30.01.2018 / by / Kategori navn / No Comments

Aspargesfoto

Asparges: En beskrivelse af planten og dyrkning af asparges

Latinske navn - Asparges L.

jord - Sandy Loam, frugtbare jordbund.

landing - frø og jordstængler

Asparges er spredt over hele verden. I øjeblikket er der mere end hundreder af sine arter. Nogle af dem anses for at være urter, andre halvbuske.

Kemisk sammensætning af asparges og dens fordelagtige egenskaber

Rhizomet er udviklet i planten, bladene er små og underudviklede. Stænger stærkt forgrenet. Blomsterne er små, bisexuelle. Plantens frugter er sorte bær. Ved madlavning anvendes de øverste dele af skudene. De kan ses på aspargesfotoet. De er en god kilde til antioxidanter, mineraler og fibre. De indeholder mange vitaminer A, K, E, C, V. Kobber, selen, kalium, proteiner, fosfor, cholin, magnesium. De mest ømme skud er unge. Men tykkelsen påvirker ikke smagen.

Asparges er nyttig, men der er ikke desto mindre nogle bivirkninger ved brugen. Så det menes, at brugen af ​​skudd bidrager til akkumuleringen i kroppen af ​​salte af oxalsyre. Det kan være årsagen til urolithiasis. Og nogle eksperter mener, at skud, tværtimod, at være et diuretikum, kan bidrage til at undgå denne sygdom. Så der er ingen entydig mening om dette spørgsmål. Folk, der eksisterer en disposition for sygdommen, vælge selv - om de skal bruge pischu.V vegetabilske fødevarer brugte kødfulde lange stilke lopuhoobraznyh blade, der indeholder æblesyre, citronsyre og oxalsyre, pektin, mineralske salte og vitaminer. Fra petioles forberede gelé, compote, marmelade, syltetøj, fyld til tærter, saft, brug dem og i rå form.

Især populær er hvid asparges i Tyskland. Det har en øm smag og dets skud er meget bløde. For at vokse planten var hvid, når voksende skud skyder helt med jorden. En sådan arbejdskrævende dyrkningsproces forklarer den høje pris for dette produkt. Det indeholder en stor mængde sukker, og derfor er det kalorisk. Før klargøringen skal fjernes.

Grøn asparges har en mere udtalt smag. Indholdet i det af antioxidanter, C-vitamin, vitaminer i gruppe B, og herunder folinsyre er mere end i hvide. Det bliver oftere dyrket og spist i Storbritannien. Klimaet her er meget velegnet til dets produktion. Samlingen varer fra april til slutningen af ​​juni. Du kan købe det i supermarkedet. Men de friskeste planter kan høstes på en selvbetjent gård. Kniven og indsamlingsposen udleveres. Derudover er det billigere end butikken.

I Rusland og i Kasakhstan kaldes sojas asparges et produkt, der rent faktisk er fremstillet af sojamelk. På kinesisk kaldes dette produkt også "fuzhu", og på japansk - "yuba". I mad kan der indtages både tørret og frisk. Kineserne tørre mellemlaget, og brug det til at forberede forskellige retter. De japanske spiser det friske, dyppes i sojasovs.

De mest almindelige sorter - Grov, Moskva 42, Obsk, Stædig. Mange sorter af frø af udenlandsk udvælgelse er til salg.

Plantning asparges og omsorg for asparges

Propagere rabarberne gennem frøplanter eller ved at dividere bushen. Såning frø til at producere frøplanter udføres i det tidlige forår i en afstand mellem rækker af 30 cm og en dybde på 3 cm. Frøplanter i fase to blade tyndet ud i en serie på 15 cm, hvilket efterlader en bedre udvikling af planten. Plante kimplanter i et permanent sted i sensommeren eller foråret næste år.

Ved vegetativ udbredelse anvendes fireårige højt produktive planter. Rhizomes udgraves i efteråret og skæres i dele, så hver har 2 veludviklede knopper.

Kimplanter eller en del af rhizomet er plantet under ordningen 90 90 eller 100 100 cm Apikale knopper af kimplanter bør være på jordoverfladen, og nyre jordstængler - ?. 2 cm under jordoverfladen. Ved plantning i brøndene er det ønskeligt at lave 4 kg kompost eller humus pr. 1 m2 til jordens vigtigste dressing.

Pleje til plantning består af løsning, propolok og fodring. Top dressing i vækstsæsonen er givet 4 gange, de udføres efter den næste fjernelse af blade. Med top-dressing påføres 15 g urinstof og 20 g kalium- og fosforgødninger pr. Kvadratmeter. En gang hvert andet til tre år i efteråret giver en kompost på 3 kg, og lidt hæver planterne.

