30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Boks til automatiske enheder

Skærm til elektrisk måler og automatik

Det elektriske panel er designet til at distribuere elektricitet og beskytte elektriske ledninger mod overbelastninger og kortslutninger. Hvis det var tidligere at styre hjemmenetværket, var det nok at have en tæller med et par maskiner, men nu har alt ændret sig. For nylig var 800 watt strøm nok til hele lejligheden. Men nu har elforbruget nået 7 kW og endnu højere. Billedet nedenfor viser de gamle (a) og moderne (b) elektriske ledningsbeskyttelsessystemer.

Gamle og nye elektriske ledningsbeskyttelsessystemer

Med stigningen i strømforbruget til et moderne netværk er pålidelige beskyttelsesanordninger nødvendige. Korrekt tilslutte den elektriske klap kan være, henvise til hjælp til specialister eller indsamle det selv. I begge tilfælde skal du forstå sin enhed, det elektriske kredsløb, kravene og installationsreglerne, og også have en elektrikeres færdigheder.

I et hus af træ, skal elektriske ledninger udføres med den største omhu og overholdelse af brandsikkerhedsregler.

Når en elektrisk klappe er valgt og monteret, pålægges følgende krav:

 1. Kassen skal rumme den nødvendige mængde udstyr i den, og selv med en lille margen. Størrelsen bestemmes af antallet af indgange. En enkeltpolet maskine er 1 modul. De resterende enheder er lavet med dimensioner, der er flere af dens størrelse. Det to-terminale netværk består af to moduler, og tællestørrelsen kan være mere end otte. Hvis du tæller det nødvendige antal enheder, kan du vælge den ønskede boks. Modeller sælges af størrelsen eller antallet af moduler, der kan passe indvendigt, for eksempel en enhed med 12 eller 36 moduler.
 2. Det elektriske skjold er lavet af ubrændbart materiale med et elektrisk sikkerhedsskilt, der angiver nominel spænding. Materialet er et metal med ikke-ledende belægning eller termoplastisk. Enheder modstår betydelige mekaniske belastninger, og ved design kan du altid finde det, du har brug for.
 3. Eksterne og interne ledninger i skjoldet er markeret med tags, hvor elementernes grupper skal angives.
 4. Nul og jord ledninger er forbundet til puderne - en til hver terminal. Blå markerer dækkene for nul og sort for fasen.
 5. Valget af maskiner sker under kabelens tværsnit. Hvis sat kobberleder 2,5 mm2, den maksimalt tilladelige strøm for det er 25 A. RCD eller maskinindstillinger er valgt fra en standard række nedad, dvs. 16 A. Mellem en forbindende samleskinne enhed er ønskelig.
 6. Metalkassen skal jordes gennem døre og krop.
 7. Hver kasse sælges med et pas, som angiver skiftebordets type og klasse, niveauet for beskyttelse, forholdsregler, installationsmetode og andre data.
 8. Eksterne ledninger til kassen indføres i metalrør eller ærmer. Under den interne installationens elektriske klap er hulene til kablerne bundet ud (se nedenfor).

Montering af det elektriske omstillingsbord med skjult ledninger

Typen af ​​produkt afhænger af, hvordan kassen er designet. Enheden kan være følgende:

 • indbygget - til skjulte ledninger (figur nedenfor);
 • Fakturaer - i lokaler med åbne ledninger
 • gulv - primært til industrien.

Boksen af ​​den første type indsættes i nicheen og ser mere attraktiv ud. På væggen er kun låget synligt, og der er ingen fremspringende dele.

Indbygget el-beskyttelse

Ulempe er behovet for at lave en niche, hvis det ikke er fastsat i opførelsen af ​​huset. Det er tilrådeligt at lave en falsk mur af gipsplader. Boksen fastgøres gennem bagvæggen med limning på kanterne med lim eller gips.

For at skære nicher i bærende vægge under el-kassen er det forbudt!

Overhead modellen er universel. Det kan være åbent og skjult ledninger.

Kassen til udstyret er lavet i form af en kasse med en dør (figur nedenfor). Indenfor er der DIN-linjaler til montering af tælleren, automatiske enheder og andet udstyr.

Elektrisk billboard

Metalboksen indeholder huller til ledninger ovenfra og nedenfra. I plastikhuset er der lavet afbrydelige lukker. Indgangen af ​​ledninger i boksen er beskyttet ved hjælp af koblinger og tætninger.

Ledningsdiagrammer er nødvendige for at montere skjold og kredsløb med egne hænder, og de kræver også nødvendigvis elektrikere at kontrollere arbejdet. De kan trækkes manuelt eller oprettes ved hjælp af specielle programmer. Det er vigtigt, at kredsløbet er lavet korrekt og giver den praktiske drift af det indenlandske elnet.

For det første bestemmes den type netværk, der skal tilsluttes. I lejligheder er det enfaset, og i private huse kan det være ens eller trefaset.

Jordingstypen kan være TNC, TN-S eller TN-C-S. Den første af dem, der kombinerer jordforbindelse og nul, blev oprettet i henhold til gamle standarder og i nye huse anvendes den ikke.

Et skematisk diagram af et typisk elektrisk panel er vist i fig. nedenfor. Det viser kun legenden.

Elektrisk diagram af skjoldet

En enkeltpolet kredsløbsafbryder med en tæller installeres på enfasetilgangen. Bag dem er den fælles brandsikre RCD. I næste fase er alle forbrugere opdelt i grupper. Hvis det er nødvendigt, installeres differentialautomatik. Hvis de ikke er nødvendige, vil det være nok at have automatiske beskyttelsesanordninger. Den optimale distribution er følgende:

 • grupper af stikkontakter;
 • belysning med kontakter;
 • separat salgsautomater til badeværelset og kraftige elektriske apparater: vaskemaskine, vandvarmer, aircondition, el-komfur.

Tekniske egenskaber for automater vælges for hver gruppe.

Det enkleste kredsløb af omstillingsbordet med forgrening til 3 linjer er vist i fig. nedenfor.

Elektrisk ledningsdiagram med ledninger til tre elektriske ledninger

Strømmen leveres til måleren (fasen er rød, nul er grøn), går derefter til automat 1-3 og til belastningerne. Gul angiver jordledningen. Det beskytter ikke kun elektriske apparater, men også et skjold.

Ved tilslutning af en måler er det vigtigt ikke at forveksle fase- og nulterminalerne. Alle nødvendige forklaringer findes i brugsanvisningen til ham.

I butikken kan du købe en kasse straks med standardpakken, men ofte skal elementerne vælges uafhængigt ifølge den udviklede ordning. Typer af elementer og deres formål er som følger:

 1. DIN-stativer til placering af udstyret er metalplader, som er fastgjort til det elektriske skjold.
 2. Automatisk indgang - Automatisk forsyningsafbryder til strømobjektet ved overbelastning eller kortslutning (kortslutning).
 3. Enheden er en redegørelse for elforbrug, installeret i en separat kasse eller sammen med resten af ​​udstyret. Tællertypen kan være induktion eller elektronisk. Ordningerne for at forbinde de to er de samme.
 4. Strømafbrydere, der beskytter ledninger (valgt i henhold til belastningernes størrelse og art). De vælges med orienteringen til den højeste strøm, der er tilladt for et bestemt afsnit af ledningen, når belastningen tændes. Indretningerne selv kan beskyttes mod ødelæggelse ved indbyggede sikringer. Maskinen kan aktiveres øjeblikkeligt ved kortslutning eller i 15-60 minutter, hvis belastningsstrømmen lidt overstiger den nominelle.
 5. Distributionsbusser til nul og jord (kan være åben og lukket version).
 6. RCD - enheder, der beskytter en person mod elektrisk stød. Desuden tillader de ikke en brand, når der er en lækstrøm i ledningen. I stedet for dem er det muligt at anvende differentialautomatik, som desuden udfører funktionen af ​​en automatisk omskifter. I dette tilfælde er i stedet for to enheder installeret i skærmen. Dette sparer plads. Apparatens nominelle værdi vælges det samme eller et trin højere end den for maskinen foran den.
 7. Nogle gange installeres et spændingsrelæ i skærmene. Dette er ikke nødvendigt, men hvis du har dyre elektronik i huset, er det nyttigt. Hvis spændingen afviger fra de indstillede værdier, bryder kredsløbet. Derudover viser instrumentet, hvordan spændingen i kredsløbet ændres over tid.
 8. Kabelføring - betyder til oprettelse af forbindelser.

Elektriske ledninger i lejligheden er opdelt i grupper, og for hver af dem beregnes belastningen, hvorefter de nødvendige tværsnit af lederne beregnes, og den tilsvarende automat er valgt. Layoutet er omtrent som følger:

 • grupper af belysning og stikkontakter i gangen og badeværelset (6 A, Difavtomat);
 • gruppe belysning soveværelse og hal (6 A, afbryder);
 • belysning med afsætningsmuligheder i køkkenet (16 A, Difavomat);
 • en gruppe af forretninger i hallen og soveværelset (16 A, Difavtomat);
 • separat forbindelse til el-komfuret, vaskemaskine, klimaanlæg (afhængigt af forbrugernes kapacitet, anvendes en automatisk switch).

