et så stort antal højspændingsgeneratorer kan håndtere ret hurtigt.

Hvis bogmærket udføres i større volumen, vil madlavningen tage mere tid. Ud over generatoren har en røgafdeling, en røggenerator og en spændingsenhed. Efter at have gennemgået fabriksmodellen kan du finde kontrolenheden, det giver dig mulighed for at overvåge rygningsprocessen.

Elektrostatisk røghus med egne hænder

Princippet om elektrostatisk rygning er grundlaget for mange industrianlæg til fremstilling af kød og fisk i store mængder. Det er blevet testet i årtier ved produktion af kvalitetsprodukter og kan anvendes i henhold til de strengeste hygiejnebestemmelser.

Elektrostatisk røghus er en ret kompleks struktur, udstyret med en elektrisk del. Men ordningen er ret simpel, og det er ikke svært at lave det selv. Hjemmelavet koldrøgningsinstallation har samme effektivitet i arbejdet som industrielle modeller - fisken koges i højst en halv time, og kødet overstiger ikke 45-60 minutter.

Elektrostatisk røghus af Vladimir Salienko

Hvordan man laver et hjemmelavet røghus med et elektrostatisk kredsløb

Designet kan i øvrigt opdeles i tre dele - en røggenerator, et elektrisk kammer og en højspændingsfeltgenerator.

Boliger til rygning er en metalkasse på størrelse med 1h0,6h0,5 m. Hvis du ikke kan bygge det med sine egne hænder, er det muligt at tilpasse den gamle køleskab, en metal eller træ kabinet findes i valgmulighederne Internet i de elektrostatiske røgerier trimmet rammekonstruktioner clapboard. Lav deres egne hænder kan være et par timer, ikke engang med højt kvalificerede tømrer.

I det elektrostatiske røghus er kropet ikke det vigtigste - indeni er der hverken høje temperaturer eller høj fugtighed. Det vigtigste er, at alle elektriske komponenter er sikkert isoleret, og huset selv er jordet.

For nem brug er det elektrostatiske røghus opdelt i tre rum. Et rygekammer, der måler 45x45x50 cm, er placeret øverst. Dette giver dig mulighed for nemt at hænge produkter til rygning og overvåge processen.

Den nederste del er opdelt ca. to lige store dele af en lodret septum. I den ene er der en røggenerator i det andet elektriske udstyr.

Røgkilden kan være en hvilken som helst røggenerator, lavet af egne hænder. De mest populære installationer er glødtype med ejektor eller elvarmeelement. For en elektrostatisk ryger er den anden mulighed mere foretrukken - den er mere kompakt og giver dig mulighed for at få nok røg på kort tid. Efter afbrydelse af strømmen til varmeapparatet ophører forbrændingen i det, og chipsene brænder ikke for ingenting. Gør det med egne hænder, det er ikke svært.

Placering af røggeneratoren i det elektrostatiske røghus

Som allerede nævnt varer røgprocessen i det elektrostatiske felt meget kort tid, og den langvirkende generator er næsten unødvendig.

Generatorens skorsten er placeret i den øvre del, og røg i røgekammeret kommer på en naturlig måde med konvektionsstrømme uden at kræve installation af en ventilator. På røgenes vej er monteret et aftageligt filter af labyrint typen, rensning af dets tarrystoffer og afkøling af strømmen lidt. Filter funktionsprincip er enkel - kondensation af faste fraktioner på den kolde metal. Med egne hænder samles filteret fra stålsegmenterne til røgkanalens størrelse.

Labyrintype filter

For en ensartet fordeling af røg i kammeret er der installeret en diffusor over skorstensudløbet - en perforeret plade af en halvkugleformet sektion. Generatoren starter 10-15 minutter før det elektrostatiske felt tændes. I løbet af denne tid er hele rumfanget af kammeret fyldt med tilstrækkelig mængde til omfanget af koldrøg, tilstrækkelig til rygning, og yderligere kun dets niveau opretholdes.

For at skabe et elektrostatisk felt inde i rygekammeret, er der installeret tre gitter - to på siderne af kameraet og et i midten. De er forbundet til DC-generatorens katode. Den dannede spænding når 20 000 V, derfor skal gitterene og elektroderne til suspension af produkter pålideligt isoleres fra huset.

Nettet danner et elektrostatisk felt

På gitterne er selvfremstillede nåleelektroder svejset eller fastgjort ved en anden kontaktmetode. Til installationen kan du bruge skarpe stykker ståltråd, søm, tin-trekanter. Det er vigtigt, at de fordeles jævnt over hele området af katodens mesh.

Anoden er forbundet med de kroge, som produkterne er suspenderet på. Den nuværende generator kredsløb er enkel og du kan nemt montere det selv. Beskrivelse af alternatoroptioner og tegninger til et elektrostatisk røghus findes på internettet og installeres af enhver person, der forstår lidt inden for elteknik.

Nålelektroder fordeles jævnt over gitteret

Omkostningerne ved dele er forholdsvis lave. Sammen med temperaturfølere, kabler og afbrydere er den elektriske del til en pris svarende til omkring en fjerdedel af prisen på hele installationen.

Produkter fremstillet på den sædvanlige måde lægges i kammeret (hængende på kroge) og bliver en del af det elektriske kredsløb, men ikke tilsluttet strømmen. Røggeneratorens bunker er fyldt med chips, og varmeelementet er tændt. Det er nødvendigt at lukke røgkammerets dør og vente i 25-20 minutter, indtil den er fyldt med røg.

For at lette kontrollen kan døren være fremstillet af transparent materiale, eller du kan montere et vindue med egne hænder. Temperaturen indeni styres af et pin termometer eller en termoregulator i automatisk tilstand. Det må ikke overstige 30-40 ° C.

Efter at kammeret er fyldt med røg, tændes det elektrostatiske felt. Røg ioniserer, og dets partikler med høj energi rush til den positive elektrode, hvis rolle er spillet af kød eller fisk billets. Røgmolekylers kinetiske energi er så høj, at de bogstaveligt talt gennembler produktvolumenet og forbliver der. Penetration af røg gennem dybden er karakteriseret ved ensartethed, som ikke kan opnås ved den sædvanlige rygning af en kold type.

Efter behandling af produkterne i det elektrostatiske felt er den nødvendige tid, strømforsyningen slukket, og de røget produkter placeres i kælderen eller køleskabet for yderligere modning. Røg trænger hurtigt ind i maden, men kemiske reaktioner forekommer ved normal hastighed. Røget kød er egnet til brug efter 3-5 dages aldring på et køligt sted.

Jeg kunne godt lide ideen om et sådant røghus. Jeg vil gerne have et diagram og anbefalinger til montering af højspændingsenhed. Taknemmelig på forhånd. Held og lykke. Igor Shabalin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

36 − = 28