Indsamling stilke begynder på den anden eller tredje år efter plantning, når de når den længde på 30 cm, og tykkelsen er ikke mindre end 1,5 cm. Fjernet ikke mere end fire blade af sæsonen i år. I de efterfølgende år, udbytter er op til slutningen af ​​juni med et interval på 14 dage: at bryde ud af dette (ikke afskåret!) Alle bladene med bladstilke varemærker. Plader fjernet straks. Alle blomsterskud skal udskæres jævnligt, som de vises. På ét sted dyrkes rabarber i 14 år.

På ét sted kan du vokse asparges til 20 år. Anlægget er koldt resistent. Rødder tolererer frost til -30 ° C. Skud der ses om foråret, er mere følsomme for kulde. At plante asparges uegnet er sure jordbund. Egnede er frugtbare, lette, humus, sandede lunejord.

Om efteråret indføres organiske gødninger, i foråret tilsættes yderligere kaliumchlorid, såvel som superphosphat. Reproduktion forekommer både af frø og ved opdeling af jordstængler.

Frøene holdes i vand i et par dage. Efter hævelse placeres de på en klud, der dækker den med toppen. En uge efter hakning bliver de sået i jorden. Frøplanter vises efter 30 til 40 dage. På dette tidspunkt udføres udtynding og fodring med ammoniumsulfat, urinstof eller opslæmning.

Omsorg for asparges er noget anderledes end de sædvanlige procedurer, der kræves for de fleste andre kulturer. Før frysning er plantager dækket med tørv eller rottet gødning. De overvintrede rhizomer er gravet ud. Den største, der har 5-6 store nyrer, transplanteres i skåret furer. Bunden af ​​foden er fyldt med humus. Så falder i søvn i en højde på op til 4 cm jord. Rødderne er spredt og strøet med kompost jord. Over toppen af ​​toppunktet, 5-6 cm. Den resterende rille gradvist udjævnes til efteråret.

Efter såning høstes frøene i det tredje år. Skov jorden til det sted, hvor skydningen begynder og derefter skære den af.

Du kan vokse uden blegning. I dette tilfælde er planterne ikke bakke. Høst samles, når hovedet er stramt og endnu ikke blomstret.

Karakteristika for asparges gavnlige egenskaber med et billede, dets kalorieindhold, samt opskrifter til fremstilling af dette produkt

Kalorisk værdi: 20 kcal.

asparges er en plante fra Asparagus-familien. Nogle kalder det asparges. Kultiverede græsset tilbage i det gamle Egypten. Hidtil har verden omkring 100 sorter af asparges. Hun blev altid rangeret blandt de ægte delikatesser, da hun virkelig kostede meget. Takket være den enkle dyrkning er asparges almindelig overalt. Asparges vokser i 2 måneder, fra april til juni.

I betragtning af skuddens farve er der 3 hovedtyper asparges: hvid, grøn og lilla (se billede). Det afhænger direkte af graden af ​​modenhed. Det bedste er hvid asparges, da det høstes, så snart skud optræder over jorden. Det skiller sig ud for dets ømhed og blødhed. Når du finder asparges i solen, erhverver den en grøn eller lilla farve. Længden af ​​skud er gennemsnitlig 15 cm. Sådanne varianter skelnes af tilstedeværelsen af ​​bitterhed.

For at købe kvalitet asparges anbefales det at følge nogle anbefalinger:

 • Start inspektionen fra produktets tips. De bør være tæt lukket. Hvis frøene er åbne, er det bedre at nægte købet.
 • Kontroller stængernes hårdhed. Bløde og rynkede indstillinger er tegn på alderdom eller forkert opbevaring.
 • Kvaliteten af ​​asparges fremgår af den korrekte runde form. Det bør ikke være ribbet eller fladt.
 • Enderne af frisk asparges bør ikke være fibrøse og tørre.
 • Fraværet af en duft vil også angive plantens kvalitet.

Hvis du ikke bruger den straks købte asparges, behøver du ikke at vaske det, da dette vil påvirke dets udseende og smag negativt. Pak stængernes ender med et vådt papirhåndklæde og pakk dem med en madfilm eller læg dem i en taske. Stænglerne kan også sættes i en krukke med vand, dets niveau skal ikke være mere end 5 cm. Holdbarheden er ikke mere end 4 dage.