For en gruppe af forretninger installeres en 6A automatisk maskine på sikkerhedssystemet og en hjemme router (du kan tilføje en uafbrydelig strømforsyning).

Som følge heraf vil den samlede effekt med samtidig optagelse af alle belastninger være ca. 7 kW. For det interne netværk skal der installeres en topolet indgangsautomat med 32 A her.

Installation og ledninger udføres med følgende farve mærkning:

 • L - ledning af fasen af ​​hvid, rød eller brun;
 • N - nul blå ledning;
 • PE - gulgrøn jord.
 1. Kernens farvemærkning skal overholdes.
 2. Tilslutninger og installation af enheder udføres således, at der indenfor skjoldene er klart og tydeligt uden kredsløb (se nedenfor). Jo mere ordre i dem, jo ​​lettere er det at servicere.
 3. Strømforbindelser laves fra top til bund (mere kraftfulde enheder installeres ovenfor). Med dette arrangement kan det elektriske skjold afbrydes hurtigere i tilfælde af en ulykke.
 4. Strøm til indgangen leveres sidst, når den endelige kontrol af alle kommutationer er lavet. Individuelle linjer testes for drift ved brug af tidsplaner.

Korrekt monteret elektrisk skjold

Under skærmen vælges det ledige rum. Normalt er det installeret i gangen, tæt på strømkabelens indgang. Installationshøjden er 1,5-1,7 m. En tæller er placeret i specialskærmboksen med et vindue. I væggen er huller lavet til at fastgøre kassen til dowels eller skruer.

Når skærmen er monteret på en væg, kan den samles som følger:

 1. Alle grupper af lejligheden ledninger er foreløbigt forbundet til panelet, hvor installationen vil blive gennemført. De skal mærkes for at gøre det lettere at montere kredsløbet.
 2. Skruer på skærmen er fastgjort DIN-skinner til installation af enheder.
 3. I den øvre del er der installeret en neutral bus, og i den nederste del - til jordforbindelse.
 4. På toppen af ​​den automatiske indgangsenhed.
 5. I den separate kasse, såvel som til tælleren, kan der indføres en indledende maskine.
 6. Grupper af maskiner er placeret fra toppen ned, da strømmen falder. Som en bro bruges en særlig bus mellem dem, eller de er lavet af en kobbertråd med 4 mm tværsnit. Det er mere bekvemt, når arrangementet af enheder i skjoldet og på det elektriske kredsløb er det samme.
 7. Kabler og ledninger indsættes gennem hullerne i kassen. Den ydre fletning skæres af dem, og pakningen er lavet til forbindelsespunkterne i farve. Der skal altid være reserve for yderligere reparationer. Tilslut nullkablerne til den øverste bus. Automatens øvre terminaler leveres med strøm, og belastningerne er forbundet med de nederste klemmer (faseforbindelse til elektrogrupperne). Ledningernes tværsnit aftager fra begyndelsen og op til sektionerne med belastninger. Jordtrådets tværsnit må ikke være mindre end fasen ved indgangen. Du kan ikke vride og danne sløjfer. Strøm og nul ledninger opdrættes på modsatte sider af skærmen.
 8. Hvis den nye måler ikke er tilsluttet, kan strømmen til elværktøjet og baggrundslyset tilføres fra den gamle. Ledninger udskrives tæt på måleren, så controlleren senere kan tilslutte og forsegle enheden.
 9. Efter tilslutning til hver gruppe er det tilrådeligt at kontrollere dets effektivitet ved at forsyne spænding gennem det midlertidige forbindelseskredsløb.

For det første skal du samle omstillingsbordet uden kommutering, idet du noterer placeringen af ​​enhederne (testsamlingen i nedenstående figur). I dette tilfælde skal det være muligt hurtigt at slukke for strømmen indefra og ud.

Samling af tavlen uden kommutation

Når skærmen er lukket, skal det være muligt hurtigt at kontrollere tilstedeværelsen af ​​spænding ved hjælp af en indikator skruetrækker eller en pære.

Gulvpladen (SCH) ligger på gulvet og tilhører flere lejligheder. Normalt er den låst, og du kan kun åbne den med hjælp fra elektrikeren på vagt. Beboere adgang til skjoldet til elektrisk udstyr er forbudt. De kan kun tænde maskinerne efter operationen og åbne et særligt dæksel.

I fig. Nedenfor er skematisk afbildet et gulvbræt med ledninger til tre lejligheder.

Skærm af elektrisk plade på gulvet

Alle SHCHE indgange drives fra den fælles stigrør (L-fase bus1 L2 L3 og N i fig. ovenfor). I den gamle boligbeholdning anvendes et TN-C jordingssystem. Hver fase er forbundet til en separat lejlighed, og nul-ledningsbussen er almindelig. Strøm efter måleren går til RCD, og ​​så er der en gren på linjen i lejligheden (belysning, stikkontakter og elkomfurer). Der skal være en anden pakkekontakt foran disken, men den er ikke angivet i denne ordning.

Modernisering af SHE kan ske ved at få tilladelse fra boligkontoret og derefter købe det nødvendige udstyr svarende til de krævede kapacitets- og beskyttelsesfunktioner. Derefter vil elektrikeren foretage følgende ændringer:

 1. Foder aluminiumskablet erstattes med et kobberkabel med passende tværsnit. Forbindelsen er lavet af en speciel terminal til forskellige ledere.
 2. I stedet for gamle afbrydere er nye forbundet med de nødvendige egenskaber.
 3. De gamle jordforbindelser og nulkabler udskiftes med moderne.

En radikal måde at udskifte elektrisk udstyr på SHE vil blive gjort, hvis du installerer en separat kasse i lejligheden med overførsel af måleren ind i den. I panelet mellem gulve skal du installere en afbryder eller skifte med smelteindsatser. Dette kræver godkendelse af boligkontoret.

I forbindelse med det faktum, at nye instrumenter konstant fremkommer, skal der være plads i skildet for dem. Blandt dem er der for eksempel sådan:

 • strømbegrænsende enhed;
 • Enheden af ​​den forbrugte magts konto (ikke tælleren);
 • faseafbalanceringsanordning.

Du kan finde ud af funktionerne ved montering af tavlen ved at se denne video.

Der er ikke noget svært ved at vælge og montere elektriske skjold til automater, målere og andet udstyr. Det er vigtigt at korrekt vælge, beregne parametrene og installere elektrisk udstyr i dem, forbinde det med ledninger. Ordningen skal være visuel og nem at vedligeholde.

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Vi samler et skjold i en lejlighed og huset selvstændigt

Den elektriske klap i privatboligen, i landet, i lejligheden har en dobbelt funktion: den giver input og distribution af elektricitet og skaber sikre driftsforhold. Hvis der er et ønske om at forstå ikke det enkleste spørgsmål, kan du selv montere omstillingsbordet. Indledende maskine og tæller bør placeres af repræsentanter for strømforsyningsorganisationen, men du kan indsamle ordningen efter disken selv (selv om de ikke kan lide at tabe penge). Sandt nok, før du sætter huset i brug, skal du invitere dem, så de er til stede ved opstart, og alle har kontrolleret og målt jordsløjfen. Alt dette - betalte tjenester, men de koster meget mindre end en komplet samling af skjoldet. Hvis du gør alt korrekt og i overensstemmelse med normerne, vil det vise sig at være endnu bedre: du gør det selv.

Og i en lejlighed og i et privat hus er der flere muligheder for skildets layout. Grundlæggende vedrører det installationsstedet for input-automaten og tælleren. I et privat hus kan måleren placeres på en stang, og maskinen kan placeres på husets mur næsten under et tag. Sommetider er måleren placeret i huset, men det er hvis det blev bygget for et par årtier siden. For nylig i huset er der sjældent registreret meter, selv om der ikke er nogen regler eller instruktioner i denne sag. Hvis måleren er i rummet, kan den sættes i skjoldet, så når du vælger klappens model, skal du tage hensyn til diskens dimensioner.

I nogle lejlighedskomplekser står tællerne i boksene på trappen. I dette tilfælde er kabinettet kun brug for RCD'er og automat. I andre huse er han i lejligheden. Ved opgradering af elnet skal kabinettet købes med forventning om, at tælleren også vil passe der, eller købe en separat kasse under tælleren med en indledende maskine.

Enkel elektrisk ordning for et lille hus eller lejlighed

Ved udformning af strømforsyningssystem er sikkerhed meget vigtig. Først og fremmest er det til rådighed for folk: ved hjælp af en RCD - en beskyttelsesafbryder (i foto nummer 3), som installeres umiddelbart efter måleren. Denne enhed udløses, hvis lækstrømmen overskrider tærskelværdien (der var en kortslutning til "jorden" eller nogen satte fingrene i stikket). Denne enhed bryder kredsløbet, hvilket minimerer muligheden for elektrisk stød. Fra RCD går fasen til indgangen til automatiske maskiner, som også fungerer, når belastningen overskrides, eller når der er en kortslutning i kredsløbet, men hver er allerede i sit område.

For det andet er det nødvendigt at sikre normal drift af husholdningsapparater og elektriske apparater. Moderne sofistikeret teknologi styres af mikroprocessorer. De har brug for en stabil kost til normal drift. Efter at have set i et stykke tid energi i vores netværk, kan det ikke kaldes stabil: det varierer fra 150-160 V til 280 V. Denne variation import maskiner ikke modstå. Fordi i det mindste nogle grupper af maskiner, der føder på kompleks teknologi, er det bedre at medtage gennem stabilisatoren. Ja, det koster meget. Men ved strømstigninger styres kontrolkortene først. De repareres ikke, de ændres simpelthen. Omkostningerne ved en sådan erstatning er omkring halvdelen af ​​omkostningerne ved enheden (mere eller mindre afhænger af typen af ​​enhed). Dette er næppe billigere. Når du monterer tavlen med egne hænder, eller bare ved planlægning af det, skal du huske dette.

Et eksempel på arrangementet af skærmen til et lille kredsløb er for 6 automata

En stabilisator er installeret på en eller flere grupper og tændes efter RCD og foran gruppens automatiske maskiner. Da enheden er ret stor, kan den ikke installeres i skjoldet, men ved siden af ​​det - tak.

Også i skjoldet installeres to dæk: jordforbindelse og nulstilling. På jordbussen er alle jordforbindelsesledninger fra enheder og enheder tændt. På "nul" -bussen kommer ledningen fra RCD'en og tilføres tilsvarende indgange på automaten. Nulet betegnes normalt med bogstavet N, blå ledning bruges til ledninger. For jordforbindelse - hvid eller gulgrøn, ledes fasen af ​​en rød eller brun ledning.

En af varianterne af det samlede lille skjold

Med selv-samling af omskifterboks, bliver du nødt til at købe mig et klædeskab, samt jernbane (kaldet DIN-skinne eller DIN-skinne), som er knyttet til maskiner, RCD og switche. Når du installerer stativer, skal du kontrollere niveauet af deres vandrette: Der er ingen problemer med fastgørelsen af ​​maskiner.

En af varianterne af DIN-skinner i skærmets krop

Alle maskiner skal være forbundet til hinanden. Dette kan gøres ved hjælp af ledere - forbinder deres indgange i serie eller ved hjælp af en færdigkomne kam. Comb - mere pålidelige, selvom er dyrere, men når man tænker på den tid, du bruger på tilslutning af alle maskiner, er det usandsynligt, at et par dusin rubler har, er afgørende.

Tilslutning af kam til automatik i det elektriske panel: Fremskynde selvmonteringsprocessen

Det er ikke altid strømstyringsmodel er enkel: opdele forbrugergrupper på gulvene, nogle af resultaterne gård bygning, garage belysning, kælder, værftet og hus territorium. Med et stort antal forbrugere bortset fra den generelle RCD efter disken, sætter de de samme enheder, kun en mindre kapacitet - for hver gruppe. Særskilt, obligatorisk montering af personlige beskyttelsesanordninger, strømforsyningen terminal til badeværelset: det er en af ​​de farligste områder af huset og lejligheden.

Det er meget ønskeligt at sætte beskyttelsesudstyr på hver af de indgange, der går til kraftige husholdningsapparater (mere end 2,5 kW, og denne strøm kan endda have en hårtørrer). I et rum med stabilisator skaber de normale betingelser for driften af ​​elektronik.

Også ikke det mest komplicerede kredsløb, men med en højere grad af beskyttelse - flere RCD'er

Når du udvikler en præcis ordning, skal du generelt finde et kompromis: At gøre systemet sikkert og ikke bruge for mange penge på samme tid. Udstyr til at tage bedre testede firmaer, men det er det værd. Men elektricitet er ikke et område, hvor du kan spare.

Det drejer sig om skabe / skuffer til installation af maskiner og andet elektrisk fyldstof, om deres sorter. Ved installation er elektriske paneler til udendørs installation og til indendørs. Kassen til udendørs installation er fastgjort til væggen med dowels. Hvis væggene er brændbare, placeres et isolerende materiale, der ikke fører strøm, under det. I den monterede form stikker det ydre elektriske panel ud over vægfladen med ca. 12-18 cm. Dette skal tages i betragtning ved valg af placeringen af ​​sin installation: For at lette vedligeholdelsen er beskyttelsen monteret, så alle dele er ca. Dette er praktisk til arbejde, men det kan medføre skader (hjørner er skarpe), hvis pladsen til kabinettet er valgt uden succes. Den bedste mulighed er bag døren eller tættere på hjørnet: så du ikke kan ramme hovedet.

Eksternt omstillingshus

Det indbyggede skærm indebærer en niche: den er installeret og forseglet. Døren er på samme niveau med vægoverfladen, som kan stikke ud ad flere millimeter - afhænger af installation og design af et bestemt skab.

Skallerne er metal, malet med pulverlakering, der er plastik. Dørene er faste eller med gennemsigtige plastindsatser. Størrelserne er forskellige - strakt op, bred, firkantet. I princippet kan du finde en passende mulighed under nogen niche eller betingelser. Et råd: Hvis du kan, skal du vælge et større kabinet: det er lettere at arbejde i det, især hvis du monterer det elektriske tavle med dine egne hænder for første gang.

Montering og montering af hængslet tavle

Når man vælger et skrog, arbejder de ofte med et sådant koncept som antallet af steder. Det betyder, hvor mange enkeltpolede maskiner (12 mm tykke) kan installeres i denne kabinet. Du har et diagram, det viser alle enheder. Betragt dem i betragtning af, at bipolar er dobbelt-bredde, tilføjer omkring 20% ​​til udvikling af netværket (pludselig købe en anden enhed, og oprette forbindelse til ingenting, eller under installationen vælge fra en gruppe til at gøre to, osv). Og for så mange "landing" steder, se efter et skjold egnet til geometri.

Installation og tilslutning af varer

Alle moderne maskiner og RCD'er har en standardmontering til en standard DIN-skinne. På bagsiden har de et plastikstop, som klikker på plads i baren. Anbring enheden på skinnen, fastgjort den med et indskud på bagvæggen, med fingeren trykket ned på bunden. Efter klikning er elementet installeret. Det forbliver at forbinde det. Gør det i henhold til ordningen. De tilsvarende ledninger sættes i klemmerne, og kontakten strammes med en skruetrækker og strammer skruen. Det er stærkt ikke nødvendigt at stramme det - du kan binde ledningen.

Betjenes, når strømmen er slukket, skifter alle kontakterne til "slukket" position. prøve Tag ikke ledninger med begge hænder. Når du har tilsluttet flere elementer, skal du tænde for strømmen (input knivkontakt), og derefter tænde de installerede elementer igen og kontrollere dem, hvis der ikke er kortslutning (kortslutning).

Input og RCD forbindelse

Fasen fra indgangen tilføres til indgangsautomaten, fra dens udgang går til den tilsvarende indgang på RCD'en (sæt en jumper med en kobbertråd af det valgte afsnit). I nogle ordninger føres nulpiren fra vand direkte til den tilsvarende indgang på RCD'en, og fra sin output går den allerede til bussen. Faselederen fra beskyttelsesanordningens udgang er forbundet med automatkamrene.

I moderne ordninger Indføringsautomaten sættes bipolar: Det skal samtidig afbryde begge ledninger (fase og nul) for at fuldstændig slukke for netværket i tilfælde af fejl: Dette er sikrere, og det er de nyeste elektriske sikkerhedskrav. Så kredsløbet for at tænde for RCD og ligner på billedet nedenfor.

Ved brug af en topolet indgangsautomat

Se videoen, når du installerer RCD'en på DIN-skinnen.

I ethvert system er den beskyttende jordleder forbundet med sin bus, som fører til de samme ledere fra elektriske apparater. Tilstedeværelsen af ​​jordforbindelse er et tegn på et sikkert netværk og gør det afgørende. I bogstavelig forstand.

Hvordan du tilslutter RCD'en korrekt, se video lektionen.

Når du monterer skærmen selv, skal du være opmærksom på, at indgangsautomaten og måleren forsegles af energiforsyningsorganisationen. Hvis der er en speciel skrue på tælleren, på hvilken forseglingen er fastgjort, så gør ikke indgangsmaskinen af ​​sådanne enheder. Hvis der ikke er mulighed for at forsegle det, vil du enten blive nægtet opstart, eller hele klappen bliver forseglet fuldstændigt. Derfor sætter du i boksen på et eller to steder inde i det fælles skjold (afhænger af maskinens størrelse og type), og i den er indgangsmaskinen tilsluttet. Denne boks er forseglet ved accept.