Anvendelsen af ​​asparges skyldes tilstedeværelsen af ​​et stort antal vitaminer og mineraler. Det indeholder cholin, som normaliserer niveauet af kolesterol i blodet. Der er i produktet B-vitaminer, der er nødvendige for nervesystemet, hvilket hjælper med at klare søvnløshed og stress. Som aspekt af asparges normaliserer en stor mængde kalium, som fjerner overskydende væske, blodtrykket og forbedrer kardiovaskulærsystemet. Der er fosfor og calcium i planten - mineraler vigtige for knoglevæv. Med hensyn til kaloriindhold er det lavt nok, så du kan sikkert medtage asparges i din kost uden frygt for vægtforøgelse.

Et andet vigtigt træk ved asparges - det er en temmelig kraftfuld afrodisiakum. Med sin regelmæssige anvendelse er mændene forstærket og også brugt til at behandle prostata. Retter, der indeholder asparges, er nyttige, hvis du har problemer med leveren, nyrerne og blæren. Derudover har græsset en positiv effekt på hjertet, fordøjelsessystemet, og det reducerer også trykket. Asparges reducerer smerter i revmatisme og hjælper med at klare træthed. På grund af tilgængeligheden af ​​fiber hjælper urtene med at rense tarmene fra toksiner og andre henfaldsprodukter. Asparges indeholder antioxidanter, som sænker aldringsprocessen, hvilket fremmer foryngelse.

Fordelene med asparges til kroppen og behandlingen

Asparges i opskrifterne af traditionel medicin har brugt meget tid. For eksempel er en bouillon fremstillet på basis af aspargesødder, det anbefales at anvende til behandling af sygdomme i det kardiovaskulære system. Det hjælper også til at klare hævelse og forbedrer tilstanden med problemer med det genitourinære system, arthritis og reumatisme.

Aspargesjuice har en vanddrivende effekt, men det anbefales kun at bruge det i kombination med gulerod, da det påvirker nyrerne stærkt. Plantejuice anbefales til personer med nyreproblemer og kirtelpatologi.

Kulinariske bruger kun toppen af ​​asparges. Den kan spises frisk og kan også varmebehandles: stuvning, kog, bages, stegt, dampet og grillet. Derudover kan den bevares og marineres. Asparges er en fremragende selvstændig garnering, som serveres til kød og fisk. Desuden bruges anlægget i opskrifter til første kurser. Perfekt kombinerer asparges med forskellige saucer og med andre grøntsager.

Hvordan laver man mad hjemme (madlavningshemmeligheder)?

For at gøre asparges velsmagende og lækker, skal du vide et par finesser:

 • Asparges bør ikke rengøres, det er nok bare at vaske det grundigt. Hvis stængerne er dækket af fine fibre, skal det øvre tynde lag fjernes. Rengør asparges fra top til bund.
 • Hvis du har købt gamle asparges, bøj ​​det. Det vil afbrydes nøjagtigt på det sted, hvor det er stiv og ikke egnet til mad. Det er vigtigt, at alle stængerne er af samme størrelse.
 • Hvis du ønsker at svejse skudene, skal de binde sammen til 10 stykker. Da aspargesen er forberedt ujævnt, skal den koges lodret. Stængler nedsænkes gradvis i kogende, lidt saltet vand. Som et resultat vil stammen blive kogt, og den øvre del vil blive kogt til et par. På alt tager du ca. 5 minutter. Det er vigtigt, at asparges ikke fordøjes. Derefter forsynes stilkene forsigtigt, de skal sættes i isvand. Takket være dette vil asparges beholde sin farve og gavn.
 • Hvis du vil lave asparges for et par, så tager det cirka 10-15 minutter.
 • For at bage asparges skal ovnen opvarmes til 240 grader. Sæt en bakke eller valgt form med olivenolie og sæt asparges. Ovenfor kan grøntsagen olieres eller drysses med olie. Madlavningsprocessen vil ikke overstige 20 minutter.
 • Hvis du laver asparges på grillen, skal du først dække den med smør. Grillens temperatur skal være på et gennemsnitligt niveau. For ikke at ødelægge budtipsene skal du bruge en stegepande til grillen eller lægge stilken lige på risten. Forberedelsen tager ca. 10 minutter.
 • Hvis du ønsker at gøre asparges i en gryde, anbefales det stilke skåret i stykker omkring 1,3 cm i længden. Varm en stegepande og steg asparges over medium varme i 5 minutter.

Skade på asparges og kontraindikationer

Harmonisering over for asparges kan medføre individuel intolerance over for produktet. På grund af indholdet af saponiner anbefales det ikke at spise asparges i perioden med forværring af GIT-sygdomme. Ved anvendelse af planten i store mængder kan dette udløse udviklingen af ​​diabetes.