Individuelle maskiner installeres på stativer nøjagtigt som RCD'er: De trykkes mod racket, indtil de klikker. Afhængigt af maskinens type (en eller to poler er ledninger), er de relevante ledninger forbundet til dem. Hvilke slags maskiner er der, og hvad er forskellene mellem enheder til et enkelt- og trefasetværk, se i videoen, beskrives valg af beskyttelsesenhed her.

Efter at det krævede antal enheder er installeret på monteringsskinnen, er deres indgange forbundet. Som nævnt før kan dette ske ved hjælp af jumperkabler eller en speciel tilslutningskamme. Se billedet på forbindelsen.

Automata i en gruppe er forbundet med jumpers: Fasen kommer i alt

Der er to måder at lave jumpers på:

 • Skær ledere af de krævede længder, udsæt deres kanter og bøj buen. Indsæt to ledere i en terminal, og stram derefter.
 • Tag en ret lang leder med 4-5 cm renset for 1-1,5 cm isolering. Tag den runde tænger og bøj de eksponerede ledere, så buerne er sammenføjet. Disse udsatte områder indsættes i passende stikkontakter og strammes.

Det gør det også, men elektrikerne taler om forbindelsens ringe kvalitet. Det er mere pålideligt at bruge specielle dæk. Under dem på sagen er der specielle stik (smalle slots, tættere på forkanten), i hvilken buskontakterne er indsat. Disse dæk sælges pr. Meter, skæres i stykker af den nødvendige længde af konventionelle wire cutters. Sæt det i og installer tilførselslederen i den første af maskinerne, stram kontakterne på alle tilsluttede enheder. Se, hvordan du forbinder automaten i skjoldet ved hjælp af bussen, se videoen.

En fasetråd er tilsluttet automaternes udgang, som går til lasten: til husholdningsapparater, til udsalgssteder, kontakter osv. Faktisk er samlingen af ​​klappen færdig.

Valget af maskiner i huset eller lejlighedskortet

Der bruges tre typer enheder i det elektriske panel:

 • Automatisk. Afbryder og tænder strømmen i manuel tilstand, og triggere (bryder kredsløbet) med en kortslutning i kredsløbet.
 • RCD (beskyttelsesafbryder). Den overvåger lækstrømmen, der forekommer i fordelingen af ​​isolering eller hvis nogen tog tråden. Hvis en af ​​disse situationer opstår, er kæden brudt.
 • Diff. automatisk (differential automat). Denne enhed, der kombinerer to i et hus: overvåger både tilstedeværelsen af ​​kortslutning og lækstrøm.

Diff-automatiske maskiner sætter sædvanligvis i stedet for en bundle - RCD + automatisk. Dette sparer plads i skjoldet - det har brug for mindre end et modul. Nogle gange er det vigtigt: Du skal f.eks. Tænde for en anden strømlinje, og der er ikke plads til installation, da der ikke er nogen gratis maskine.

Den automatiske maskine sættes i stedet for et bundt af en automatisk enhed og en RCD

Generelt installeres to enheder oftere. Det første er det billigere (dif.avtomaty er dyrere), og for det andet, med for udnyttelse af en af ​​de sikkerhedsanordninger, du ved præcis, hvad der skete, og hvad man skal kigge efter: kortslutning (når slukket for maskinen) eller en mulig lækage og overstrøm (arbejdet RCD). Når du kører Difa Automata, finder du ikke dette. Betyder det sætte en særlig model, der har et afkrydsningsfelt angiver enhed blev detoneret på en fejl.

Beskyttelsesmaskiner er valgt af nuværende, hvilket er nødvendigt for forbrugerne af denne gruppe. Det beregnes simpelthen. Tilføj maksimal effekt af alle tilsluttede enheder i en gruppe, divider med 220 V, du får den nødvendige strøm. Nominel enhed tager lidt mere, ellers vil du slukke for overbelastning, når du inkluderer alle belastninger.

Hvis du f.eks. Har foldet strømmen af ​​alle enheder i gruppen, var den samlede værdi 6,5 kW (6500 W). Opdelt ved 220 V, får vi 6500 W / 220 V = 29,54 A.

Hvad er tallene på den sag, der angiver

De nuværende vurderinger af de automatiske maskiner kan være følgende: (i A) 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63. Den nærmeste større til en given værdi er 32 A. Det er det, vi leder efter.

RCD har to typer handlinger: elektronisk og elektronisk-mekanisk. Forskellen i prisen for en enhed med samme parametre er stor - elektronisk-mekanisk dyr. Men for at købe et skjold i huset eller lejligheden har du brug for dem. Årsagen er en: De er mere pålidelige, da de fungerer uanset strømforsyningen, og for elektronisk drift er det nødvendigt at levere strøm.

For eksempel er situationen sådan: Du reparerer ledningerne, for eksempel en stikkontakt og strømforsyning til dette netværk - den indledende maskine blev slukket. I processen blev isoleringen beskadiget. Hvis en elektro-mekanisk RCD er installeret, vil den fungere, selv om der ikke er strøm. Du vil forstå, at du har gjort noget forkert og vil lede efter årsagen. En elektronisk en uden strømforsyning er uvirksom og kan have problemer med at have inkluderet et netværk med beskadiget isolering.

For at forstå, hvilken enhed der er foran dig, er det nok at have et lille batteri og et par ledninger praktisk. Batteriet leveres til ethvert par RCD kontakter. Elektromekanisk i dette tilfælde vil arbejde, elektronisk - nr. Mere om dette i videoen.

Endvidere skelnes RCD'erne efter den type strøm, de reagerer på:

 • type AC - vekslende sinusformet strøm;
 • type A - vekselstrøm + pulserende konstant;
 • type B - vekslende + pulserende konstant + korrigeret strøm.

Det viser sig at type B giver den mest komplette beskyttelse, men disse enheder er meget dyre. For et hus eller lejlighed dækning er det helt nok, skriv A, men ikke AC, som hovedsageligt sælges, fordi de er billigere.

Udover typen RCD, den er valgt i henhold til strømmen. Og på to parametre: nominel og lækage. Nominelt er en, der kan passere gennem kontakter og ikke ødelægge dem. RCD'ens nominelle strøm er taget til et trin højere end den nominelle strøm af maskinen installeret i parret med den. Hvis maskinen er påkrævet ved 25 A, skal du tage RCD'en med 40 A.

Lækstrømmen er endnu enklere: kun to værdier, 10 mA og 30 mA, placeres i elektriske tavler til en lejlighed og et hus. 10 mA er placeret på en linje med en enhed, for eksempel en gaskedel, en vaskemaskine mv. og også i lokaler, hvor der kræves en høj grad af beskyttelse: i en børnehave eller et badeværelse. Derfor installeres en RCD på 30 milliamperes i en linje, hvor flere forbrugere (enheder) er forbundet til udløb i køkkenrummet. På belysningslinjen er sådan beskyttelse sjældent sat: det er ikke nødvendigt, undtagen på gaden eller i garagen.

Hvad er tallene på den sag, der angiver

Andre RCD'er er forskellige i tidsforsinket drift. De er af to typer:

 • S - selektiv - fungerer efter en vis tid efter udseendet af lækstrøm (et forholdsvis langt tidsinterval). De er normalt placeret ved indgangen. I tilfælde af en nødsituation afbrydes enheden på den beskadigede linje først. Hvis lækstrømmen forbliver, vil den "ældre" selektive RCD arbejde, normalt er det den, der er ved indgangen.
 • J - arbejder også med forsinkelse (beskyttelse mod tilfældige strømme), men med meget mindre. Denne type RCD er sat på grupper.

Dif Automata der er de samme typer, hvordan RCD og vælges også nøjagtigt. Først når man bestemmer den nuværende kapacitet, overvejer man straks belastningen og bestemmer den nominelle værdi.

Nogle få forklaringer til installation af det indbyggede kabinet, forbindelsesordren, vises i videoen fra en praktiserende læge og en generalist.

En vigtig detalje, der er vigtigt for sikkerheden. På RCD eller DIF er der en "test" -knap. Når det trykkes på, bliver lækstrømmen kunstigt oprettet, og enheden skal fungere - kontakten går til "slukket" position og linjen slukkes. Så arbejdskapaciteten er kontrolleret. Det skal gøres mindst en gang om måneden: For at være sikker på pålideligheden af ​​beskyttelsen. Kontrollér igen alle tilgængelige i RCD kredsløbet. Dette er vigtigt.