Asparges - nyttige egenskaber af planten. Fordelene med asparges og opskrifter med fotos

Asparges eller asparges er en plante, der bruges på mange områder af livet. Det er plantet som en rumkultur, skud bliver ofte en del af blomster sammensætninger, og de nyttige egenskaber af grøntsagene var kendt i oldtiden. Der er mere end to hundrede slags af dette unikke produkt, men to er udbredt - hvid og grøn asparges, som er nemme at finde i supermarkeder.

Nyttige egenskaber for asparges til sundhed

Asparges med et lavt kalorieindhold er et glimrende element i en sund, kostholdig kost til vægttab. Dette produkt er uundværligt for vegetarer. Hvis de ikke har dyrefoder i deres kost, hjælper asparges med at genopbygge kroppen med de nødvendige stoffer, protein. De medicinske egenskaber af planter, som er forbundet med tilstedeværelsen af ​​nyttige stoffer i dets sammensætning, har længe været kendt:

 • Asparagin. Sænker trykket, fjerner skadelige stoffer fra kroppen.
 • Beta-caroten. Forbedrer syn, hudtilstand.
 • Mineral af calcium, fosfor. De hjælper med at styrke knoglevæv.
 • Magnesium, jern. Deltage i dannelsen af ​​blodlegemer.
 • Zink. Styrker bindevæv.
 • Jod. Regulerer hormonernes arbejde.
 • Vitamin PP. Effektiv mod leversygdomme, aterosklerose, gavnlig virkning på hjerte-kar-systemet, nyttigt til gravide og ammende kvinder.
 • Folinsyre. Fremmer udviklingen af ​​fosteret under graviditeten, forbedrer blodsammensætningen.
 • Grove fibre. De hjælper fordøjelsen.

Anvendelse af planten til medicinske formål

Grøntsager har mange indikationer for brug, især i nærvær af kroniske eller akutte sygdomme. For at føle sig bedre, er planten ønskelig at introducere i kosten til hver person, hvis der ikke er tilsvarende kontraindikationer. Se flere nyttige opskrifter til personer med asparges, som bruges til at slippe af med forskellige ubehagelige sygdomme:

 • At styrke hjertets blodkar, nyrer. Skal være 3 tsk. hakket plantestængler, flere skud hæld kogende vand (1 glas). Forlad i termoserne i tolv timer. Klar tinktur til belastning, drik en spiseskefuld dagligt.
 • Fra gigt. Klem juice fra friske frugter af planten, bland med rent filtreret vand 1 til 2. Tag 3 tsk. tre gange om dagen.
 • For at forbedre opbevaring af urin. Det vil tage: tre teskefulde af den knuste rod af planten, et glas kogende vand. Hæld dem en rod, lad den brygge i to timer, belastning. Dagligt brug infusionen som diuretikum tre gange om dagen, en teskefuld.
 • Til foryngelse. Klem saften af ​​skud, påføres på en bomuldspinne, tørre dit ansigt. Gentag to gange om dagen.

Sådan tilberedes asparges: opskrifter med fotos

Dette er en vidunderlig delikatesse til et festligt og afslappet bord. For at forberede skålen skal du:

 • Tørret hvid asparges (500 gram);
 • 4 fed hvidløg;
 • 2 spsk paprika;
 • Peber, salt til smag;
 • 2 spsk sojasovs;
 • 6 spiseskefulde solsikkeolie;
 • en halv spiseskefuld sukker.

 1. Overfør planten til en pande.
 2. Hæld kogende vand over en beholder med tørret asparges.
 3. Dæk indholdet med et låg, vent et par timer før hævelse. Mens grøntsagen kommer, klem hvidløgene, opløs saltet med sukker i sojasovs.
 4. Tøm vandet, men tryk ikke asparges, ellers vil produktet være tørt efter tilberedning, tilsæt de tilberedte krydderier. Skær asparges efter vilje, bland alt grundigt.
 5. For at gøre smagen af ​​den tilberedte skål rig, lad den stå i en halv dag i en tæt lukket beholder (for eksempel i en plastikbeholder). Lækker fad i koreansk klar!

Laks med asparges i ovnen

Denne plante med nyttige egenskaber er perfekt kombineret med fisk. Prøv at lave en lækker laks med grøn asparges for at overraske familie og venner. Hvad du har brug for:

 • laksfilet (ca. 230 gram);
 • grøn asparges;
 • 2 spiseskefulde olivenolie;
 • krydderier efter smag;
 • 3 fed hvidløg;
 • citron.