Sandsynligvis er dette alle de oplysninger, der er nødvendige for at montere det elektriske tavle med dine egne hænder. Måske skal du stadig lære mere om, hvordan du kan bryde lasten i grupper, læs om det her.

Tak. Alt er klart og forståeligt. Skrevet i enkelt og tilgængeligt sprog.

fremragende. Første grader vil forstå artiklen.

Fantastisk artikel! Der var tvivl om jeg kunne forbinde det nye køkken og badeværelse i et privat hus selv eller ringe til en elektriker. Nu er jeg sikker på, at alt kan gøres af mig selv. Det er malet alt er enkelt og tilgængeligt. Mange tak.

Vi forsøger. Tak.

Tak for artiklen, men der var et spørgsmål). Jord og nul skal lukkes eller ej?

Nej, det er det ikke. Jord og nul lukker ikke. Dette er udelukket og truer med alvorlige konsekvenser.

I 90'erne arbejdede han som elektriker på en statsgård - han hang altid en bolt på jorden og nul. I de nuværende tider, når sådanne enheder bruges som RCD, vil et sådant trick ikke engang passere.

Hej, dette spørgsmål ... der er et gammelt hus, for nylig bygget en ny magt op og vil have den gamle, hvordan du tilslutter og hvilke maskiner nado.Vvodnoy maskine i et gammelt hus C63.Tak samme i det nye hus vil varmeapparater, vandvarmer osv Fortæl mig, hvordan du forbinder ...

I den gamle el-orlov? Vil elektriske apparater (kraftfulde) arbejde både i det gamle og det nye? I så fald skal maskinen indstilles til en lavere værdi. Hvor meget mindre? Afhænger af belastningsfordelingen i det gamle / nye hus, men ikke mindre end præcist på trin. Mere præcist kan beskrivelsen ikke siges. Sami betragter belastningen på det nye hus og finde ud af, hvilken maskine du har brug for der.

Jeg vil gerne præcisere med installationen af ​​"induktion maskine" - i mit tilfælde det kommer til montering inde lejlighed el.schitka: Jeg i Stalins hjem på landing på de 3 lejligheder i panelet tre er sat op, hvoraf den ene de-energizes min lejlighed. I henhold til dine instruktioner i panelet skal deltage i en indledende maskine tilsluttet netværket før måleren, men jeg har en "fuldstændig deaktiverer netværk" enhed er allerede installeret i panelet på landing, og på samme tid, et særligt sted for oplombirovku input maskine i Huspanelet er ikke beregnet til installation. Har jeg brug for, i dette tilfælde baseret på de regulatoriske krav ud over dem på trappen Apartement maskine et andet sæt, før tælleren forsegles "indledende maskine" i fladskærm, eller kan leveres for deres egen bekvemmelighed bipolar automatisk indlæg imod den sammensatte deaktivere alle gruppe automater ?

Skærm til automatiske maskiner

Den elektriske tavle under tælleren og automatiske maskiner - et design og funktioner af et valg

Elskabinet beskytter det elektriske udstyr mod eksterne påvirkninger (især udendørs) mod støv, fugt, vind.

Det er let og kompakt at placere ledningselementerne, måleren og sikringerne.

Det er også vigtigt, at klappen udfører en æstetisk funktion - det kan være udformet som en trim kasse med en åbning låg eller glasdør, "druknede" i væggen. Udstyret forkæler ikke udsigten og er ikke tilgængelig for børn.

For at spare på elektrikerens service er det muligt at montere og installere det elektriske panel under tælleren og automatikken alene. Sådan gøres dette, vil blive diskuteret i detaljer i artiklen.

Elektrisk kasse til maskiner: valg

Der er mange karakteristika, hvoraf man vælger et passende elektrisk skab og en kasse til elektriske maskiner. Til hjem og lejlighed - det er normalt en lille kompakt boks til en elmåler (størrelsen afhænger af hvilke elementer der er planlagt at blive sat i den).

Ved installationen kan det være:

 • Suspended eller vægmonteret;
 • Udendørs (oftere brugt til store genstande).
 1. Indbygget (skjult).
 2. Eksterne (faktura, åben).

Ekstern er lettere at vedhæfte, den er hængt på selvdrejende skruer.

Oftere anvendes et sådant kabinet til åbne ledninger. Men du kan også bringe en skjult, fra bagsiden af ​​skjoldet.

Fordelen ved de indbyggede modeller er, at de ser æstetisk glædeligt ud, ikke stikke ud, skjule indholdet. Vanskeligheden er, at du er nødt til at forberede en niche i væggen og patchkanalerne til kabelføring.

Af antallet af maskiner, der kan placeres i det (fra 2 stykker, men kan være 12, 36, 54 og flere moduler). De fleste meter er nu forbundet via flere maskiner. Dette er for det første praktisk (for eksempel hvis du tænder lyset separat, kan du arbejde med det uden at slukke for stikkontakten).

For det andet kræver størstedelen af ​​nutidens energiintensive teknologi en separat maskine til driftsregler. For det tredje gør det muligt at spare. For eksempel med lavt strømforsyningsudstyr kan du udskrive ledninger mindre sektion (hvilket er meget billigere), end at bruge et tykt kabel i hele huset.

Beskyttelsesboks

De sædvanlige metalkasser til elmåleren er ofte voluminøse og dårligere end lyspolyester, som har en høj brandbeskyttelse og ofte lavet med en gennemsigtig dør.

IP-beskyttelsesklasse viser graden af ​​isolering af enheder fra fugt og støv. Jo større cifferet efter bogstavet IP, jo højere er beskyttelsesklassen. For eksempel:

 1. IP20 er velegnet til installation i en lejlighed - store støvpartikler trænger ikke igennem, men der er ingen fugtbeskyttelse.
 2. IP 21 - 23 kan installeres i et uopvarmet indendørs område under en baldakin.
 3. IP44 kan allerede placeres på gaden, men med ekstra beskyttelse, et visir.
 4. De mest beskyttede elektriske kabinetter IP54 og 66 - de kan installeres udendørs uden frygt for regn og vind

For gade og skabe, der vil blive installeret i verandaerne, kan det være praktisk, hvis der er et vindue til at tage aflæsninger. I et sådant skjold er det ikke nødvendigt at åbne døren hver gang.

Designet af klappen og klappelementerne

Kassen til elmåleren består af:

 • boliger;
 • døren;
 • din-reiki (fastgørelsesrem til automatiske maskiner og en tæller);
 • monteringshuller og forberedte halvhuller til ledninger.

I plastik tilfælde på sidedelen er der en slags støt til huller, der kan bores på steder, der vil være mest bekvemme for ejeren. Enten kan det være break-out lukker.

Metalskærme har færdige huller.

Hvis det er nødvendigt, er RAM installeret inde i boksene, eller en ekstra stikkontakt og andre elementer.

 1. Fra den elektriske søjle er direkte udført input (tilslutte indgangen til det offentlige netværk kan kun elektrikere). Trådene sættes i skjoldet.
 2. En elektrisk måler er monteret på DIN-skinnen.
 3. Fra det til hver ledning sætte automat.
 4. Udgående ledninger føres gennem klappens krop og skilles gennem hele huset.
 5. Jording er en forudsætning. Dette kan være et tretrådskabel eller en separat ledning, der starter ved nul.
 6. Du kan installere ekstra maskiner. De er forbundet parallelt fra indgangene til de to hovedpakker.

I henhold til PUE er det nødvendigt at installere en ekstra automatisk enhed ved indgangen til huset, foran måleren. Dette gør det muligt at manipulere, slukke, udskifte måleren.

Men på grund af de mange tilfælde af bedrageri kan elektrikere tværtimod kræve, at måleren forbindes direkte.

Monteringsarbejde og montage regler

Indlejrede æsker til elmåler tilrådes at gøre gipsplader falsk væg, hvor det vil være praktisk at placere den, uden at ty til beton shtroblenie (i bærende konstruktioner er generelt ikke tilladt).

I nichen er der placeret elektrotekniske aflæsninger, på siderne er det "syet" med specielt lim, skruer eller gips.

Kablet er lagt. For at gøre dette kan du spore sporene eller fastgøre ledningerne til væggen ved hjælp af en kabelkanal.

Derefter installeres måleren. Nogle modeller i den nederste del har en tunge, som er trukket, enheden sættes på DIN-skinnen, og fanen knipses.

Power meter boks

Måleren er tilsluttet. På bundpanelet har han fire udgange. Den første er indgangen til pluset, den anden er plustegnet. Den tredje er input af minus, den fjerde er minus output. For at gøre forbindelsen skal kanten af ​​ledningen skrælles til 27 mm. Den ledige ledning må ikke stikke ud over apparatets krop, ej heller skal fletningen komme ind i klemkontakten.

Meterlegemet skal have en terminal med symbolet "jord". Til det nul er bragt.

De vigtigste maskiner kan placeres i det kraftigste udstyr og gøre dem til 32 Ampere. Og for yderligere filialer er det allerede muligt at sætte pakkepakkerne løst (afhængigt af hvad det vil være gennem dem at forbinde). Kablet kan også gøres mere tyndt, for eksempel er hoveddelen 2,5 kvadratmeter. mm, og en "svagere" gren på 0,5 kvadratmeter. mm.

Kassen efter installationen

For at forbinde en ekstra pakke skal du tage et lille stykke ledning (det samme afsnit som indgangen, så de er lige presset). Enderne rengøres. Den ene ende er fastspændt sammen med indgangen til hovedmaskinen, og den anden overføres til indgangen til den ekstra. Også med den anden hoved. Hvert nyt par pakker er forbundet parallelt gennem det forrige par.

I private hjem er det normalt landet i jorden til grundvandet, en stift, til hvilket nul er forbundet. I huset er alt i ejerens hænder. Men hvordan man laver jordforbindelse i lejligheden, hvis det ikke er?

Indtil 1998 var forekomsten af ​​grundstødning ikke anset som en obligatorisk sammensat ordning.

Nye huse bruger en ordning TN-C-S .

Fem-core-ledningen (til trefaset strømforsyning) er forbundet til elmåleren og den automatiske maskinens adgangspanel:

 • 1,2,3, røde eller brune ledninger - fase (+).
 • 4, blå - nul (-).
 • 5, grøn eller gulgrøn, - jord.

Eller tre-kerne til enfasetilførsel, men jorden (PE) er stadig til stede, og der vil ikke være nogen problemer med at forbinde euro-afsætningsmuligheder.

I de gamle huse var der en ordning TN-C. Der var ingen særskilt jord, og jordingen af ​​"nul" ledningen blev udført ved transformatorstationen. Kablet i sådanne huse er fire-core (til trefaset strømforsyning):

Til single-fase - det er to ledninger (fase og PEN).

Da i to ledninger kombineres to ledninger - nul og jord (PE og N), kaldes den PEN-leder. I huse med dette kredsløb er der ingen jordkontakter i stikkene.

Grounding ordning i et privat hus

Hvis du selv skal forlænge jorden, udskiftes alle udløb i lejligheden med "Euro", trækker et separat kabel og forbinder det med huset PEN-wire (det er ikke tilrådeligt at gøre det selv, alle spørgsmål - til straffeministerens ingeniør).

Separation inde i aflæsningen på beskyttelseslederen og nul blev gjort selv i de gamle sovjetiske skjolde, men det kan kun "nippes", hvis kablet er mindst 10 mm (til kobber) eller 16 mm (til aluminium) for hele længden. Og hvis huset har en re-grounding. Ved dette kan ingeniør UK.

Forresten er RCD i TN-C systemer forbudt. Uden jordforbindelse og uden RCD er folk i sådanne hjem fuldstændig berøvet beskyttelse mod elektrisk stød. Gør jording på opvarmning og endnu mere gas - også kategorisk umuligt!

Generelt anerkendes TN-C systemet i landet som forældet, det er ikke længere installeret og kan ikke reproduceres under større reparationer af bygningen.

På grund af manglende midler gør elvirksomhederne en dobbelt jordforbindelse på indgangen til huset, og divider derefter PEN-ledningen til nul og jord. Anyway, men TN-C-ordningen forsvinder fra vores højhuse.

Så vælg et elektrisk skab i overensstemmelse med størrelsen af ​​din elmåler, ved antallet af pakker, som du vil installere. Husk, at det er nødvendigt at ringe til elektrikere i to faser: Når de er tilsluttet til det fælles kredsløb og til forsegling og programmering af måleren. De kan tjekke alt og lave de nødvendige papirer.

Skærm til elektrisk måler og automatiske maskiner - hvordan man vælger og monterer korrekt

Automatiske kontakter og en elektrisk måler er de nødvendige egenskaber ved et moderne elektrisk netværk. Installer dem i specielle tavler, som allerede er permanent installeret i indgangene til lejlighedsbygninger. Og hvad skal en privatperson gøre i sit eget hus? Dette problem i dag er slet ikke det værd, for på markedet vil alle for sig selv finde et passende skjold til en elektrisk måler og automatiske maskiner i størrelse og design. Forresten spiller det sidste kriterium en vigtig rolle i dag, fordi skjoldet oftest er installeret inde i huset. Så det skal nødvendigvis passe ind i det indre af rummet hvor det vil blive monteret.

Du skal starte med den type, der er defineret af de to modeller:

Normalt er forsænket flapper brugt til et system med lukket ledninger. Det tager lidt plads, interfererer ikke. Hvis installationen udføres på en væg, vil kun låget stå ud af det. Den eneste ulejlighed er behovet for at lave en niche før installationen, hvor kassen bliver indsat. Montering af sådanne elektriske kasser kan være på gips eller cementmørtel eller på selvlukkende skruer.

Overhead modeller er installeret på en hvilken som helst overflade og kun fastgjort med skruer. Oftest bruges de i åben elektrisk ledningsdirigering. Selv om dette er en universel distributionskasse, som kan bringes fra bagsiden af ​​trådens skjulte ledning.

Med hensyn til det materiale, hvorfra elektriske kasser til automater og målere fremstilles, tilbyder producenterne to typer: metal, plast. At sige at nogle er bedre, men nogle er ikke, i dette tilfælde er det umuligt. Selv plastskærme er stærke nok og kan modstå store mekaniske belastninger, fordi de er lavet af termoplast. Jeg vil gerne tilføje, at begge muligheder har fremragende eksterne data, desuden er valget i det moderne marked for design så stort, at enhver forbruger kan finde det, han har brug for.

Elektrisk panel design

Kasser til automatiske afbrydere og energikontrolmålere har et ret simpelt design i form af en kasse. Det omfatter:

 • Boliger.
 • DIN-lineal, hvorpå der er placeret automatiske kontakter og en tæller.
 • Huller i bagpanelet eller på siden til elektriske ledninger.
 • Monteringshuller.
 • Top gennemsigtig dørplade.

OBS venligst! Designet af klappen kan være anderledes, alt afhænger af hvilke ekstra enheder der kræves installation af et elektrisk netværk hjemme. For eksempel installation af et spændingsrelæ eller installation af en RCD. Derfor de forskellige størrelser af kassen.

Sådan monteres og installeres det elektriske panel

Lad os starte med det faktum, at i en hvilken som helst byggeforretning i afdelingen for elektriske varer kan du købe en færdig elektrisk flap, som har automatiske maskiner og en elektrisk styringsenhed. Selvfølgelig er dette praktisk, men der er et problem i dette tilfælde - maskinerne og måleren kan ikke være egnede til strømforbruget til dit hjem elektriske netværk. Derfor er det råd at samle skjoldet selv. Hvordan gør man det?

Først og fremmest er det nødvendigt at præcisere med elforsyningsfirmaet i dit distrikt hvilke slags elmålere de tager i drift. Hvorfor? Sidstnævnte er adskillige modeller, der adskiller sig fra hinanden i nøjagtighed og kraft. Disse to indikatorer bør koordineres. Forresten, hvis butikken har et færdigt skild med en sådan tæller, så har du heldige. Hvis ikke, så er det nødvendigt at vælge det for overvågningsenhedens størrelse.

Hvad er der mere brug for til montering?

 • Kobberledningen er en meter lang og 2,5 mm² i tværsnit.
 • Automatiske afbrydere (deres antal bestemmes af antallet af indgangstråde, og effekten beregnes efter forbrugernes effekt på hvert kredsløb).
 • Fastgørelsesanordninger (selvdrejende skruer og plastdykler). Nogle producenter af monteringsprodukter leveres komplet med et skjold.

Først og fremmest er det nødvendigt at pre-distribuere alle elementerne i det elektriske panel, så de ikke forstyrrer hinanden, og at monteringshullerne ikke lukkes. Nu er alt dette løst, hvorefter du kan fortsætte til installationen af ​​ledninger.

OBS venligst! Husk at ledningerne kun udføres lodret eller vandret. Ingen steder er diagonale.

Vi vil ikke beskrive, hvilken forbindelsesordning der anvendes i tavlen. Her er en af ​​mulighederne i nedenstående figur, hvor alt tydeligt vises, så det er umuligt at lave en fejl.

Det eneste punkt at være opmærksom på er nummereringen eller betegnelsen af ​​terminalerne på elmåleren, hvor indgangs- og udgangskablerne vil blive tilsluttet. Det er vigtigt her ikke at forveksle hvilken terminal der er fase, og som er nul. Derfor er det umagen værd at åbne instruktionen af ​​disken og forstå dette spørgsmål, fordi hver model har sine egne positioner.