 1. Forvarm ovnen til 200 grader.
 2. Skålen, hvorpå parret bliver tilberedt, er lidt forarbejdet med olivenolie. Fold i den vaskede asparges med brudte kanter. Tilsæt krydderier fra oven, hvis det er nødvendigt.
 3. Laksfilet med krydderier skal placeres ved siden af ​​planten (men ikke på den).
 4. Hvidløg forsigtigt hugge. Sæt et stykke (ca. et og et halvt tænder) på fisken, tryk let på krydderiet i fileten, drys grøntsagerne med rester.
 5. Drys fadet med citron.
 6. Sæt en beholder af tilberedte fødevarer i ovnen i 10-12 minutter. Lækre laks med asparges garner klar!

Salat med asparges

Fordelene ved denne grøntsagskultur er afsløret i mange retter - supper, side retter, salater. Forberede en lækker aspargesalat, forberede:

 • en dåse tunfisk;
 • 50 gram kræfthals
 • grøntsag asparges (grøn);
 • 4 kyllingæg;
 • 1 blad salat;
 • 2 tomater;
 • mayonnaise;
 • kapers;
 • citron;
 • olivenolie.

Sådan tilberedes snacks med asparges:

 1. Skyl tomaterne godt, skåret i skiver eller strimler, og skræl frøene.
 2. Kog vand, smæk æg der. Man kommer ud tidligt, når den er kogt "i en pose", koge resten til en kogt tilstand.
 3. Lav saucen, som vil blive serveret en salat med grøntsager, fisk og asparges, placere blenderen er ikke fuldt kogte æg, sukker smag (ikke mere end 1 tsk ..), Et par kapers, sennep (1 tsk ..), tidligere hakket fed hvidløg. Visp indtil glat.
 4. Drys saucen med lidt olivenolie, skub lidt lidt citron ud.
 5. Asparges vaskes, koges. Salat blade ikke skære, rive med hænder.
 6. Læg de færdige salat lag: først den salat, asparges, hakkede tomater på toppen, så - tun (i midten af ​​alle fisk fra tanken), languster, skiver æg.
 7. Sæt den færdige skål med sauce.

Hvordan man vælger og opbevarer en plante

Til mad er unge skud af asparges, der endnu ikke har blomstret blomstrer, mest egnede. Så i skålen bliver grøntsagen blød, øm. Når du køber, skal du være opmærksom på frugtens overflade. Det burde have en strålende lavvande, følelsen af ​​vegetabilsk bør være elastisk, elastisk. Hvis to rå friske skiver asparges gnider mod hinanden, udsender de en karakteristisk raspende lyd.

Mange erfarne kulinariske eksperter er enige om, at det er bedre at bruge denne grøntsag friske i flere dage efter købet og ikke at fryse det (så planten klarer at beholde nyttige egenskaber). Hvis der ikke er nogen anden mulighed, er det nødvendigt at lægge allerede forberedte stængler af planten i fryseren. Der er mulighed for at lave tørret, sylt asparges til lang opbevaring, men smagen af ​​planten vil ikke være så lys.

Video: om fordelene ved asparges af alle sorter

Der er mange sorter af asparges (der er omkring to hundrede af dem), de er forskellige i farve, lidt anderledes i sammensætningen. For det meste sælges grønne og hvide grøntsager i butikkerne. Men der er andre, mere sjældne arter, nyttige til mennesker - for eksempel lilla, rosa planter, der har en bitter eftersmag. Asparges af hvid skygge er som regel tykkere end hvid og har en blød, delikat smag. Mere information om de gavnlige egenskaber, effekten på kroppen, de mulige måder at forberede og lagre produktet på, dets kalorieindhold, se følgende video:

Kontraindikationer til brugen af ​​asparges

 • Allergiske reaktioner, der skyldes den individuelle intolerance af stoffer indeholdt i vegetabilsk asparges.
 • Alvorlige sygdomme i mave-tarmkanalen i akut form (planten fremkalder irritation af maveslimhinden).
 • Articular reumatisme.
 • Cystitis (akut form).
 • Prostatitis.
 • Gastrisk eller duodenalt sår.

Grøn, hvid asparges og andre sorter er uundværlige produkter i kosten af ​​en person, der overvåger hans helbred. Nyttige egenskaber ved denne grøntsag hjælper med at forhindre mange alvorlige sygdomme, klare de allerede eksisterende sygdomme. Denne helbredende plante er fantastisk til mænd, til kvinder og til børn af enhver alder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 5 = 3