Så enhederne er installeret og forbundet med ledninger til hinanden. Det er kun at udføre installationen. For at gøre dette skal du anvende forbindelsesboksen til overfladen, som vil blive installeret og gøre noter til monteringsmaskinen med en blyant eller et andet skarpt værktøj (f.eks. Skruetrækker). Nu bor i huller med en diameter på 6 mm og en dybde på 6 mm, hvor du kører dowels. Og allerede gennem dem, monter skærmen.

Hvis du kan montere og installere tavlen uden problemer, har du ikke ret til at forbinde det selv. Derfor bliver du nødt til at ringe til repræsentanter for strømforsyningsorganisationen, som vil udføre forbindelsen, dvs. tilslut kontrolmåleren med indgangskabel. Hvis repræsentanter for et netværksfirma ikke ved, hvordan man gør dette, så skal man søge en organisation, der har en licens og adgang til denne type arbejde.

Vær opmærksom på, at controlleren efter tilslutning skal udføre en energimålerpåfyldning.

Og en ting mere. For at være i stand til nemt at reparere overvågningsenheden og dens demontering er det nødvendigt at installere i netværket (foran det) en anden automat, der kaldes generisk. Ofte er den stor og er ikke beregnet til installation i et tavle. Hvad skal man gøre i dette tilfælde? Den eneste løsning er at købe en kasse under maskinen og installere den ved siden af ​​skærmen.

Mange anser sig for at være erfarne eksperter inden for elnet, så de tillader mange fejl, der kan få alvorlige konsekvenser både for ejendom og for personen selv. Derfor minder vi om, at det er muligt at udføre reparationer eller kontrollere tilstedeværelsen af ​​spænding, når du slukker automatisk i skjoldet, kun når den almindelige afbryder er afbrudt. Det er bedre generelt ikke at gå nogen steder, for eventuelle problemer, ring til en elektriker.

Montering af det elektriske panel med egne hænder - trin-for-trin instruktion og anbefalinger

 • Tælleren af ​​"Energomera" - princippet om arbejde på eksemplet med mærke CE6803V

 • Gateskuffe til elmåling - klassificering og udvælgelseskriterier

  Skærm til elektrisk måler og automatik

  Det elektriske panel er designet til at distribuere elektricitet og beskytte elektriske ledninger mod overbelastninger og kortslutninger. Hvis det var tidligere at styre hjemmenetværket, var det nok at have en tæller med et par maskiner, men nu har alt ændret sig. For nylig var 800 watt strøm nok til hele lejligheden. Men nu har elforbruget nået 7 kW og endnu højere. Billedet nedenfor viser de gamle (a) og moderne (b) elektriske ledningsbeskyttelsessystemer.

  Gamle og nye elektriske ledningsbeskyttelsessystemer

  Med stigningen i strømforbruget til et moderne netværk er pålidelige beskyttelsesanordninger nødvendige. Korrekt tilslutte den elektriske klap kan være, henvise til hjælp til specialister eller indsamle det selv. I begge tilfælde skal du forstå sin enhed, det elektriske kredsløb, kravene og installationsreglerne, og også have en elektrikeres færdigheder.

  I et hus af træ, skal elektriske ledninger udføres med den største omhu og overholdelse af brandsikkerhedsregler.

  Når en elektrisk klappe er valgt og monteret, pålægges følgende krav:

  1. Kassen skal rumme den nødvendige mængde udstyr i den, og selv med en lille margen. Størrelsen bestemmes af antallet af indgange. En enkeltpolet maskine er 1 modul. De resterende enheder er lavet med dimensioner, der er flere af dens størrelse. Det to-terminale netværk består af to moduler, og tællestørrelsen kan være mere end otte. Hvis du tæller det nødvendige antal enheder, kan du vælge den ønskede boks. Modeller sælges af størrelsen eller antallet af moduler, der kan passe indvendigt, for eksempel en enhed med 12 eller 36 moduler.
  2. Det elektriske skjold er lavet af ubrændbart materiale med et elektrisk sikkerhedsskilt, der angiver nominel spænding. Materialet er et metal med ikke-ledende belægning eller termoplastisk. Enheder modstår betydelige mekaniske belastninger, og ved design kan du altid finde det, du har brug for.
  3. Eksterne og interne ledninger i skjoldet er markeret med tags, hvor elementernes grupper skal angives.
  4. Nul og jord ledninger er forbundet til puderne - en til hver terminal. Blå markerer dækkene for nul og sort for fasen.
  5. Valget af maskiner sker under kabelens tværsnit. Hvis en kobberleder er installeret på 2,5 mm 2. Den maksimale tilladte strøm for den er 25 A. Parametrene for RCD'en eller automatikken vælges fra standardområdet i retning af at falde, hvilket er 16 A. Det er ønskeligt at forbinde enhederne med busstammen.
  6. Metalkassen skal jordes gennem døre og krop.
  7. Hver kasse sælges med et pas, som angiver skiftebordets type og klasse, niveauet for beskyttelse, forholdsregler, installationsmetode og andre data.
  8. Eksterne ledninger til kassen indføres i metalrør eller ærmer. Under den interne installationens elektriske klap er hulene til kablerne bundet ud (se nedenfor).

  Montering af det elektriske omstillingsbord med skjult ledninger

  Typen af ​​produkt afhænger af, hvordan kassen er designet. Enheden kan være følgende:

  • indbygget - til skjulte ledninger (figur nedenfor);
  • Fakturaer - i lokaler med åbne ledninger
  • gulv - primært til industrien.

  Boksen af ​​den første type indsættes i nicheen og ser mere attraktiv ud. På væggen er kun låget synligt, og der er ingen fremspringende dele.

  Indbygget el-beskyttelse

  Ulempe er behovet for at lave en niche, hvis det ikke er fastsat i opførelsen af ​​huset. Det er tilrådeligt at lave en falsk mur af gipsplader. Boksen fastgøres gennem bagvæggen med lim rundt om kanterne med lim eller gips.

  For at skære nicher i bærende vægge under el-kassen er det forbudt!

  Overhead modellen er universel. Det kan være åbent og skjult ledninger.

  Kassen til udstyret er lavet i form af en kasse med en dør (figur nedenfor). Indenfor er der DIN-linjaler til montering af tælleren, automatiske enheder og andet udstyr.

  Elektrisk billboard

  Metalboksen indeholder huller til ledninger ovenfra og nedenfra. I plastikhuset er der lavet afbrydelige lukker. Indgangen af ​​ledninger i boksen er beskyttet ved hjælp af koblinger og tætninger.

  Ledningsdiagrammer er nødvendige for at montere skjold og kredsløb med egne hænder, og de kræver også nødvendigvis elektrikere at kontrollere arbejdet. De kan trækkes manuelt eller oprettet ved hjælp af specielle programmer. Det er vigtigt, at kredsløbet er lavet korrekt og giver den praktiske drift af det indenlandske elnet.

  For det første bestemmes den type netværk, der skal tilsluttes. I lejligheder er det enfaset, og i private huse kan det være ens eller trefaset.

  Jordingstypen kan være TNC, TN-S eller TN-C-S. Den første af dem, der kombinerer jordforbindelse og nul, blev oprettet i henhold til gamle standarder og i nye huse anvendes den ikke.

  Et skematisk diagram af et typisk elektrisk panel er vist i fig. nedenfor. Det viser kun legenden.

  Elektrisk diagram af skjoldet

  En enkeltpolet kredsløbsafbryder med en tæller installeres på enfasetilgangen. Bag dem er den fælles brandsikre RCD. I næste fase er alle forbrugere opdelt i grupper. Hvis det er nødvendigt, installeres differentialautomatik. Hvis de ikke er nødvendige, vil det være nok at have automatiske beskyttelsesanordninger. Den optimale distribution er følgende:

  • grupper af stikkontakter;
  • belysning med kontakter;
  • separat salgsautomater til badeværelset og kraftige elektriske apparater: vaskemaskine, vandvarmer, aircondition, el-komfur.

  Tekniske egenskaber for automater vælges for hver gruppe.

  Det enkleste kredsløb af omstillingsbordet med forgrening til 3 linjer er vist i fig. nedenfor.

  Elektrisk ledningsdiagram med ledninger til tre elektriske ledninger

  Strømmen leveres til måleren (fasen er rød, nul er grøn), går derefter til automat 1-3 og til belastningerne. Gul angiver jordledningen. Det beskytter ikke kun elektriske apparater, men også et skjold.

  Ved tilslutning af en måler er det vigtigt ikke at forveksle fase- og nulterminalerne. Alle nødvendige forklaringer findes i brugsanvisningen til ham.

  I butikken kan du købe en kasse straks med standardpakken, men ofte skal elementerne vælges uafhængigt ifølge den udviklede ordning. Typer af elementer og deres formål er som følger:

  1. DIN-stativer til placering af udstyret er metalplader, som er fastgjort til det elektriske skjold.
  2. Automatisk indgang - Automatisk forsyningsafbryder til strømobjektet ved overbelastning eller kortslutning (kortslutning).
  3. Enheden er en redegørelse for elforbrug, installeret i en separat kasse eller sammen med resten af ​​udstyret. Tællertypen kan være induktion eller elektronisk. Ordningerne for at forbinde de to er de samme.
  4. Strømafbrydere, der beskytter ledninger (valgt i henhold til belastningernes størrelse og art). De vælges med orienteringen til den højeste strøm, der er tilladt for et bestemt afsnit af ledningen, når belastningen tændes. Indretningerne selv kan beskyttes mod ødelæggelse ved indbyggede sikringer. Maskinen kan aktiveres øjeblikkeligt ved kortslutning eller i 15-60 minutter, hvis belastningsstrømmen lidt overstiger den nominelle.
  5. Distributionsbusser til nul og jord (kan være åben og lukket version).
  6. RCD - enheder, der beskytter en person mod elektrisk stød. Desuden tillader de ikke en brand, når der er en lækstrøm i ledningen. I stedet for dem er det muligt at anvende differentialautomatik, som desuden udfører funktionen af ​​en automatisk omskifter. I dette tilfælde er i stedet for to enheder installeret i skærmen. Dette sparer plads. Apparatens nominelle værdi vælges det samme eller et trin højere end den for maskinen foran den.
  7. Nogle gange installeres et spændingsrelæ i skærmene. Dette er ikke nødvendigt, men hvis du har dyre elektronik i huset, er det nyttigt. Hvis spændingen afviger fra de indstillede værdier, bryder kredsløbet. Derudover viser instrumentet, hvordan spændingen i kredsløbet ændres over tid.
  8. Kabelføring - betyder til oprettelse af forbindelser.

  Elektriske ledninger i lejligheden er opdelt i grupper, og for hver af dem beregnes belastningen, hvorefter de nødvendige tværsnit af lederne beregnes, og den tilsvarende automat er valgt. Layoutet er omtrent som følger:

  • grupper af belysning og stikkontakter i gangen og badeværelset (6 A, Difavtomat);
  • gruppe belysning soveværelse og hal (6 A, afbryder);
  • belysning med afsætningsmuligheder i køkkenet (16 A, Difavomat);
  • en gruppe af forretninger i hallen og soveværelset (16 A, Difavtomat);
  • separat forbindelse til el-komfuret, vaskemaskine, klimaanlæg (afhængigt af forbrugernes kapacitet, anvendes en automatisk switch).

  For en gruppe af forretninger installeres en 6A automatisk maskine på sikkerhedssystemet og en hjemme router (du kan tilføje en uafbrydelig strømforsyning).

  Som følge heraf vil den samlede effekt med samtidig optagelse af alle belastninger være ca. 7 kW. For det interne netværk skal der installeres en topolet indgangsautomat med 32 A her.

  Installation og ledninger udføres med følgende farve mærkning:

  • L - ledning af fasen af ​​hvid, rød eller brun;
  • N - nul blå ledning;
  • PE - gulgrøn jord.
  1. Kernens farvemærkning skal overholdes.
  2. Tilslutninger og installation af enheder udføres således, at der indenfor skjoldene er klart og tydeligt uden kredsløb (se nedenfor). Jo mere ordre i dem, jo ​​lettere er det at servicere.
  3. Strømforbindelser laves fra top til bund (mere kraftfulde enheder installeres ovenfor). Med dette arrangement kan det elektriske skjold afbrydes hurtigere i tilfælde af en ulykke.
  4. Strøm til indgangen leveres sidst, når den endelige kontrol af alle kommutationer er lavet. Individuelle linjer testes for drift ved brug af tidsplaner.

  Korrekt monteret elektrisk skjold

  Under skærmen vælges det ledige rum. Normalt er det installeret i gangen, tæt på strømkabelens indgang. Installationshøjden er 1,5-1,7 m. En tæller er placeret i specialskærmboksen med et vindue. I væggen er huller lavet til at fastgøre kassen til dowels eller skruer.

  Når skærmen er monteret på en væg, kan den samles som følger:

  1. Alle grupper af lejligheden ledninger er foreløbigt forbundet til panelet, hvor installationen vil blive gennemført. De skal mærkes for at gøre det lettere at montere kredsløbet.
  2. Skruer på skærmen er fastgjort DIN-skinner til installation af enheder.
  3. I den øvre del er der installeret en neutral bus, og i den nederste del - til jordforbindelse.
  4. På toppen af ​​den automatiske indgangsenhed.
  5. I den separate kasse, såvel som til tælleren, kan der indføres en indledende maskine.
  6. Grupper af maskiner er placeret fra toppen ned, da strømmen falder. Som en bro bruges en særlig bus mellem dem, eller de er lavet af en kobbertråd med 4 mm tværsnit. Det er mere bekvemt, når arrangementet af enheder i skjoldet og på det elektriske kredsløb er det samme.
  7. Kabler og ledninger indsættes gennem hullerne i kassen. Den ydre fletning skæres af dem, og pakningen er lavet til forbindelsespunkterne i farve. Der skal altid være reserve for yderligere reparationer. Tilslut nullkablerne til den øverste bus. Automatens øvre terminaler leveres med strøm, og belastningerne er forbundet med de nederste klemmer (faseforbindelse til elektrogrupperne). Ledningernes tværsnit aftager fra begyndelsen og op til sektionerne med belastninger. Jordtrådets tværsnit må ikke være mindre end fasen ved indgangen. Du kan ikke vride og danne sløjfer. Strøm og nul ledninger opdrættes på modsatte sider af skærmen.
  8. Hvis den nye måler ikke er tilsluttet, kan strømmen til elværktøjet og baggrundslyset tilføres fra den gamle. Ledninger udskrives tæt på måleren, så controlleren senere kan tilslutte og forsegle enheden.
  9. Efter tilslutning til hver gruppe er det tilrådeligt at kontrollere dets effektivitet ved at forsyne spænding gennem det midlertidige forbindelseskredsløb.

  For det første skal du samle omstillingsbordet uden kommutering, idet du noterer placeringen af ​​enhederne (testsamlingen i nedenstående figur). I dette tilfælde skal det være muligt hurtigt at slukke for strømmen indefra og ud.

  Samling af tavlen uden kommutation

  Når skærmen er lukket, skal det være muligt hurtigt at kontrollere tilstedeværelsen af ​​spænding ved hjælp af en indikator skruetrækker eller en pære.

  Gulvpladen (SCH) ligger på gulvet og tilhører flere lejligheder. Normalt er den låst, og du kan kun åbne den med hjælp fra elektrikeren på vagt. Beboere adgang til skjoldet til elektrisk udstyr er forbudt. De kan kun tænde maskinerne efter operationen og åbne et særligt dæksel.

  I fig. Nedenfor er skematisk afbildet et gulvbræt med ledninger til tre lejligheder.

  Skærm af elektrisk plade på gulvet

  Alle SHCHE indgange drives fra den fælles stigrør (L-fase bus1 L2 L3 og N i fig. ovenfor). I den gamle boligbeholdning anvendes et TN-C jordingssystem. Hver fase er forbundet til en separat lejlighed, og nul-ledningsbussen er almindelig. Strøm efter måleren går til RCD, og ​​så er der en gren på linjen i lejligheden (belysning, stikkontakter og elkomfurer). Der skal være en anden pakkekontakt foran disken, men den er ikke angivet i denne ordning.

  Modernisering af SHE kan ske ved at få tilladelse fra boligkontoret og derefter købe det nødvendige udstyr svarende til de krævede kapacitets- og beskyttelsesfunktioner. Derefter vil elektrikeren foretage følgende ændringer:

  1. Foder aluminiumskablet erstattes med et kobberkabel med passende tværsnit. Forbindelsen er lavet af en speciel terminal til forskellige ledere.
  2. I stedet for gamle afbrydere er nye forbundet med de nødvendige egenskaber.
  3. De gamle jordforbindelser og nulkabler udskiftes med moderne.

  En radikal måde at udskifte elektrisk udstyr på SHE vil blive gjort, hvis du installerer en separat kasse i lejligheden med overførsel af måleren ind i den. I panelet mellem gulve skal du installere en afbryder eller skifte med smelteindsatser. Dette kræver godkendelse af boligkontoret.

  I forbindelse med det faktum, at nye instrumenter konstant kommer frem, skal der være et sted i skjoldet for dem. Blandt dem er der for eksempel sådan:

  • strømbegrænsende enhed;
  • Enheden af ​​den forbrugte magts konto (ikke tælleren);
  • faseafbalanceringsanordning.

  Du kan finde ud af funktionerne ved montering af tavlen ved at se denne video.

  Der er ikke noget svært ved at vælge og montere elektriske skjold til automater, målere og andet udstyr. Det er vigtigt at korrekt vælge, beregne parametrene og installere elektrisk udstyr i dem, forbinde det med ledninger. Ordningen skal være visuel og nem at vedligeholde.

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  + 51 = 58